van der Horst

UPDATE: Loeb met een langgerekte solo, Peterhansel verliest

Sébastien Loeb - Peugeot 3008 DKR
Sébastien Loeb - Peugeot 3008 DKR
Halfweg de Dakar mag Sébastien Loeb zeggen dat hij voorlopig dé prestatie van de wedstrijd leverde. De Fransman snelde iedereen voorbij en had niets of niemand nodig om de ruimste zege in deze Dakar te boeken. Stéphane Peterhansel verloor aan het einde veel meer tijd op een plaats waar nagenoeg iedereen een halt werd toegeroepen.
Vrijdag werd misschien wel het heftigste deel van deze Dakar besloten. Het was niet enkel het tweede deel van een marathonetappe zonder assisentie maar met zijn 517 kilometer ook nog eens de langste proef van de wedstrijd. Reken daarbij een zware woestijn en behoorlijk wat "fesh fesh", zeg maar zandmist, en dan weet je waar de teams aan toe waren.

Sébastien Loeb - Peugeot
Sébastien Loeb - Peugeot
Een eerste deel werd geneutraliseerd. Sébastien Loeb (Peugeot) beet zich vast in het spoor van Carlos Sainz (Mini Buggy) - figuurlijk dan want Loeb ging eerder van start - maar nam daarna over, en liet Sainz die weer in de problemen kwam verweesd achter. Loeb ging ook voorbij Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) en Nasser Al-Attiyah (Toyota) en liet hen ook in het stof bijten. Loeb is niet meteen een bedreiging dus lieten de koplopers begaan. Al snel waren de sporen in het zand de enige getuigen van Loeb zijn passage, want op achterlichten of stof moest de tegenstand niet langer mikken. 

Loeb won uiteindelijk ook de proef en houdt enigszins zijn kans op een eerste overwinning - of toch op een podium - gaaf. Hij nam maar liefst tien minuten terug op Nasser Al-Attiyah (Toyota) die wel nog een degelijk slot in huis had. Peterhansel zou uiteindelijk een zestien minuten verliezen op de leider. Nani Roma (Mini) eindigde net voor Peterhansel maar klokt al bij al een degelijk tijd. Hij neemt ook afstand van Jakub Przygonski en Tom Colsoul (Mini), niet onbelangrijk in de strijd om het podium. Verliezer van de dag is zonder meer Yazeed Al-Rahji die nog onderweg is maar zeker anderhalf uur verliest.

Nasser Al-Attiyah - Toyota
Nasser Al-Attiyah - Toyota
In de algemene stand doet Al-Attiyah uiteraard een gouden zaak. Hij leidt met een voorsprong van 24'42 minuten op Peterhansel. Nani Roma is nog altijd derde op 34'33 minuten, Przygonski en Colsoul volgen op 38'12. De Mini's houden best rekening met Loeb die op exact 40 minuten komt van Al-Attiyah.

Bij de motoren leek iedereen iedereen te volgen. De verschillen waren uiterst klein. De eerste twaalf rijder eindigde binnen de vier minuten. Xavier De Soultrait (Yamaha) won het in de sprint van Matthias Walkner (KTM) en Lorenzo Santolino (Sherco).   Walkner zou nochtans onderweg zijn met een gebroken enkel. Tot... De organisatie de tijden nog eens bekeek van Sam Sunderland (KTM) en hem de tijd die hij een tegenstander hielp kwijtschold. Sunderland kreeg zijn de overwinning waar hij recht op had in hand. Algemeen: Ricky Brabec (Honda) blijft de dans leiden, voor Sam Sunderland - na zijn gecorrigeerde tijd -  Pablo Quintanilla (Husqvarna) en Toby Price (KTM). 

Morgen: Rust! Tijd voor een Pisco Sour op de Grand Place van Arequipa.

Resultaten onder voorbehoud: situatie 09u (zaterdag)

Foto: Dakar ASOSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 11 januari 2019.

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons