van der Horst

Road To Le Mans: Team Virage en Team WRT winnaars van eerste chaotische race

Team WRT - BMW M4 GT3
Team WRT - BMW M4 GT3
In de eerste race van de Road to Le Mans werd de Team Virage Ligier achter de safety car als winnaar afgevlagd. Martin Rich en Manuel Espirito Santo konden profiteren van de verwarring bij Nielsen Racing om een gat kon slaan tot wanneer de wedstrijd geneutraliseerd werd. Bij de GT3's haalde de Team WRT BMW van Timothy Whale en Max Hesse de winst binnen, nadat de wagen op het laatste nippertje de leiding overnam.
Haegeli by T2 Racing - Duqueine M30
Haegeli by T2 Racing - Duqueine M30
De chaos begon al in de eerste ronde in de eerste chicane van Hunaudières. Daar liep het in het midden van het pak mis, waarbij er vijf wagens geraakt werden, vooral GT3's. Een van de slachtoffers was Laurent de Meeus in zijn AF Corse Ferrari. Na de opruimactie en de herstart kregen we twee koplopers, maar na de pitstops was het de Nielsen Racing Ligier met Matthew Bell die resoluut de leiding nam. Alleen verloor hij deze weer op een zeer rare wijze. Vermoedelijk vertraagde de Brit voor een slow zone nadat de Iron Lynx Lamborghini gestrand was in Mulsanne. Alleen was deze slow zone opgeheven en Espirito Santo vloog hem voorbij richting winst. Bell viel verder terug, maar kon nog de tweede plaats recupereren. Audunn Gudmundsson en Colin Noble vervolledigden het podium met de Team Thor Ligier. Brent Verheyen en Pieder Decurtins moesten van achterin het veld terugvechten en eindigden met de Haegeli by T2 Racing Duqueine op de 23ste plaats in de klasse.

Team WRT - BMW M4 GT3
Team WRT - BMW M4 GT3
Bij de GT3's was het vooral Valentino Rossi die opviel. Al snel nam de Italiaan de leiding, tot hij gehinderd werd door het tumult in de eerste ronde. "The Doctor" viel terug naar plaats acht, maar bij de herstart werkte hij zich samen met de Winward Racing Mercedes en de Stellar Motorsport Audi weer op naar vooraan het veld. Toen hij het stuur overgaf aan Jérôme Policand verloor deze meerdere plaatsen en de BMW kwam niet meer in het gevecht om de zege voor. De Fransman eindigde uiteindelijk als dertiende. Vooraan werd het dan een strijd tussen de andere BMW van Team WRT bestuurd door Hesse en de HCR with Caffeinesix Porsche van Anders Fjorbach. De Deen verzette zich rondenlang hevig, maar net voor de safety car buitenkwam geraakte de Duitser hem toch voorbij en mocht met Whale op het hoogste schavot plaats nemen. Fjordbach en Timothy Creswick eindigden als tweede, terwijl de Racing Spirit of Léman Aston Martin van Valentin Hasse-Clot en Arnold Robin, na de nodige penalties voor andere wagens, als derde gepromoveerd werd.

Niet zaterdag, maar morgen staat de tweede race op de planning. Dan vertrekt men om 11:30 uur.

Foto's: Geert FranquetDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in GT3 Le Mans Cup op donderdag 8 juni 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons