van der Horst

24H Le Mans: Schatrijke verzamelaar helpt Pescarolo uit de nood

Pescarolo Team - Pescarolo 03
Pescarolo Team - Pescarolo 03
Verleden week kon u op deze site al lezen hoe de samenwerking tussen Luxury Racing en Pescarolo spaak liep met als gevolg dat beide teams bijna hun deelname aan 24 uren van Le Mans zagen verloren gaan. Luxury kreeg haar Ferrari's terug van het Belgische gerecht en Pescarolo vond een nieuwe geldschieter voor het beëindigen van de bouw van de nieuwe Pescarolo 03. Zoals geweten, is de Pescarolo 03 gebouwd op het chassis van de overjaarse Aston Martin AMR-One.
Pescarolo Team - Pescarolo 03
Pescarolo Team - Pescarolo 03
De AMR-One  wordt gerekend bij de grootste mislukkingen van de recente Le Mans geschiedenis nadat beide hopeloos trage wagens verleden jaar na enkele minuten de strijd moesten staken. De fout lag volgens Henri Pescarolo niet bij het ontwerp van de wagen maar bij de mislukte zes cilinder in lijn motor, waarop de Franse constructeur besloot om het chassis te recupereren voor zijn nieuwe 03. Onder een nieuwe carrosserie zou dan wel de vertrouwde Judd motor plaatsnemen. Het hele project dreigde door het geschil met Luxury echter in het water te vallen wegens een gebrek aan financiële middelen. Maar dankzij een weldoener, de Engelse autoverzamelaar Roald Goethe, komt er toch een Pescarolo 03 aan de start van de wereldberoemde etmaalrace.

Roald Goethe is één van de grootste verzamelaars van historische racewagens en hij is vooral bekend wegens het feit dat hij bijna alle modellen bezit die onder de bekende kleuren van sponsor Gulf reden. Van de Ford GT40 over de Porsche 917, de Mirage, de Brabham Formule 1 van 1969, de McLaren F1 GTR  tot de recente modellen van Aston Martin. Daar ook de AMR-One onder de blauw-oranje kleuren van Gulf uitkwam is de Brit ook eigenaar van één AMR-One en het is dit chassis, dat hij uitleende aan Pescarolo, dat zal dienen als basis voor de eerste Pescarolo 03. Goethe zal nu ook de verdere opbouw van de wagen bekostigen en zorgen dat hij kan ingezet worden in Le Mans. De voorwaarde is echter dat hij eigenaar wordt van de nieuw ontwikkelde wagen. Het Pescarolo team, dat nog een tweede chassis in zijn bezit heeft, heeft dus de laatste weken met man en macht gewerkt om de wagen klaar te krijgen voor de testdag dit weekend.

Pescarolo Team - Pescarolo 03
Pescarolo Team - Pescarolo 03
De wagen heeft verleden zaterdag zijn eerste meters gereden op de autodroom van Châteauroux en zal voor hij afzakt naar het circuit van Le Mans nog enkele ronden rijden op de baan van Magny-Cours. Op de testdag zal de Pescarolo 03 bestuurd worden door Emmanuel Collard en Jean-Christophe Boullion, maar Julien Jousse die voorzien was als derde rijder, zal er niet bij zijn. De nieuwe eigenaar en sponsor van de wagen stelde als extra voorwaarde dat zijn landgenoot en vriend Stuart Hall het stuur zou nemen van de bolide. Aangezien Hall dit weekend voorzien had om de BES race op Silverstone te betwisten met de Gulf Racing-UK McLaren, moest dit laatste team dan ook uitzien naar een vervanger. Uiteindelijk wordt dit Jamie Campbell-Walter, die verleden jaar nog actief was in het GT1 kampioenschap met Nissan. Campbell-Walter zal komend weekend op Silverstone het stuur delen met voorgenoemde Roald Goethe, overigens mede-eigenaar van het team.

Foto's: Breugnot/PescaroloDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in 24 Heures du Mans op woensdag 30 mei 2012.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons