van der Horst

Solar Challenge Morocco 2021: Belgisch Solar Team wint laatste etappe en eindigt tweede

Agoria Solar Team
Agoria Solar Team
Het Agoria Solar Team haalde vandaag het onderste uit de kan om het Solar Team uit Twente nog in te halen. Dit lukte op ongeveer 200 kilometer voor de finish. De tijd die de studenten vandaag wonnen op Twente was echter niet voldoende om naar de eerste plaats te stijgen in het algemeen klassement. Na meer dan 2500 kilometer af te leggen doorheen een ruw landschap met hun wagen op zonne-energie, is het Belgische team trots en tevreden met hun knappe tweede plaats.
Spannende etappe
De Belgische zonnewagen is deze ochtend als tweede gestart aan de vijfde en laatste etappe van de Solar Challenge Morocco. Op het programma stond een rit van 456 kilometer richting de eindmeet in Agadir. De Leuvense studenten hadden een achterstand van 49 minuten weg te werken om de eerste plaats te bemachtigen. Al vroeg in de etappe werd de Belgische zonnewagen ingehaald door het Nederlandse team uit Delft, de grootste concurrent tijdens vorige edities. Bij de passage door het Atlasgebergte had de Nederlandse zonnewagen moeite met de steile hellingen waardoor de Belgen hun tweede plaats opnieuw konden heroveren. Ook een inhaalmanoeuvre op de koplopers uit Twente volgde niet veel later. De Belgen slaagden er uiteindelijk in om de laatste etappe te winnen. Dit was helaas onvoldoende om de achterstand in het algemeen klassement weg te werken. Het Belgische Solar Team eindigt uiteindelijk op de tweede plaats. Het Solar Team van Twente wint de wedstrijd en op de derde plaats volgt het Solar Team van Delft met meer dan twee uur achterstand.

"Ik voel me blij dat we zijn toegekomen en ook opgelucht dat we de uitdaging hebben gehaald. We zijn op een Solar Team Twente gestoten dat dit jaar een maatje sterker was. We hebben de eerste en laatste etappe kunnen winnen. al bij al ben ik zeer tevreden."
Frederik Vanmaele (22, Aalter), Strateeg bij het Agoria Solar Team

Grootste uitdaging tot nu toe
De BluePoint Atlas, de zonnewagen van het Belgische team, was oorspronkelijk ontworpen voor de vlakke Outback van Australië. Door de coronapandemie kon het tweejaarlijke wereldkampioenschap in Australië niet doorgaan en werd er een alternatief georganiseerd in Marokko. De Solar Challenge op het Afrikaanse continent telde maar liefst 6065 hoogtemeters en steile hellingen tot 12%. De route liep ook langs tal van dorpen en steden waar de zonnewagen moest rijden in het hectische Marokkaanse verkeer. Halverwege de wedstrijd kregen de deelnemers ook te maken met een storm waardoor enkele wegen onder water stonden. De helft van de deelnemende teams konden niet alle etappes volledig uitrijden. Dit toont nogmaals aan hoe buitengewoon de wedstrijd in Marokko was.

"Ik voel me fantastisch. We hebben de challenge in Marokko overleefd. Heel het team heeft het fantastisch gedaan, we hebben echt alles uit de zonnewagen gehaald."
Victor Verhaert (23, Edegem), Teammanager van het Agoria Solar Team

"Je voelde de finish dichter en dichter komen. Het was alles er uit persen om hier zo snel mogelijk te raken. Ik moet nog even bekomen, het is echt een schitterend gevoel."
Gilles De Baets (24, Brugge), Piloot van de zonnewagen

Solar Challenge Morocco
De Solar Challenge Morocco is een wedstrijd van 2500 kilometer voor wagens op zonne-energie. Deelnemers worden uitgedaagd om vijf etappes van elk zo'n 500 kilometer af te leggen in zo een kort mogelijke tijd. De route van de Solar Challenge loopt langs de Sahara en het steile Atlasgebergte. In totaal namen er 7 zonnewagens deel uit heel Europa.

Agoria Solar Team

 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op vrijdag 29 oktober 2021.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons