van der Horst

Spa Classic: Grandioos spektakel in de Ardennen

Spa Classic
Spa Classic
Het wordt weer een druk autosportweekend, maar een van de interessantste evenementen vindt plaats op het circuit van Spa Francorchamps. Daar gaat de tiende editie van de Spa Classic door en die belooft veel. Niet minder dan 380 historische racewagens rijden er verdeeld over negen klasses in verschillende races verdeeld over de zaterdag en de zondag.
Vrijdag en zaterdagmorgen zijn er de kwalificaties en vanaf zaterdagmiddag volgen de races zich op, op zaterdagavond zelfs tot middernacht. De Endurance Racing Legends bijten zaterdag de spits af. Een 50 tal wagens worden verwacht voor de categorie die de meest moderne wagens van het weekend omvat. Immers GT’ en proto’s die op de circuits te zien waren  tussen 1990 en 2010. Ferrari F40 LM, McLaren F1 GTR, Porsche 911 GT1, Toyota GT-One, Chrysler Viper GTS-R, Audi R8 LMP of Bentley Speed 8  zijn enkele van de modellen die er uitkomen. Later op de dag rijdt de klasse nog een tweede race.

Heritage Touring Cup
Heritage Touring Cup
Verder is er zaterdag nog een race voor de Greatest Trophy, die open staat voor wagens van bekende merken die deelnamen aan de endurance races in de jaren 50 en 60. Maserati 300s, Ferrari 250 GT Berlinetta, Alfa Romeo TZ, Aston Martin DB4 GT, Mercedes-Benz 300 SL en Porsche 550 zijn de modellen die men er terugvindt. Een van de hoogtepunten worden de beide races voor Group C bolides waar men 16 wagens verwacht. De Sixties’ Endurance is voorbehouden voor proto’s van voor 1963 en GT’s van voor 1966. Niet minder dan 70 wagens staan er ingeschreven over de verschillende klasses. De laatste race op zaterdag gaat van start om 22u55 en is voorbehouden aan touring cars van 1966 tot 1984. In de Heritage Touring Cup, die hulde brengt aan de 24 Hours of Francorchamps en het Europees kampioenschap toerisme uit die periode, komen 45 wagens aan de start.

Group C
Group C
Om de 33 Porsche’s 911 short-wheel-base van voor 1966 te zien racen moet men wachten tot zondag. De Classic Endurance Racing 2 serie brengt GT’s en prototypes samen die te zien waren op de circuits eind de jaren 70 en begin de jaren 80 van vorige eeuw. Die race telt 34 deelnemers. Ook op zondag is er de race voor de Fifties’ Legends, zoals de naam het zegt wagens uit de jaren 50 van vorige eeuw. Hier vindt men de oudste bolides uit de Peter Auto serie terug. De 58 deelnemers aan de Classic Endurance Racing 1 serie sluiten de zondag af. Prachtige proto’s en sportwagens die tussen 1966 en 1974 deelnamen aan de 24 Heures du Mans vinden in die klasse onderdak. Tussen hiervoor gemelde races op zondag rijden de Group C en de Heritage Touring Cup ook nog een tweede wedstrijd.

Daarnaast vinden er gans het weekend in de paddock verschillende gratis animaties plaats en stellen de verschillende uitgenodigde clubs meer dan 1000 klassieke bolides ten toon verspreid langs het circuit. Een niet te missen evenement dus voor de echte fanaat van klassieke racewagens.

Foto's: Spa Classic/Peter Auto
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op dinsdag 17 mei 2022.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons