van der Horst

Spanning stijgt in Belgisch Solar Team door schade aan wagen

Schade aan de BluePoint Atlas
Schade aan de BluePoint Atlas
Het Agoria Solar Team start vandaag aan hun laatste etappe. Door drukte aan de aankomst zorgde een teamlid van een minder ervaren team ervoor dat er een stuk gereedschap terecht kwam op het zonnepaneel van de BluePoint Atlas. De schade werd vannacht opgemeten. Het team kon vanochtend starten aan de laatste etappe met een achterstand van slechts 10 kilometer op de koplopers. De studenten van de KU Leuven zullen er vandaag alles aan doen om de winst alsnog naar zich toe te trekken.
Ongelukken kunnen gebeuren
 
Vlak na de aankomst werd de zonnewagen opgesteld op een afgesloten terrein waar de teamleden niet bij de zonnewagen mochten. Een teamlid van een minder ervaren team gooide een stuk gereedschap naar een van zijn collega's. Dit liep fout waardoor het stuk gereedschap op het zonnepaneel terecht kwam.
 
Zonnepanelen van zonnewagens zijn heel kwetsbaar om de efficiëntie te maximaliseren. Vannacht werd de schade opgemeten. Hieruit blijkt dat enkele cellen van het paneel niet meer optimaal functioneren waardoor het zonnepaneel minder energie oplevert. Dit zorgt ervoor dat het team vandaag minder energie kan binnenhalen tijdens het rijden, en dat beïnvloedt natuurlijk de strategie die het team volgt. Hoe erg de schade is, is moeilijk in te schatten en zullen we te weten komen tijdens de eerste uren van de dag.
 
Eindstrijd
 
De voorbije dagen hebben de concurrenten bewezen elkaar waardig te zijn door een kat - en muisspel te spelen. Gisteren konden de studenten 19 kilometer inhalen ten opzichte van de koplopers: het Nederlandse team uit Delft. Vandaag starten ze aan de eindsprint met een achterstand van 10 kilometer op de koplopers. De twee teams strijden al enkele jaren aan de top en het team zal ook nu die strijd voeren tot aan de eindstreep. Beide teams starten vandaag met een opgelegde straftijd van 10 minuten. De concurrenten zijn elkaar al enkele dagen lang tot de limieten aan het drijven en daar ondervinden ze vandaag de gevolgen van. Aangezien de Belgen gisteren vroeger aankwamen dan hun Nederlandse concurrenten mogen zijn vandaag starten om 08u09. De Nederlanders starten vandaag om 08u19. De wedstrijd eindigt om 15u30.
 
"Gisteren hebben we een officiële penalty gekregen van 10 minuten van de organisatie. De reden daarvoor was dat we 60 reden in zone 40. Er stond eerst een bord 40, daarna ging het verder naar een bord 60. Jammer genoeg was dat bord op dat moment nog niet geldig door werken, wat wij te laat door hadden. Daardoor gaan wij vandaag 10 minuten stil staan tijdens de race."

Agoria Solar Team



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op vrijdag 16 september 2022.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons