van der Horst

Team Belgium goed op dreef tijdens Rotax Grand Finals in Bahrein

Rotax Grand Finals Bahrein
Rotax Grand Finals Bahrein
De Rotax Grand Finals zijn in volle gang. Afgelopen maandag startte in de oliestaat Bahrein de tiende editie van het wereldkampioenschap karting voor Rotax motoren. Na drie dagen trainen, stonden gisteren de kwalificaties gepland, meteen gevolgd door een heat. Ook vandaag werd er in kwalificatieheats gestreden voor een goede uitgangspositie voor de prefinale van morgen. Met alle heats achter de rug maken we een eerste balans op. Team Belgium is goed op dreef in de woestijn en gaat kansrijk richting de slotfase van het WK
  • Shopa
Micro Max: Nikita Ljubimov als leider naar prefinale.

Nikita Ljubimov heeft de leiding in de tussenstand van de MicroMax in handen. De Est kwalificeerde zich als derde maar klom na de twee heats naar de leiding. Hij gaat de Tsjech Zdenek Babicek en de Oostenrijker Dragos Avasilcutei vooraf. Er komen geen Belgen in actie in de MicroMax klasse, wel twee Nederlanders. Tom Papenburg, die we ook aan de slag zagen in het BNL kampioenschap staat negende, Boaz Maximov, eveneens een Nederlandse piloot die in de BNL actief was, staat 23e.
 
Mini Max: Mateja Radenkovic goed op dreef

Karel Stout
Karel Stout
Mateja Radenkovic, Alexander Van Meeuwen en Karel Stout zijn de drie Belgen die in actie komen in Bahrein al doet laatst genoemde doet dat wel onder de Zwitserse vlag. Voor Radenkovic lopen de Grand Finals tot nu toe prima. De Antwerpenaar prijkt na de heats op een derde plaats en trekt met goede kansen naar de prefinale van morgen. Alexander Van Meeuwen is aan een opmars bezig. Komende van P67 staat hij na de twee heats als 57e geklasseerd. Hij staat daarmee nipt achter Karel Stout die op P54 staat.

Junior Max: Kaï Rillaerts bevestigd favorietenrol
 
Rotax Junioren
Rotax Junioren
Kaï Rillaerts trok met de Belgische, de Europese en de BNL titel op zak als grote favoriet naar Bahrein. Rillaerts was echter lang zoekende naar een goede setup maar in de kwalificatie viel de puzzel dan toch in elkaar wat resulteerde in een tweede tijd, na Tomass Stolcermanis. De Oostenrijk was dit seizoen een van de enigen die het Rillaerts echt moeilijk kon maken en heeft ook in deze Grand Finals de snelheid goed te pakken. Na de heats blijft het vooraan dan ook onveranderd met Stolcermanis op één en Rillaerts op twee. Vic Stevens kwalificeerde zich uitstekend als zeventiende maar kreeg het knap lastig in de heats en zakt terug tot P42.

Senior Max: Geen geluk voor Platteeuw

Victor Platteeuw is de enige landgenoot die de Belgische eer moet hooghouden in de Senior Max. Voorlopig loopt het WK nog niet zoals verwacht. Platteeuw kwam in de kwalificaties niet echt in het stuk voor en werd pas 65e. Vandaag stonden er nog twee heats op het programma. Een crash in de eerste heat maakte het opschuiven er niet makkelijker op. Dat lukte gelukkig wel in de tweede heat waarin hij na enkele mooie gevechten 22e werd.
 
DD2: Van Parijs op de goede weg, pech voor Dirickx

Maxim Dirickx
Maxim Dirickx
Het WK begon alles behalve vlekkeloos voor Van Parijs. De Limburger leek moeite te hebben om de top tien te halen en kwam in de kwalificaties niet verder dan P11. Gelukkig liep het tijdens de kwalificatieheats heel wat beter en draaide hij mee met de kopgroep. Van Parijs klom zo op naar P4 algemeen, achter Martijn Van Leeuwen, Antoine Barbaroux en de Italiaan Michael Rosina. Aan de poleposition van Martijn Van Leeuwen hangt overigens een Belgisch tintje, want de Nederlander komt uit voor Schepers Racing Service, dat hem ook in dit WK bijstaat. Ook uitkomend voor SRS, is Maxim Dirickx. De tweede landgenoot die in de DD2 uitkomt vergaat het helaas wat minder. Na veelbelovende trainingen kwam de snelheid er tijdens de kwalificaties niet uit, resulterend in P43. De starts in het midden van het pak maakten van de kwalificatieheats drie lastige races. De Antwerpenaar moest zo nog enkele plaatsen vrijgeven en staat nu 57e. Xen de Ruwe, ondertussen een Grand Finals specialist, staat tiende gerangschikt, de Belg komt echter al jaren uit onder de Sloveense vlag. 

DD2 Masters: Carl Cleirbout met zicht op top tien

Carl Cleirbout heeft nog steeds alle kansen op een top tien klassering. Onze landgenoot kwalificeerde zich als veertiende en staat na de twee heats als tiende in het algemene klassement. Hij doet daarmee nipt beter dan Christophe Adams. De Waal, die uitkomend voor Team Nederland nadat hij daar kampioen werd, staat zestiende. 

Foto's: Rotax Karting
 Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op donderdag 16 december 2021.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons