van der Horst

TotalEnergies 24 Hours of Spa: Een blik op de timing

24 Hours of Spa 2021 - Start
24 Hours of Spa 2021 - Start
Deze zomer krijgen we eindelijk terug een “normale” editie van de 24 Hours of Spa, waar publiek ongelimiteerd aanwezig mag zijn langs de piste als in de paddock. Ook de traditionele parade naar het centrum van Spa keert weer terug. Het belooft trouwens een speciale editie te worden waarbij ook 30 jaar SRO races in de kijker worden gezet met races voor GT bolides in die jaren deel namen aan de verscheidene SRO kampioenschappen. Zoals in het verleden start de actie op de piste al op dinsdag, een blik op de timing.
2021 Totalenergies 24 Hours of Spa
2021 Totalenergies 24 Hours of Spa
Al op dinsdag 26 juli valt er wat te beleven op het circuit van Spa-Francorchamps met de drie uur durende Bronze test die start om 14u55. Op woensdag krijgen we terug de traditionele parade naar het centrum van Spa. Alle deelnemers aan de etmaalrace alsook enkele wagens uit de support races zullen aan de parade deelnemen. Donderdag 28 juli start dan het serieuze werk met een 90 minuten durende vrije training die om 10u50 van start gaat. Die wordt gevolgd door de Pre-Qualifying sessie die om 16u15 start en een uur later afgevlagd wordt. De kwalificatie sessie vindt plaats op donderdagavond waar de 20 deelnemers aan de superpole bepaald worden. De kwalificatie wordt om 20u35 op gang geschoten. Om 22u15 volgt nog een 90 minuten durende nachtsessie.

Om 18u15 op vrijdag start er een 30 minuten durende warm-up waarna om 18u55 de Super Pole sessie van start gaat voor de 20 snelste deelnemers uit de kwalificatie. Slechts één rijder per wagen is toegelaten.  Voordien op de dag om 15u05 staat er wel nog een uur durende Assetto Corsa Competizione virtuele race op het programma waar piloten uit de “echte” 24 uren zullen aan deelnemen. De aanvang van de race staat gepland op zaterdag 30 juli om 16u45.

Gerard van der Horst - Van der Horst Motorsport
Gerard van der Horst - Van der Horst Motorsport
Natuurlijk zijn er weer een reeks support races. Zo hebben het Franse Formule 4 kampioenschap zowel als Formula Regional European Championship by Alpine al vrije sessies op woensdag vooraleer zij op donderdag de kwalificaties afwerken. Ook de Lamborghini Super Trofeo werkt de kwalificaties af op donderdag af, terwijl die voor de GT4 European Series op vrijdag gepland staat. Alle support kampioenschappen werken vrijdag één race af, de formule 4 twee, alvorens op zaterdag nog eens een wedstrijd te rijden.

McLaren F1 GTR
McLaren F1 GTR
Daarna wordt er in samenwerking met Peter Auto ook een historic GT evenement georganiseerd. Alle GT wagens die in de laatste 30 jaren aan een door SRO georganiseerd kampioenschap reden worden er toegelaten. Zij rijden ook twee wedstrijden over 60 minuten, op vrijdag om 17u00 en op zaterdag om 14u00. Verscheidene van die iconische GT bolides zullen woensdag ook deelnemen aan de parade naar Spa.

Foto's: Racing International Photography, racingpixels & Wilfried Geerts
   • Hamofa Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons