van der Horst

Virtual Belcar: nieuw seizoen, nieuwe kansen, opvallende wijzigingen

Start 2021 Virtual 24 Hours of Zolder
Start 2021 Virtual 24 Hours of Zolder
Komende vrijdag gaat het nieuwe seizoen van de Virtual Belcar Series van start met de Spa GP 3 Hours. Het format blijft zoals steeds hetzelfde, waar we vier klassen krijgen die zullen strijden voor de desbetreffende titel. Hoewel de normale wereld min of meer terug op haar pootjes terecht kwam, kan het kampioenschap nog steeds rekenen op een goedgevulde startgrid. Zo zullen er deze vrijdag toch 44 wagens aan de start verschijnen, al vielen er toch opvallende wijzigingen te noteren in het tussenseizoen.
Arnage Competition - Lamborghini Huracan Evo GT3
Arnage Competition - Lamborghini Huracan Evo GT3
Na de titel van vorig jaar wil Arnage Competition deze graag verlengen in de Belcar 1. Vorig jaar was hun eerste wedstrijd - toevallig ook in Spa - de allereerste wedstrijd voor het Belgische team. Sindsdien ging het alleen maar bergop voor hen, want na de titel behaalde ze begin dit jaar nog de pole bij de GT's tijdens de 24 Hours of Daytona in de topsplit, waar ene Max Verstappen ook aanwezig was. Toch zullen ze de titel niet cadeau krijgen, want de klasse is meer dan goed gevuld met negentien wagens, waaronder ook een aantal Audi's, die dit seizoen hun debuut maken.

Bezerk Racing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Bezerk Racing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
In tegenstelling tot vorig jaar maakt de Belcar 2 wel een stijging in aantal mee. Zo zullen er dit seizoen negen Porsche 911 GT3 Cup (992) aan de start verschijnen. Naast de vaste namen zoals Flemish Simsports met Christof Raes en Hans Poelmans, zijn er ook vele teams die de overstap maakten naar de nieuwe bolide. Zo zet GTE Racing, dit seizoen in samenwerking met Red Ant, een stap terug vanuit Belcar 1 en komt ook DynamiXX Racing Simulators de klasse vervoegen. Wel opmerkelijk: geen Boudewijn Kuster dit seizoen. De Nederlander won de vorige twee jaar, maar zal dit jaar zijn titel niet verdedigen. Ook Steve Claeys, die tijdens de 24 Hours of Zolder een huzarenstukje afwerkte door het maar met twee te doen, is een notabele afwezige.

Simtag e-Team - Aston Martin Vantage GT4
Simtag e-Team - Aston Martin Vantage GT4
Ook in Belcar 3 valt er een lichte stijging van deelnemers te noteren. Maar daar valt toch de meest opvallende switch te noteren. Zo zakken Fabrice Cornelis en Coen Klopman namelijk af van de topklasse naar de GT4's. Origineel was het duo zelfs ingeschreven voor Belcar 4, totdat de nieuwe Aston Martin Vantage GT4 uitkwam op iRacing en deze ook toegelaten werd in de Virtual Belcar Series. Een populaire beslissing ook, want maar liefst de helft van twaalf deelnemers kozen voor het Britse merk. Nog een opvallende switch, van team deze keer, is Thomas Stockmans. De Limburger komt dit seizoen eveneens uit voor Arnage Competition.

Flemish Simsports - Audi RS 3 LMS
Flemish Simsports - Audi RS 3 LMS
Als laatste is de Belcar 4 aan de beurt, maar hier met tegenvallend nieuws. Hoewel het een populaire klasse was in de vorige seizoenen met alleen de Audi RS3 LMS TCR voorhanden, is dit nu ineens de minst populaire klasse geworden ondanks dat er - eindelijk - meer keuzemogelijkheden zijn. De teller blijft op dit moment op maar vier wagens steken. Wel verrijkend is het feit dat ook Arnage Competition met een derde wagen in het kampioenschap aan de start komt in drie verschillende klassen. Het zal interessant worden hoe daar de debatten verloopen tegen onder meer Flemish Simsports, die zoals vorig jaar in alle klassen actief zijn. Ondanks dat de ouderdomsdekens Kim Beheyt en Hendrik de Graeve naar Belcar 3 verhuizen, blijft Keanu Borgonjon op post en krijgt hij ook met Ben Thaens en Maarten Kerfs degelijke ploeggenoten naast zich.

Gezien Simracersworld TV officieel niet meer bestaat, moesten organisatoren Ronald Moons en Andy Jaenen nog op zoek naar een vervanging om toch de races op de buis te krijgen. Uiteindelijk besloten ze om de races zelf uit te zenden op het YouTube-kanaal van het kampioenschap en voor de deskundige commentaar kunnen we weer rekenen op Hasse Rømer en Edward May.

Foto's: Kurt Vanhoenacker - Virtual Belcar Series - Flemish Simsports



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Belcar Endurance op woensdag 6 april 2022.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons