van der Horst

WRC: Thierry Neuville leider in Zweden na openingsdag

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville is de fiere leider na de openingsdag in de Rally van Zweden, de tweede manche van het WRC. De Belg ging op de slotproef nog voorbij Elfyn Evans. Achter de Belg volgt een trio Toyota's.
Thierry Neuville (Hyundai) had aan een tweede tijd genoeg op de korte slotproef om de leiding in handen te nemen. De Oostkantonner is na Ott Tänak (Hyundai), Esapekka Lappi (Toyota), Kalle Rovanperä (Toyota) en Elfyn Evans (Toyota) al de vijfde leider in deze wedstrijd. Neuville zei de hele middag dat hij zijn banden aan het sparen was en dat uitte zich in een sterk slot op een heel ijzige proef waar de Hyundai die zich perfect in vast beet. "De wagen is echt perfect om eerlijk te zijn", aldus Neuville die daarmee het team duidelijk wat complimenten geeft na die moeilijke seizoensstart in Monte-Carlo.

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Ook Kalle Rovanperä (Toyota) had nog wat over en schoof met een snelste tijd naar de tweede plaats. Hij volgt nu op 4.3 seconden van de leider. Elfyn Evans (Toyota) en Esapekka Lappi (Toyota) eisten deze middag duidelijk te veel van hun studs en verloren op de 5.5 km van de slotproef een pak tijd. Evans is nu derde op 7.4 seconden, Lappi vierde op 8.8 seconden. Oliver Solberg (Hyundai) liet het door enkele foutjes wat afweten en is nu vijfde, bijna op een halve minuut van de kop. De jonge Zweed stond deze middag op gegeven moment op amper een secondje van de leiding.

Takamoto Katsuta (Toyota), Adrien Fourmaux (Ford) en Gus Greensmith (Ford) die de fouten ook opstapelde in het tweede deel van de dag, vervolledigen de top acht, op ruime afstand van het eerste peloton.

In WRC2 is Andreas Mikkelsen de nieuwe leider. Ole-Christian Veiby verloor in het slot van de dag de leiding nadat hij een kruispunt miste en zijn Volkswagen even niet meer aan de praat kreeg.

Morgen staan er opnieuw zes proeven op het programma, twee minder dan voorzien want er moest een proef geschrapt worden door rondtrekkende rendieren.

Foto: WRC.com & Toyota Gazoo RacingDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 25 februari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons