van der Horst

24H Spa Karting: Voorbeschouwing van de organisatoren

Een week na de Grote Prijs van België Formule 1 is het de beurt aan de liefhebbers van karting om af te spreken in de Ardennen, en dit ter gelegenheid van de 24 Uren Karting van Francorchamps. Een etmaalrace die vooral sportief en gemoedelijk wil zijn en die meerdere interessepunten heeft!
De tweede editie van de 24 Uren Karting van Francorchamps, een organisatie van One Day Karting, kondigt zich met 50 deelnemende teams veelbelovend aan! “Met de mensen rondom mij hebben we deze wedstrijd met veel zorg en veel passie voorbereid”, glimlacht Patrick Van Billoen. “Onze doelstelling is duidelijk: wij willen er een mooi feest voor de vrijetijdskarting van maken en ervoor zorgen dat een maximum aantal mensen op zondagavond tevreden naar huis kunnen gaan.”
 
Ongeveer 280 rijders zullen present geven en zij vertegenwoordigen niet minder dan 9 landen met o.a. België, Frankrijk, Nederland, Italië, Rusland, Portugal, Groot-Brittannië en Luxemburg. De emoties zullen van de partij zijn als de nationale volksliederen worden gespeeld op zaterdag kort voor de start van de race om 16 u. En ook de danseressen van M.G. Dancer zullen de temperatuur wat verder laten oplopen. Herinneren we er nog even aan dat buiten een sportief evenement, deze 24 Uren Karting van Francorchamps vooral ook gemoedelijk gebeuren willen zijn waarop iedereen welkom is. De toegang is trouwens gratis en er is kinderanimatie voorzien met onder andere een springkasteel.
 
Privé-karts: Paoleschi op zoek naar een 7de zege
 
Net als verleden jaar wordt de race betwist door drie onderscheiden categorieën, er lopen dus evenveel wedstrijden binnen de wedstrijd. Het zullen vooral de privé-karts zijn (met viertaktmotoren en een beperkt benzineverbruik) die het snelste zullen blijken. Tussen het dozijn aan teams die zich hier hebben ingeschreven zijn het uiteraard de winnaars van verleden jaar die hoog scoren in de pronostieken. Fabio Paoleschi, reeds winnaar in zes edities van deze etmaalrace, zal samen rijden met de Nederlander Romano Franssen, Kevin Caprasse en Cédric Bollen (beide laatsten waren recent nog winnaars in de 25u VW Fun Cup). Dit jaar wordt dit viertal, in de kleuren van Modave Racing Iveco, vervolledigd met de jonge Simon Delvenne. Maar ook de twee karts van EM Racing, die uitkomen voor de organisatie Muco.be, hebben mogelijk ook hun zegje te doen. We vinden daar immers de voormalige Belgische kampioenen Martin Van Hove en Olivier Palmaers onder de rijders.
Ook GP United Belgium, met twee teams aan de aftrap, koestert ambities. De winnaars in de RT8 van verleden jaar, Lionel Bourdouxhe en Olivier Montulet, mikken deze keer op een podiumplaats bij de privé-karts met o.a. Cédric De Meurers en Frédéric Caprasse (enkele weken geleden eveneens laureaat in de 25u VW Fun Cup). Maar hou vooral ook de buitenlanders in het oog met de karts uit Portugal (S-Kart Clube) en vooral de twee karts “met versnellingsbak” uit Duitsland (Rost Racing) en Italië (PGKZ Italy). Een origineel gegeven dat zeker niet onopgemerkt zal blijven. Maar de hamvraag blijft of deze machines betrouwbaar zullen blijken. Als dat het geval is dan kan er wel eens een verrassing uit die hoek komen!
 
Biz Twin: het zal er heet aan toegaan!
 
De Biz Twin komen uit Engeland en kennen veel bijval bij de teams. Het is geen toeval dat 33 teams zich inschreven in deze categorie, waarbinnen ieder aantreedt met dezelfde wapens. Er wordt zelfs een beurtrolsysteem voorzien tussen de karts om iedereen een maximum aan gelijke kansen te geven. Vorig jaar was de strijd in deze categorie ongelooflijk spannend en dat zal dit jaar niet anders zijn. Het wordt dus moeilijk om hier echte uitgesproken favorieten aan te duiden... Het Duits-Russische team van Euroracing 1 of de Duitsers van Rost Racing (aanwezig met twee teams) dromen ervan het de Belgen lastig te komen maken. Maar ook de lokale teams hebben hun kaart te spelen! Het team I-Logic’s (Visnovsky-Redant-Bever-Vanhamme) kan bogen op de ervaring van verleden jaar, dit in tegenstelling tot de clan van WRT (met De Saeger-Leburton-Verraleweck-Detry-Claessen). Er moet eveneens rekening worden gehouden met de ploegen van Mévius Aventures (met Julien Lefort, 25u VW Fun Cup winnaar Guillaume Mondron, Edouard Chevalier en uiteraard de broers Ghislain en Guillaume de Mévius). Het Speedfive team was de laureaat in 2006 en hun overwinning was de laatste van de voorgaande periode in de geschiedenis van de 24 Uren Karting van Francorchamps. Zij stellen opnieuw de vijfkoppige ploeg samen die hun destijds de overwinning schonk met Jérôme Moyse, Hervé Moyse, Cédric Wattieau, Bernard Nicolet en Julien Jamoye. Nog steeds bij de voormalige winnaars hebben vijfvoudig laureaat Bruno Beulen en zijn kompaan uit 1998, Marc Grailet, ook een team gevormd (HD Kart – Elfique) dat wordt vervolledigd door Bruno Simonis, een oudgediende in de 24-uursproeven, de oud kampioen tweetakt Steven Poes, Remy Waucomont en de Fransman David Schaeffer. Zeker te volgen!
Verliezen we ook niet de formatie Action Kart (Breckpot-Lamarque-Jevenois-Alain en Mathieu Huls) uit het oog of het team van ‘Art et Voltige’ (Dusseldorf-Sibille-Thiry-Collin-Giazzet-Kaivers). Maar misschien staan de laureaten niet in deze lijst, die verre van volledig is, en beleven we een wedstrijd die bol staat van de verrassingen!
In het peloton vinden we een team dat voor 100% uit vrouwen bestaat, namelijk Ladies Racing for Belgium (Lognoul-Mielczarek-De Vilder-Van der Perren-Chizzoni-Vancheri) en die hun gelijk willen halen op hun tegenstanders en de andere ploegen met “bekenden” in deze 24u zoals het team van Télépro met als rijders Pierre-Yves Rosoux, Gérald Delepine en de Franse komiek Arnaud Tsamère.
 
RT8: een strijd tussen drie
 
Spijtig genoeg kende de categorie RT8 niet veel bijval. Een inschrijving te elfder ure is nooit uit te sluiten maar op dit ogenblik staan slechts drie teams ingeschreven en die zullen uiteraard de overwinning in deze klasse betwisten. Een geheel herziene ploeg van GP United zal de titel die verleden seizoen werd veroverd proberen te behouden met het vijftal Stordeur-J. Genicq-Lachieze-Lachieze-Theysgens. Hun “wapenbroeders” van GP United – East Kart (Gavage-M. Genicq-Chabotier-Bouvier-De Meurers) en het team E-Kart (Lafosse-Papleux-Henry de Frahan-Defeche-Xhenseval-Robert) zullen het hen echter niet makkelijk maken. Ook voor hen kondigen deze 24 Uren zich zeer intens aan en wat ook het resultaat zal zijn: aan de finish komen op zondag omstreeks 16u zal hen een mooie voldoening geven!

24U Karting Francorchamps press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op dinsdag 26 augustus 2014.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons