Adria: Elite 2: Race 1: Dubbel voor PK Carsport met zege voor Gabriele Gardel

Gabriele Gardel - PK Carsport
Gabriele Gardel heeft zijn eerste zege in de NASCAR Whelen Euro Series gepakt. In een race waarin hij vooral onder druk werd gezet door teamgenoot Stienes Longin leidde hij van start tot finish. Stienes Longin deed een uitstekende zaak in de strijd voor de titel; niet alleen finishte hij als tweede, zijn grootste concurrenten voor de titel Salvador Tineo Arroyo en Riccardo Geltrude hadden problemen en moesten opgeven. Roman Mavlanov mocht mee op het podium dankzij zijn derde plaats. Het Limburgse PK Carsport behaalde vandaag vier podiumplaatsen op twee wedstrijden.
Bij de start liep het meteen goed fout. Heel wat rijders raakten elkaar en Stienes Longin viel terug naar de zesde plaats. Onder de slachtoffers ook Riccardo Geltrude, derde in de puntenstand. De wedstrijdleiding riep de safety car op de baan en toen deze na 9 ronden terug de pits in dook, hadden de wagens terug hun posities van op de startgrid ingenomen. Longin werd zo gepromoveerd naar P2. Slechter verging het Tineo Arroyo; hij had niet kunnen deelnemen aan de kwalificaties en diende achteraan te starten. Na de eerste ronde had hij een vijftiental plaatsen goedgemaakt, maar die moest hij dus allemaal opgeven.

Bij de herstart hield Gabriele Gardel het hoofd koel en bleef op kop, voor Stienes Longin en Roman Mavlanov. De Rus zette veel druk op Longin junior, die van mentor Anthony Kumpen de opdracht had gekregen het rustig aan te doen. "Ik zei voor de wedstrijd tegen Stienes om de eerste vijf ronden de remmen niet te veel te belasten. Hij remde vroeger dan zijn directe concurrenten, maar dat was ook nodig; als je te zwaar aanvalt in de beginfase en te veel vraagt van je remmen, is het over", aldus Anthony Kumpen.

Stienes Longin volgde die raad nauwgezet op. Hij weerde de aanvallen van Mavlanov af en na een zevental ronden kon hij een kloofje slaan en richting leider Gardel rijden. Hij trachtte nog een aantal keren de Zwitser te passeren, maar nam geen zware risico's, hoogstwaarschijnlijk met het kampioenschap indachtig. Tineo Arroyo zou tijdens de race de pits opzoeken om de handdoek te werpen en zag zo belangrijke punten in rook opgaan, nadat hij bij de neutralisatie doorstootte tot in de top 10. Jerry De Weerdt pakte een tweede plaats bij Legends, tiende algemeen, terwijl Guillaume Deflandre als twaalfde afsloot.

Morgen om 10:30 staat de tweede Elite 2 race op het menu. Stienes Longin zal, dankzij de snelste wedstrijdronde, morgen vanaf de pole starten.

--- Uitslag Race 1 Elite 2 NASCAR Whelen Euro Series Adria Raceway 2016 (pdf) ---

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Nascar Whelen Euro Series op zaterdag 17 september 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Adria Raceway.