van der Horst

FIA GT World Cup: Vanthoor wint ondanks crash (+ Video)

Crash Laurens Vanthoor Macau
Crash Laurens Vanthoor Macau
Laurens Vanthoor heeft na een bizarre ontknoping de FIA GT World Cup in de straten van Macau op zijn naam geschreven. De Limburger legde zijn fabrieks WRT Audi R8 LMS GT3 op zijn dak maar werd alsnog als winnaar uitgeroepen. Het incident deed zich voor bij de herstart van de race, die al na vier van de achttien ronden werd stilgelegd om de BMW Z4 GT3 van Ricky Capo te takelen. Toen de wedstrijd terug op gang werd geschoten had Earl Bamber zijn Manthey Racing Porsche 911 GT3 R perfect gepositioneerd om de leiding over te nemen. Vanthoor had met zijn Audi geen antwoord tegen de snellere Porsche en maakte net na het inhaalmanoeuvre een kapitale fout in de Mandarin bocht...
Laurens Vanthoor na crash
Laurens Vanthoor na crash
Vanthoor raakte de curbstone aan de apex van de bocht, waardoor de achterkant van de wagen uitbrak en hij vervolgens loeihard de muur in vloog. Door de enorm hoge snelheid ving de Audi veel wind en ging hij over de kop. Onze landgenoot landde op zijn dak en schoof een heel eind ondersteboven over het asfalt. De race werd vervolgens opnieuw stilgelegd, maar doordat er na het opruimen nog maar vier minuten op de klok stonden, werd besloten om de race niet meer te herstarten. Om het eindresultaat te bepalen werd dus teruggegrepen naar de stand van de voorgaande ronde, waardoor Vanthoor alsnog de winnaar is.

Bamber had Vanthoor dan wel ingehaald, maar de Nieuw Zeelander had reeds een straftijd van vijf seconden gekregen na een contact met de Mercedes-AMG GT3 van Maro Engel bij de start. Indien Vanthoor er in was geslaagd om het verschil op Bamber binnen de vijf seconden te houden was dat dus ook al voldoende geweest. Bamber werd uiteindelijk pas als vierde geklasseerd, waardoor Kevin Estre in de zuster Porsche en uittredend kampioen Maro Engel het podium vervolledigden. In totaal werden er niet eens vijf ronden afgelegd over de beschikbare periode van 90 minuten, de eerste rode vlag periode duurde namelijk ook al 45 minuten.  

--- RESULTATEN FIA GT WORLD CUP MACAU (PDF) ---



Foto's: CGS Macau GP



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Circuit Internationaal op zondag 20 november 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Macau Grand Prix.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons