van der Horst

Gilles Magnus (16) in de voetsporen van Stoffel Vandoorne in de Auto Sport Academy

Gilles Magnus
Gilles Magnus
Enkele van zijn jonge kameraden hebben recent de stap naar de wagens met een dak gezet, maar Gilles Magnus, een jonge Antwerpenaar van 16 jaar, zet wel door. Hij waagt zijn kans in de Auto Sport Academy, het Franse Formula Renault 1.6 kampioenschap, voorheen de Formula Campus of F4.
F4 Academy
F4 Academy
“Ik heb de kans gehad om met een TCR toerwagen te testen en met een formulewagen”, aldus de student uit Schoten, vicekampioen van de World X30 Jr Challenge 2014 in Le Mans en tweede in de Challenge Europa, ook in Junior, vorig jaar in Castelletto. “Mijn voorkeur gaat echt uit naar de eenzitters, waar het gewicht en het rijden veel meer aansluiten bij dat van de karting. Ik droom nog altijd van F1, maar besef ook dat veel professionele rijders richting prototypes, GT of DTM gaan, ook al zijn zij veelal in de eenzitters gestart. Ik weet ook dat talent een grote rol speelt, naast veel geluk, en de nodige fondsen om richting de F1 door te stoten. De Auto Sport Academy lijkt me een zeer goede leerschool, zeker met het oog op de basisvaardigheden van een rijder. Ik zal er zeker mijn tijd niet verliezen. De ervaring van de eenzitters zal altijd nuttig blijven in de verdere toekomst. Ik ben amper 16 en ik heb dus later nog de mogelijkheid om mijn carrière richting toerwagens, GT’s of prototypes te oriënteren. Ik wil het er dus zeker op wagen.”

Een keuze die ook Stoffel Vandoorne, winnaar van de Auto Sport Academy in 2010, een jaar na Benjamin Bailly, helemaal beaamt:

“Het is zeker moeilijk om ver door te stoten bij de eenzitters, zonder zeer rijke ouders. Maar ik ben het levende bewijs dat het mogelijk is. Ik heb heel veel aan de federatie te danken, die me sinds mijn winst in het Stuurwiel van de RACB, einde 2009, gesteund heeft”, biecht de nummer 3 van McLaren in F1 op. “Je moet hoog mikken om op een zeker niveau in de autosport te komen.”

Naast onze GP2-kampioen zijn nog heel wat andere toprijders via de Franse eenzitter-Academy gepasseerd: we denken dan aan Franck Montagny, Jean-Eric Vergne of Arthur Pic, alle drie voormalige F1-rijders, of aan Marcel Fässler of Loic Duval, vandaag fabrieksrijders in het WEC of WK Uithouding.

“Iedereen rijdt met hetzelfde materiaal, dat per lottrekking verdeeld wordt, een beetje zoals in de Trophy CIK Academy, een kartingcompetitie die ik in 2013 gereden heb”, gaat Gilles, die uit een groot gezin komt, verder. “De budgetten zijn nog altijd vergelijkbaar met karting op een internationaal niveau. Ik ben nog steeds op zoek naar extra partners om meer te kunnen testen. De kalender is ook interessant, met zes proeven, jammer genoeg zonder uitstap naar ons land. Elk van die 6 weekends telt 4 wedstrijden, of 24 starten op een seizoen. Na Nogaro einde maart, rijden we in de straten van Pau, in Magny-Cours, in Le Mans, op Imola en de finale in Le Castellet.”

Een mooi programma dus, dat Renault België-Luxemburg op vlak van communicatie zal ondersteunen.

“We hebben bij RBL altijd jongeren ondersteund”, weet Karl Schuybroek, verantwoordelijke voor de communicatie en de autosport bij de invoerder. “We steunen sinds het begin de jongeren van het Stuurwiel van de RACB. Zo hebben we onze stevige bijdrage geleverd aan Jérôme D’Ambrosio, Bertrand Baguette, Maxime Martin en meer recent Stoffel Vandoorne, allen vaste waarden van de Belgische autosport. Vandaag zijn we dan ook gelukkig om Gilles Magnus te steunen bij zijn uitdaging. Buiten Stoffel en Bertrand op topniveau, zijn er nog heel weinig jonge Belgen in de eenzitters en dat is jammer. We wensen Gilles een super seizoen 2016 en zullen regelmatig spreken over zijn prestaties in de loop van het jaar.”

Kalender 2016 Auto Sport Academy

1-3 april : Le Castellet (Paul Ricard)
13-15 mei : Pau (Circuit Pau ville)
3-5 juni : Lédenon
8-10 juli : Magny-Cours
9-11 september : Le Mans
28-30 oktober : Barcelone (Circuit de Catalunya)

Renault België Luxemburg - foto's: Auto Sport Academy



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op maandag 18 januari 2016.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons