van der Horst

GP Saoedi-Arabië: Weer geen maat op Max Verstappen en Red Bull

Podium 2024 F1 GP van Saoedi-Arabië
Podium 2024 F1 GP van Saoedi-Arabië
Twee wedstrijden ver en Max Verstappen heeft evenveel zeges achter zijn naam staan. De Nederlander reed onbedreigd naar een 56ste zege en 100ste podium. Ook een safety car in de openingsfase van de race sloeg hem niet uit zijn lood. Net zoals in Bahrein noteren we andermaal een 1-2 voor Red Bull, met Sergio Pérez op een veilige tweede plek. Charles Leclerc (Ferrari) was best of the rest, maar alle aandacht ging naar zijn nieuwbakken teamgenoot Ollie Bearman die zijn allereerste Grand Prix als zevende afsloot.
Start 2024 F1 GP van Saoedi-Arabië
Start 2024 F1 GP van Saoedi-Arabië
Na de kwalificaties voelde Verstappen zich echt goed in zijn wagen, en dat bleek ook tijdens de race. Al na twee ronden had hij een kloof van meer dan een seconde. Dat terwijl er achter hem een duel tussen Leclerc en Pérez volgde. De Mexicaan zette de Monegask in het begin onder druk, maar moest vier ronden wachten tot hij eindelijk het gaatje vond. 
In de zevende ronde raakte Lance Stroll (Aston Martin) even later de muur binnenkant koord, brak hierbij de linker voorophanging en schoof een bocht verder hard in de muur. Met een safety car en gewijzigde strategieën als gevolg.

Charles Leclerc
Charles Leclerc
Terwijl de top vijf de pits indook, gingen onder meer Lando Norris (McLaren) en Lewis Hamilton (Mercedes) door op hun medium rubbers, terwijl iedereen in de pits voor de harde band ging en daarmee door wilde tot het einde van de race. Verstappen kwam achter Norris buiten, terwijl zowel Pérez als Leclerc terugvielen achter Hamilton. Eens de safety car binnen hield Norris drie ronden lang de leiding, maar tegen Verstappen viel niets te beginnen.  Pérez van zijn kant schoof op exact hetzelfde moment naar plaats drie door, ten nadele van Hamilton. Twee ronden later viel de Brit zelfs naar P5 nadat ook Leclerc hem voorbij was gesneld. Vanaf dan was het maar een kwestie van tijd vooraleer Pérez en Leclerc de McLaren van Norris het nakijken gaven. Dik halfweg de race lag het podium zo goed als vast. Leclerc verbrodde wel het feestje van Red Bull door met het punt voor de snelste ronde te gaan lopen.
De vijf grote teams verdelen de buit
Net als vorige week was het meteen duidelijk welke teams de meeste punten zouden sprokkelen. Bleef alleen de vraag hoe deze binnen de respectieve teams en piloten zouden worden verdeeld achter de top drie.

Norris en Hamilton hielden het lang vol op hun medium banden. Vooral laatstgenoemde hield goed stand tegen een opzittende Oscar Piastri (McLaren), die bij elke inhaalpoging evenwel telkens tekort schoot. Verderop hielden Fernando Alonso (Aston Martin) en George Russell (Mercedes) elkaar in evenwicht, voor rookie Oliver Bearman. De Britse jongeling was dadelijk vrij sterk in zijn openingsstint en liet zich meteen gelden. Uiteindelijk reed hij vooral in het midden van de wedstrijd vooral alleen, maar naarmate het slot naderde moest hij ook zijn zijspiegels in het oog houden. Meer bepaald doordat op dik tien ronden voor het afvlaggen Norris en Hamilton binnenkwamen. Terwijl Norris een riante voorsprong had op Hamilton, werd deze niet behouden. Door een probleem met de rechter achterband tijdens zijn pitstop kreeg hij de Mercedes direct achter hem.

Oliver Bearman
Oliver Bearman
Hiermee zag de McLaren-rijder zijn plannen om plaatswinst te boeken gefnuikt want elke keer hij een paar tienden op Bearman kon naderen, voelde hij de hete adem van Hamilton in zijn nek. Uiteindelijk bleef de rangorde ongewijzigd met Piastri op vier, voor Alonso en Russell. Bearman, de 776ste piloot die in een F1-wedstrijd aan de start kwam, tikte bij zijn debuut als zevende aan, voor Norris die standhield tegenover Hamilton.
Haas scoort dankzij teamwerk
Met het uitvallen van Stroll gingen  de overige vijf teams op jacht naar een zeer kostbaar punt dat de tiende plek gaf. Dat ging uiteindelijk naar Haas. Hoewel Kevin Magnussen maar liefst 20 seconden tijdstraf aangesmeerd kreeg bij twee verschillende incidenten en Nico Hülkenberg net als Guanyu Zhou (Sauber) buiten was gebleven tijdens de safety car, speelde Haas een erg sterk teamspel. De Deen wist een treintje met achtervolgers achter zich te houden en zorgde tevens voor een voldoende grote kloof zodat Hülkenberg na zijn pitstop voor hem de baan op kwam om zo de tiende plaats te claimen. Het seizoen is nog maar net gestart maar teams als Williams, RB, Alpine en Sauber wacht een moeilijke opdracht tot de eerste updates uitgerold worden.

Na twee weken in het Midden-Oosten volgt nu een weekje rust vooraleer men richting Australië trekt. Daar wordt de traditie gerespecteerd met de race op zondag.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Saoedi-Arabië 2024

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenOracle Red Bull Racing50 ronden in 1:20:43.273
2.Sergio PérezOracle Red Bull Racing+13.643s
3.Charles LeclercScuderia Ferrari+18.639s
4.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+32.007s
5.Fernando AlonsoAston Martin Aramco F1 Team+35.759s
6.George RussellMercedes-AMG Petronas F1 Team+39.936s
7.Oliver BearmanScuderia Ferrari+42.679s
8.Lando NorrisMcLaren F1 Team+45.708s
9.Lewis HamiltonMercedes-AMG Petronas F1 Team+47.391s
10.Nico HülkenbergMoneyGram Haas F1 Team+76.996s
11.Alexander AlbonWilliams Racing+88.354s
12.Kevin MagnussenMoneyGram Haas F1 Team+105.737s
13.Esteban OconBWT Alpine F1 Team+1 lap
14.Logan SargeantWilliams Racing+1 lap
15.Yuki TsunodaVisa Cash App RB F1 Team+1 lap
16.Daniel RicciardoVisa Cash App RB F1 Team+1 lap
17.Valtteri BottasStake F1 Team Kick Sauber+1 lap
18.Zhou GuanyuStake F1 Team Kick Sauber+1 lap
19.Lance StrollAston Martin Aramco F1 TeamDNF
20.Pierre GaslyBWT Alpine F1 TeamDNF

Foto's: Racing International Photography



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons