van der Horst

Hungaroring: Wittmann andermaal op pole - Martin uitstekend vierde

Marco Wittmann - BMW Team RMG
Marco Wittmann - BMW Team RMG
Nadat Marco Wittmann tijdens het vorige raceweekend in Oschersleben de pole nog in de schoot geworpen kreeg na de uitsluiting van Miguel Molina, trok de Duitser deze in de vooravond op de Hungaroring volledig op eigen kracht naar zich toe. Een verdiende polepositie ook want hij bleek in alle drie de kwalificatiedelen de snelste in zijn BMW van Team RMG. Onze landgenoot Maxime Martin, de teammaat van Wittmann, zette eveneens een sterke prestatie neer en vertrekt morgen vanop de vierde startplaats.
  • Dreamdrive
Maxime Martin - BMW Team RMG
Maxime Martin - BMW Team RMG
Het was al sinds 1988 geleden dat de DTM nog eens naar Budapest kwam en het hoeft dan ook niet te verbazen dat vandaag de rondetijden van toen met maar liefst twintig seconden scherper werden gesteld. Mattias Ekström had het vóór de start al over de belangrijkste kwalificatie van het seizoen omdat er op de Hungaroring eigenlijk maar één echte inhaalmogelijkheid is en dat is op het einde van het lange rechte stuk.

Bij Mercedes is er nog niet veel beterschap te merken, het merk met de ster zag tijdens Q1 maar liefst vijf wagens uitgeschakeld, waaronder oud-kampioenen Gary Paffett en Paul di Resta, alsook de verrassende winnaar van de vorige wedstrijd in Oschersleben, Christian Vietoris. Paffett leek nog een kans te hebben om naar Q2 te mogen maar maakte in zijn laatste snelle rondje een fout in de chicane, Vietoris van zijn kant beëindigde Q1 zelfs als allerlaatste.

Vreugde bij Wittmann en Team RMG
Vreugde bij Wittmann en Team RMG
Tijdens Q2 en Q3 schrapte de wedstrijdleiding opvallend veel rondetijden omdat piloten met vier wielen buiten de baan gingen rijden. Zo werden ook twee tijden van Wittmann geannuleerd, die op het einde van Q2 alsnog redelijk comfortabel de snelste rijd neerzette. Tijdens de beslissende sessie met acht wagens was de eerste tijd van onze landgenoot Maxime Martin meteen goed voor P1. Hij voerde de tabellen aan tot iedereen nog een laatste setje banden liet monteren voor een ultieme poging. Daarin bleek de dominantie van Wittmann duidelijk, hij pakte uiteindelijk niet geheel verrassend de pole vóór merkgenoot Timo Glock, die de Hungaroring ongetwijfeld nog goed kent uit zijn Formule 1-periode. De derde tijd van Miguel Molina, de eerste Audi op de grid, was overigens slechts twee honderdsten van een seconde sneller dan die van Martin.

Augusto Farfus reed uiteindelijk de zesde tijd in zijn BMW van het Belgische RBM-team. Joey Hand, zijn teamgenoot bij de troepen van Bart Mampaey, raakte niet tot in Q3 en start morgen vanop een veertiende startplaats.

--- Uitslag DTM Kwalificatie Hungaroring ---

Foto's: BMW & ITR




Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Deutsche Tourenwagen Masters op zaterdag 31 mei 2014.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons