van der Horst

Italië: Makkelijke zege voor Rosberg en Mercedes in Monza

Publiek tijdens podiumceremonie F1 GP Italië 2016
Publiek tijdens podiumceremonie F1 GP Italië 2016
Zoals verwacht heeft Mercedes AMG vandaag een 1-2 resultaat geboekt in de Grote Prijs van Italië, waarbij de Duitser Nico Rosberg zegevierde. WK-leider Lewis Hamilton, die vanuit pole positie startte, kon na een slechte start uiteindelijk de schade herstellen en eindigde de race op een tweede plaats. Hierdoor blijft de Brit met twee punten voorsprong op zijn teamgenoot leider in de tussenstand om het wereldkampioeschap. Sebastian Vettel werd derde met Kimi Räikkönen in de zuster-Ferrari vierde. Daniel Ricciardo werd in de Red Bull vijfde met Valtteri Bottas in de Williams zesde.
  • Powercars
Start F1 GP Italië 2016
Start F1 GP Italië 2016
Toen het rode licht uitging en de race startte was het Rosberg die de leiding nam in de eerste bocht, gevolgd door beide Ferrari's van respectievelijk Vettel en Räikkönen. Hamilton kwam traag op gang en moest niet enkel zijn teamgenoot en de twee rode bolides voor laten, maar ook de Williams van Bottas, alsook de Red Bull van Ricciardo. Eventjes leek Vettel nog een bedreiging te zijn voor de leidersplaats, maar al snel vond Rosberg zijn ritme en na een reeks van snelle rondjes had hij ademruimte genoeg om beide rijders van het Steigerende Paard af te houden.

Valtteri Bottas - Williams Martini Racing
Valtteri Bottas - Williams Martini Racing
Ondertussen was Hamilton in de Curva Grande voorbij Riccardo geraakt en vervolgde hij zijn jacht op de kopploeg van de wedstrijd. Bottas kon Hamilton nog enkele ronden afhouden, maar na tien ronden sneed de Brit de Parabolica perfect aan en kon de Fin met weinig moeite verslaan voor de eerste chicane. De WK-leider zette zijn jacht verder, maar de Ferrari-rijders maakten het hem wel zeer makkelijk door zelf nog te pitten voor nog een set supersoft banden. Het was meteen duidelijk dat het Italiaanse team koos voor een tweestop-strategie.

Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Lewis Hamilton - Mercedes AMG Petronas Formula One Team
Even later was het de beurt aan de Zilverpijlen om te pitten voor nieuw schoeisel en zij verkozen de mediumbanden, dus met andere woorden slechts één pitstop. Hamilton viel door zijn stop terug naar de vierde positie, maar omdat beide rode wagens nog een keer de pit moesten induiken voor nieuw rubber moest de drievoudige wereldkampioen hen niet op de baan bestrijden. Eens terug naar de tweede plaats opgeklommen, probeerde de Brit te hard om zijn concurrent Rosberg bij te halen en maakte een fout in de eerste chicane. Hij blokkeerde zijn banden en moest noodgedwongen door de chicane rijden, over de verkeersdrempels heen.

Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
De top vier veranderde niet meer, maar met enkele ronden te gaan werd er nog gestreden om de vijfde positie. Gans de wedstrijd viel die te beurt aan Bottas, maar met nagelnieuwe supersoft banden onder zijn RB12 geraakte Ricciardo nog voorbij de Fin bij het aansnijden van de eerste chicane. Max Verstappen, die ook een slechte start kende, eindigde de wedstrijd op een zevende plaats na een mooi inhaalmanoeuvre door de Curva Grande voorbij de Force India van Sergio Perez. Felipe Massa, die zijn laatste Europese Grote Prijs reed in Monza, eindigde op een negende positie met zijn Williams. Nico Hulkenberg nam het laatste WK-puntje met een tiende stek.


Uitslag Race F1 Grote Prijs van Italië 2016

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes AMG1:17:28.089
2.Lewis HamiltonMercedes AMG+15.070s
3.Sebastian VettelScuderia Ferrari+20.990s
4.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+27.561s
5.Daniel RicciardoRed Bull Racing+45.295s
6.Valtteri BottasWilliams+51.015s
7.Max VerstappenRed Bull Racing+54.236s
8.Sergio PérezForce India+64.954s
9.Felipe MassaWilliams+65.617s
10.Nico HülkenbergForce India+78.656s
11.Romain GrosjeanHaas+1 lap
12.Jenson ButtonMcLaren Honda+1 lap
13.Esteban GutierrezHaas+1 lap
14.Fernando AlonsoMcLaren Honda+1 lap
15.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+1 lap
16.Marcus EricssonSauber+1 lap
17.Kevin MagnussenRenault+1 lap
18.Esteban OconManor+2 laps
19.Daniil KvyatToro RossoDNF
20.Pascal WehrleinManorDNF
21.Jolyon PalmerRenaultDNF
22.Felipe NasrSauberDNF


Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op zondag 4 september 2016.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons