van der Horst

McLaren kiest finaal voor ervaring: Button en Alonso in 2015

c72c0e03ae347fa486617512962910f220504819.jpg
De kogel is door de kerk, McLaren doet het volgend jaar met voormalig wereldkampioenen Fernando Alonso en Jenson Button. Daarmee kiest de Britse constructeur finaal voor een flinke portie ervaring eerder dan jeugdig talent. De keerzijde van de medaille is dat het na één jaar in zekere zin de promotie van Kevin Magnussen, bij de seizoensopener in Australië nog goed voor een podium, terugdraait.
Fernando Alonso - Jenson Button
Fernando Alonso - Jenson Button
De beslissing betreffende het rijderskorps voor 2015 liep niet van een leien dakje en het is een publiek geheim dat McLaren intern verdeeld was over de te volgen route; ofwel het behoud van Kevin Magnussen, met impliciet het afscheid van Jenson Button na vijftien seizoenen in de F1, ofwel het behoud van Button, met het risico Magnussen te demotiveren na één jaar racezitje. Hoewel alle signalen de laatste weken leken te wijzen op de laatste optie, temeer door de steun van baas Ron Dennis, kiest McLaren nu toch vol voor de ervaring van Jenson Button, die als één van de beste piloten in de koningsklasse van de eenzitterij geboekt staat. Als het een troost mag wezen, Magnussen en onze landgenoot Stoffel Vandoorne, blijven opgenomen in het junior-programma van McLaren waarbij eerstgenoemde de rol - we zullen het troostprijs noemen - van derde piloot krijgt toebedeeld.

Hoewel op vlak van kwalificaties Magnussen nog gelijke tred kon houden met zijn meer ervaren teamgenoot, behaalde Button wanneer het om de knikkers ging een meer dan dubbel zo hoge score; 126 versus 55. Hoe de machtsverhoudingen ook liggen, Fernando Alonso kan alleszins flinke concurrentie verwachten binnen de eigen rangen, al zal de Spanjaard ook gebrand staan op succes na Ferrari's slechtste seizoen in meer dan twee decennia...

Op financieel vlak lijkt de keuze van McLaren ook geen windeiren te zullen opleveren. Fernando Alonso zou één van de best betaalde F1-rijders worden, maar daartegenover staat dat McLaren, die afgelopen seizoen zonder echte hoofdsponsor reed, enkele Spaanse partners kan aantrekken. Button van zijn kant stelde hogere eisen op vlak van verloning dan Magnussen, maar ook op dat gebied zijn McLaren en de Brit tot een vergelijk gekomen waarbij Button naar verluidt een flinke inlevering moest doen. Hoe dan ook is het niet slecht voor McLaren om een landgenoot binnen te rangen te hebben enerzijds en anderzijds een piloot te hebben die over goede relaties met motorleverancier Honda beschikt.

Foto: McLaren & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op donderdag 11 december 2014.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons