Monza: Will Stevens is de eerste winnaar van het seizoen

Will Stevens - Strakka Racing
Niet Carlos Sainz Jr.(DAMS), nochtans dominant tijdens de trainingen, maar Will Stevens (Strakka Racing) is de eerste winnaar van het jaar in de Formule Renault 3.5. De Spanjaard vertrok nochtans van de pole maar liet zijn wagen bij de start van de opwarmronde stilvallen en zou de race vanuit de pits vervoegen om als laatste te eindigen. Stevens won voor twee nieuwelingen in de klasse, Roberto Merhi (Zeta Corse) en Pierre Gasly (Arden Motorsport).
Met een tijd van 1:33.235 pakte Carlos Sainz Jr. de pole voor de eerste race voor William Buller (Arden Motorsport), Luca Ghiotto (Draco Racing), Will Stevens en Roberto Merhi. Bij de formatieronde bleef de Spanjaard echter staan op de grid en hij zou geen rol meer spelen in de race. Ook Matthieu Vaxivière (Lotus) liet zijn wagen stilvallen en toen Buller en Ghiotti ook in de knoei geraakten bij hun start profiteerde Will Stevens daarvan om de kop van de race te nemen voor Merhi en Gasly. Het peloton werd op het einde van de eerste ronde opgeschrikt door een zware crash waarbij de wagen van Marco Sørensen (Tech 1 Racing) over die van Jazeman Jaafar (ISR) gekatapulteerd werd. De race werd geneutraliseerd en bij de herstart bleef Stevens aan de leiding met Merhi in zijn wielen. Ondertussen probeerde Nikolay Martsenko (Comtec) Gasly de derde plaats te ontfutselen, wat even lukte maar de Rus zou later wegzakken en naast Gasly ook nog Buller moeten laten passeren. Marlon Stöckinger eindigde als zevende maar kreeg 25 seconden straftijd voor het inhalen tijdens de safety-car procedure.

Tech 1 Racing en ISR kwamen ieder met slechts één wagen aan de start wegens het niet vinden van betalende rijders, terwijl Carlin al helemaal niet kwam opdagen. Na de race werd Sørensen bestraft voor zijn roekeloze aanval op Jaafar en hij moet morgen vijf plaatsen achteruit op de grid voor de tweede race.