van der Horst

Nürburgring-Nordschleife: Norbert Michelisz lukt pole

Norbert Michelisz Honda Civic WTCC
Norbert Michelisz Honda Civic WTCC
Norbert Michelisz ziet het na een moeilijke want ongelukkige seizoenstart weer helemaal zitten. De immer bescheiden Hongaar had aan boord van de officiële Honda Civic TC1 precies 0.608" minder over een rondje Nordschleife nodig dan Volvo-rijder Nick Catsburg. Een foutje als gevolg van een nog niet doorgrond probleem kostte de Nederlander mogelijk de besttijd. Rob Huff bevestigde zijn prima vorm van eerder op de dag met een derde tijd op anderhalve seconde van de polesitter. Tiago Monteiro stond na de tweede van drie runs nog derde maar zakte als gevolg van een defecte bumper weg naar de vierde startplaats voor de hoofdrace, voor Thed Björk. Nestor Girolami kende een bewogen sessie maar lukte dankzij zijn tiende tijd toch maar de pole voor de openingsrace.
 
Nick Catsburg
Nick Catsburg
Michelisz versierde vrijdagmiddag op de Nordschleife zijn vierde WTCC-pole, de eerste sinds 2015. "Het werd inderdaad zowat tijd. Maar het is ongelooflijk om hier op de pole te staan, een omloop waar de rijder het verschil maakt. De wagen voelde uitstekend aan en ik had meteen het vertrouwen op een baan die in theorie niet zo gunstig is voor onze auto. Na de meeting op de Hungaroring klonk ik blijkbaar fatalistisch maar dat werd fout geïnterpreteerd: mijn relatie met Tiago (Moteiro) is uitstekend maar het is nog veel te vroeg om alle eieren in een zelfde korf te leggen. Ik hoop dat mijn seizoen pas nu voor goed van start gaat" aldus de immers goedlachse Hongaar. Michelisz' chrono bleef door de beduidend hogere temperaturen zo'n vier seconden boven het ronderecord dat Nick Catsburg vanmorgen in FP2 lukte.

Tom Coronel Chevrolet Cruze TC1
Tom Coronel Chevrolet Cruze TC1
Nestor Girolami kan zaterdag, na landgenoot Guerrieri in Marokko, de tweede Argentijn worden die dit seizoen een wedstrijd wint. Aanvankelijk ging het voor de kleine, wat bedeesd overkomende Volvo-rijder de verkeerde kant uit toen hij in diens eerste run naast de baan belandde en daarbij heel wat stof en gras in zijn radiatorrooster verzamelde. En derde run zat er niet meer in maar diens tweede rondje leverde hem met wat geluk de tiende tijd en de pole voor de openingsrace op gezien het gebruikelijke kwalificatieformat hier voor de gelegenheid tot één enkele sessie werd herleid. "Om eerlijk te zijn: ik had liever  beter dan P10 gepresteerd  maar het is uiteraard een uitstekende startpositie, ook al komt hier in de races ook heel wat slipstreamwerk bij kijken" aldus de Argentijn.  Guerrieri van zijn kant lukte de negende tijd zodat we in het eerste treffen een volledig Argentijnse eerste startrij krijgen.

Guerrieri deed het voor zijn eerste kennismaking met de Groene Hel prima maar presteerde drie tienden minder goed dan Tom Coronel die in de openingsrace als zevende aanzet. Beide Chevrolet-piloten rijden dan wel voor verschillende teams maar wisselen onderling in het volste vertrouwen alle data uit.

De kort na de kwalificatiesessie verreden MAC3-competitie werd een maat voor niks. Zowel de Volvo S60  van Nick Catsburg als de Honda Civic van Tiago Monteiro hadden eerder schade opgelopen. Monteiro's wagen bleek er slechter aan toe zodat er weinig twijfel bestond dat het Volvo-trio de teamcompetitie zou winnen en de puntenvoorsprong in de merkenstand vergroten.

Uitslag Qualifying:
  
 1 Honda Civic WTCC Norbert Michelisz WTCC in  8:38.072
 2 Volvo S60 WTCC Nicky Catsburg WTCC +0.608
 3 Citroën C-Elysée WTCC Rob Huff WTCC +1.469 
 4 Honda Civic WTCC Tiago Monteiro WTCC  +2.130 
 5 Volvo S60 WTCC Thed Bjork WTCC +2.924 
 6 Citroën C-Elysée WTCC Tom Chilton WTCC +4.284 
 7 Chevrolet RML Cruze TC1 Tom Coronel WTCC +5.321
 8 Citroën C-Elysée WTCC Mehdi Bennani WTCC +5.461 
 9 Chevrolet RML Cruze TC1 Esteban Guerrieri WTCC +5.617
 10 Volvo S60 WTCC Nestor Girolami WTCC +6.558
 11 Honda Civic WTCC Ryo Michigami WTCC +7.773
 12 Lada Vesta WTCC Yann Ehrlacher WTCC +7.853
 13 Citroën C-Elysée WTCC John Filippi WTCC  +7.930 
 14 Lada Vesta WTCC Kevin Gleason WTCC  +9.143 
 15 Honda Civic WTCC Aurélien Panis WTCC  +12.949
 16 Honda Civic WTCC Daniel Nagy WTCC +16.837

Foto's: FIA WTCC



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op vrijdag 26 mei 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Nürburgring.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons