van der Horst

Rally van Australië: Top 3 voor Volkswagen - Pech voor Neuville

Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
Sébastien Ogier - VW Polo R WRC
De suprematie van Volkswagen blijft aanhouden ondanks het feit dat het Duitse merk slecht presteerde tijdens de ADAC Rallye Duitschland. Uiteraard waren we in de wolken dat onze landgenoot Thierry Neuville in Duitsland zijn eerste WRC zege behaalde uit zijn carrière, maar we hadden ook Latvala een pak punten gegund na het uitvallen van Sébastien Ogier. Indien de Fin niet van de baan was gedonderd hadden we nu opnieuw een strijd om de titel. Maar gezien de top 2 in de tussenstand niet scoorde in Duitsland, veranderde er nauwelijks iets in de kop van het klassement en zodoende weten we nu reeds wie als leider richting Frankrijk trekt.
Meeke - Citroën DS3 WRC
Meeke - Citroën DS3 WRC
Met de rally van Australië zijn we aanbeland bij de 10de rally van het seizoen en na het Duitse asfalt terug op gravel. De 10de rally op een totaal van 13 en de laatste overzeese wedstrijd voor de heren het seizoen besluiten in Frankrijk, Spanje en het Britse Wales.

Na de Rally van Duitsland, waarin de Volkswagen piloten letterlijk en figuurlijk uit de bocht gingen, kregen we met Neuville een ietwat onverwachte winnaar nadat hij tijdens de shake down nog uitgebreid in de kreukels ging. Maar wel zéér verdiend en uiteraard ook een flinke opsteker voor Hyundai dat met de i20 de eerste zege pakte in WRC.

Door het feit dat noch Ogier, noch Latvala wisten te scoren in Duitsland, was er geen verschuiving aan de kop van het gebeuren en zodoende wist Ogier zijn voorsprong te behouden. De Fransman startte dus in Australië met 44 punten voorsprong, terwijl er maar maximum 28 te verdienen zijn. Gezien Latvala op zijn beurt 33 punten voor heeft op de derde Polo van Mikkelsen en deze 36 punten voor heeft op de Ford Fiësta van Ostberg zullen er binnen de top 3 geen verschuivingen mogelijk zijn. Voor de vierde plaats wordt het dan wel zéér spannend met Ostberg die amper één puntje voorsprong heeft op Neuville en Hirvonen die ex aequo op een voorlopige vijfde plaats staan.

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Na dag één, acht proeven of een kleine 96 km tegen de chrono staan met Ogier, Latvala en Mikkelsen de drie Polo’s op kop met een verschil van amper 4/10 sec. tussen de regerende wereldkampioen en zijn voornaamste opponent Latvala, terwijl Mikkelsen ook zeer goed aanklampt op 3,5 seconden. Ook de Citroën van opnieuw een zeer knappe Meeke is bij de pinken en moest na 96 km of 58 minuten rally amper 4,1 seconden toegeven en stond lang aan de leiding. Hirvonen volgt op de vijfde plaats en ook de Fordrijder verliest amper 7,9 seconden. Neuville staat tiende en op reeds meer dan twee minuten nadat hij de ophanging beschadigde door een steen. Anders was onze landgenoot vooraan te vinden gezien zijn knappe chrono's. Thuisrijders Paddon en Atkinson staan met hun Hyundai i20 respectievelijk op een zesde en elfde plaats.

De snelste chrono's werden verdeeld onder Ogier (4), Meeke (2) en Latvala (2).
Ogier pakte meteen de leiding, maar vanaf de derde KP pakte Meeke in zijn Citroën over en behield deze tot en met de zesde proef. Tijdens de twee korte showetappes van anderhalve kilometer vehuisde de Ier naar de vierde plaats. Tactiek?

Foto's: Hyundai-WRC.com-Willy Weyens



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op zaterdag 13 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Australia.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons