van der Horst

Rallye de Hannut: 160 auto's en de nationale tenoren onder aanvoering van Verstappen

Jos Verstappen - Skoda Fabia Rally2
Jos Verstappen - Skoda Fabia Rally2
Na een gedwongen sabbatjaar zal niemand de editie 2024 van de Rallye de Hannut durven omschrijven als een terugkeer in mineur. Met bijna 160 deelnemers, de meest spectaculaire en krachtige auto's van het land en categorieën die even rijk zijn aan kwaliteit als aan kwantiteit, belooft de 55ste editie van het evenement in Haspengouw spannend te worden.
Hoewel het aantal deelnemende auto's aanvankelijk op 130 werd geschat, bevestigen de 159 ingeschreven teams niet alleen de populariteit van het evenement, maar ook die van het rallyrijden op Haspengouwse bodem. Het veld wordt aangevoerd door Kris Princen, wiens Porsche 911 het startnummer 1 zal dragen. Een nummer dat kan worden omgezet in een finishpositie als de weersomstandigheden gunstig blijven op het snelle parcours van Hannuit. Op een steenworp van zijn eigen achtertuin zal Princen zijn kennis van zijn nieuwe bolide aanscherpen en ongetwijfeld alles op alles moeten zetten om de aanval van Verstappen (Skoda Fabia) - ja, de vader van die ander - af te slaan, die al een paar seizoenen met een zeker brio rallykilometers aflegt. Het lijdt geen twijfel dat de bijrijder van de Nederlander, Renaud Jamoul, afkomstig uit de regio Hannuit, zijn kennis van het terrein graag zal inzetten in zijn poging om de top van het podium te bereiken. Cédric Hubin en Jérome Riguelle, ook van Hannuit, die deelnemen in een Skoda Fabia uit de Rally2 categorie, maken ook kans.

Drie andere kanshebbers, twee Citroëns C3 en een Polo Rallye2, staan ook prominent op de inschrijvingslijst en beloven veel goeds: respectievelijk Emile Breittmayer, Jimmy D'Hondt en John Wartique. Voeg aan deze lijst de namen toe van Turrion (Mitsubishi Lancer), Delhez (Porsche 911), Jacobs (Mitsubishi Lancer), Greg Vandevelde (Mitsubishi Lancer), Christian Guillemin (Porsche 911) en Henri Schmelcher (Porsche 911), en je hebt een even hoogstaande als benijdenswaardige line-up in Divisie 4, voorbehouden voor wagens uitgerust met competitiebanden.

In Divisie 1-2-3 is Julien Delleuse (Opel Astra), een andere inwoner van Hannuit, duidelijk de te kloppen man. Met meer dan een dozijn deelnames op zijn naam kan hij putten uit een schat aan ervaring, maar hij krijgt stevige concurrentie van de zeer snelle Eddy Marique (Opel Astra), Corentin Tordeurs (Renault Clio), Jonathan Remilly (DS3 R3), Bart Vandevelde (Renault Clio), Kevin Humble (DS3 R3), Dennis Willem (BMW 130i) en Michaël Pirnay, die is overgestapt van zijn hete Citroën AX naar een Renault Clio.

Bijna 50 auto's in Histo

Hannut lijkt een wedstrijd te zijn die fans van ouderwets rijden aantrekt, met 45 voertuigen verdeeld over de SR- en PH-klassen, 50 als de Democategorie wordt meegerekend. In de PH-klasse, waar de auto's het dichtst bij hun oorspronkelijke raceconfiguratie staan, zullen we kijken naar de prestaties van een handvol Ford Escorts, waarvan die van Detal, America, Tollet, Delchambre, Hellings, Allerts, Shields, Renson en Savigny, van wie er 3 uit de buurt komen. Voor de diversiteit de Volvo van de snelle en spectaculaire Guillaume Glaude, de Golf van Brichau, de Kadett van Doneux en de 323i van Coppejans.

Bij de SR's zou de Ford Sierra Cosworth van Didier Jacob het op papier goed moeten doen, maar de ervaren Bernard Lamy (Volvo), de lokale Fred Souris (Ford) en de 'Opelisten' Meuleman, Swert en Driesen zullen op hun beurt niet wachten. Yannick Peigneur, ontrouw aan BMW, is terug in een Opel Manta, terwijl Johan Van Den Dries weer achter het stuur van zijn 205 Rallye zit om de kleuren van het leeuwenmerk te vertegenwoordigen, samen met de onstuimige Jean-Marc Dechany en Laurent Poncin. Fans van zeldzame auto's zullen ongetwijfeld geïnteresseerd zijn in de Toyota Celica GT4 van de eerste generatie van Emmanuel Eggermont.

Praktische info
Vrijdag 08/03 :          Test Day en Shakedown in Burdinne (9h-18h).
                                     Presentatieavond bij de Overdekte Markt van Hannuit
Programmaverkoop vanaf 19u30
 
Zaterdag 09/03 :       Opening van het rallycentrum
                                    Technische en administratieve controles
 
Zondag 10/03 :         3 lussen van 4 proeven. 148 km tegen de klok.
                                    Eerste auto start om 07:30 vanaf het podium
                                    Volgorde: PH/SR - D4321 - Demo
                                    Theoretische aankomst van de eerste auto op het podium om 18u23

Zoals gewoonlijk is de toegang tot de klassementsproeven gratis voor het publiek, maar de organisatoren moedigen de toeschouwers aan om mee te doen en hun sport te steunen door het programma te kopen, dat vanaf vrijdagavond verkrijgbaar is bij de Marché Couvert en vanaf zaterdag bij het Total-station in Hannut (Rue de Tirlemont 84, opening om 7 uur op 10/03) voor de democratische prijs van €5.
 
Alle info via www.hesbayemotorclub.be/

Bezoek ook eens onze Facebook-pagina :
www.facebook.com/rallyeHannut

Rallye de Hannut



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VAS Rally op donderdag 7 maart 2024.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons