van der Horst

Slagveld in Argentinië

Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Kris Meeke - Citroën DS3 WRC
Nadat regerend wereldkampioen Sébastien Ogier, vannacht Belgische tijd, nog de showetappe won en de eerste leider was, is hij nu reeds na de eerste echte KP out. Ook Thierry Neuville en Andreas Mikkelsen kenden al problemen, terwijl de Brit Kris Meeke momenteel de leiding heeft, voor de Fin Jari-Matti Latvala.
Dat Argentinië de zwaarste rally van het seizoen zou worden hadden de piloten reeds gemeld voor aanvang van de wedstrijd. Door de hevige regens en de overstromingen in de regio was er veel aarde weggespoeld en hierdoor kwamen er stenen bloot te liggen.

De eerste proef was met zijn 52 km reeds onmiddellijk de langste van de rally en zorgde voor een totaal onverwachte schifting. Ogier kwam reeds vroeg in de problemen met een nukkige krachtbron en moest naar de kant. Ook Neuville en Mikkelsen kwamen in moeilijkheden door lekke banden. Mads Østberg, als vierde vertrokken, bereikte als eerste de finish, maar de snelste chrono kwam op naam van Kris Meeke die in zijn Citroën maar liefst 32 seconden sneller was dan de Spanjaard Dani Sordo, terwijl de eerste Volkswagen van Jari-Matti Latvala volgde op 34 seconden. Neuville moest stoppen om een wiel te wisselen, verloor hierbij 4min20 tegenover leider Meeke en was dertiende na de eerste echte proef.

Tijdens de tweede KP van dag 2 over een kleine 20 km. was Latvala de snelste voor Østberg, Evans, Neuville en Meeke. Zodoende kon de Fin 18 seconden terug pakken op de Brit die lek reed, maar nog steeds leidt met een voorsprong van 15 tellen op Latvala, 36 op Østberg en een minuut op Tanak. De Noor Mikkelsen verloor opnieuw een dikke drie minuten door technische problemen en viel terug naar de 13de plaats, net achter Neuville die tijdens de tweede KP reeds twee plaatsen kon goedmaken.

Met problemen voor Ogier, Mikkelsen en Neuville zo vroeg in de wedstrijd is de volledige top 3 van het WK reeds uitgeschakeld voor de zege of een goede puntenoogst. Een uitgelezen kans voor Latvala, Ostberg, Meeke, Evans en Sordo om een stuk van hun achterstand in de puntenstand goed te maken. Wie er ook wint, Ogier is wel zeker dat hij Argentinië verlaat aan de leiding in het kampioenschap.   

Foto: WRC.com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rally Championship op vrijdag 24 april 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally van Argentinië.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons