van der Horst

Slovakia Ring: Tweede opeenvolgende pole voor Yvan Muller

Yvan Muller - Citroën Total
Yvan Muller - Citroën Total
Yvan Muller versierde zaterdagnamiddag op een droge Slovakia Ring zijn derde pole van het seizoen, de tweede op rij na zich eerder in Moskou reeds de snelste in qualifying te hebben getoond. Puntenleider en titelrivaal José Maria Lopez moest zich na een foutloze Q3-ronde neerleggen bij het meesterschap van de Fransman. Sebastien Loeb stelde nipt zijn derde startplaats veilig voor Rob Huff die Lada-stalgenoot Nicky Catsburg in Q3 vooraf ging. Honda kende een dramatische kwalificatie met de negende startplaats van Gabriele Tarquini voor race 1 als beste resultaat.
 
Nick Catsburg - Rob Huff - José Maria Lopez
Nick Catsburg - Rob Huff - José Maria Lopez
Huff, Lopez en Muller hadden zich vrijdag en eerder op zaterdag de snelsten getoond in respectievelijk de testsessie en de eerste en tweede vrije oefenrit. Zowel de Argentijn als de Fransman hadden vrijdag spectaculair de grintbak doorploegd, in de oefenritten wisselde het Citroën-duo elkaar bovenaan de tijdtabel af.



Gabriele Tarquini - Honda Racing
Gabriele Tarquini - Honda Racing
In Q1 kwam het er enkel op aan zich in de top 12 te hijsen, een opdracht die verrassend genoeg niet haalbaar bleek voor Norbert Michelisz (in FP2 naast de baan beland terwijl hij voor Europsort commentarieerde), Tom Coronel (zie video) en Tiago Monteiro, resp. 13de,15de en 17de na het afvlaggen van de sessie. Omdat ook WTCC-debutant Nestor Girolami (18de) voorlopig zijn reputatie van snelle jongen niet wist waar te maken, kon enkel Gabriele Tarquini met een magere negende tijd voor Honda tot Q2 doorstoten. De Japanse constructeur betaalt zo te zien cash voor de 60 kilo's extra die alle Civic's in Slovakije mee aan boord moeten nemen... Wél gekwalificeerd in de amper tien kilogram lichtere Campos Racing RML Chevrolet was Mat'o Homola die dit weekend ETCC en WTCC combineert. Lopez van zijn kant gaf naar goeder gewoonte de toon aan met de snelste tijd voor Ma en de Lada's van Huff en Catsburg.

In Q2 nam Muller die zich in Q1 nog tot een zevende tijd had beperkt, de touwtjes in handen met de besttijd. De Elzasser ging een kwart seconde sneller dan maatje Lopez, op zijn beurt gevolgd door Sebastien Loeb en, andermaal, de beide Lada's van Huff en Catsburg. Terwijl Hugo Valente 0.129" tekort schoot om de shoot out met vijf te mogen betwisten, slaagde Tarquini er niet in beter te doen. De Italiaan zag zich met een teleurstellende negende tijd gekrediteerd, weliswaar goed voor de eerste startrij in race 2, naast polesitter Jaap van Lagen. De Nederlander had aanvankelijk ook een stek in de top 5 beoogd, maar was na een stuurfoutje best blij met deze gunstige afloop.

Victor Shapovalov (rechts)
Victor Shapovalov (rechts)
Drie Citroën's en twee Lada's dus in Q3, naast de duidelijke vooruitgang die de Russische wagens recent boekten, hoeven zij dit weekend ook geen succesballast mee te zeulen. In de shoot out werd de rangorde na afloop van Q2 gerespecteerd, met Muller 0.223" sneller dan rivaal Lopez. De Argentijn gaf ruiterlijk toe niks tegen het nieuwe ronderecord van de Fransman in te kunnen brengen. Loeb hield spijts enkele kleine foutjes vast aan de zijn erde startplaats, zij het op meer dan acht tienden van de pole. Het duel om de vierde plaats tussen Huff en Catsburg werd voor 0.307" in het voordeel van de Brit beslecht nadat onze Noorderbuur zich op een fout had laten betrappen. Met een vierde en vijfde startplaats in race 1 en de pole voor van Lagen in race 2 kan het weekend voor LADA Sport-baas Viktor Shapovalov hoe dan ook niet meer stuk.

Uitslag Q1
Uitslag Q2
Uitslag Q3

Foto's: FIA WTCC & Hans van Onsem


 



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zaterdag 20 juni 2015.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons