van der Horst

Spa Six Hours: Gerhard Berger en een Prins op de affiche

Het weekend van 16, 17 en 18 september is het circuit van Spa-Francorchamps weer het theater van dé historische meeting van deze contreien, de Spa Six Hours. Het is een zeer prestigieuze meeting, met het beste wat we op de Europese circuits vinden, met onder meer Formule 1, prototypes, GT’s en toerwagens uit lang en minder lang vervlogen tijden. Uiteraard is en blijft de kers op de taart de Spa Six Hours zelf, een race op zaterdag tussen 15.55u en 21.55u.
Met meer dan honderd inschrijvingen maken we ons op voor een schitterende strijd tussen de legendarische Ford GT40, Shelby Cobra en andere Jaguar E Type. Sowieso wordt het opnieuw genieten van de race die zijn naam schonk aan de meeting. Met twaalf Ford GT40 op de voorlopige inschrijvingslijst, de referentie toch voor dit werk, en heel wat andere prachtige wagens, zal het genieten worden voor het publiek. Ook zien we enkele bekende namen aan de start verschijnen.

We beginnen met de Oostenrijker Gerhard Berger, winnaar van tien wedstrijden in het WK Formule 1, voor onder meer Ferrari, Benetton en McLaren. Hij is vandaag 57, en vindt zijn ding in de wedstrijden voor oudere wagens. We mogen hem trouwens op een shortlist voor de favorieten zetten, want hij doet het in de Spa Six Hours, met een Ford GT40 #16 die hij deelt met de Engelse specialist Richard Meaden. Hoe dan ook, wie wil winnen, zal met hen moeten afrekenen. Berger won nooit de Grand Prix van België, maar in 1985 schreef hij zijn naam wel in op de erelijst van de 24 Uur van Spa samen met de Italiaan Roberto Ravaglia en de Zwitser Marc Surer, uiteraard in een BMW. Het podium van Francorchamps is voor de grote Gerhard dus geen onbekend terrein.

Een andere bekende naam aan de start: Prins Rahim Aga Khan, oudste zoon van Aga Khan IV. De 44-jarige Prins is getrouwd met topmodel Kendra Spears en kent de autosport zeer goed. Hij heeft een hart voor de sport en rijdt in Spa met de Porsche 911 #43 die hij deelt met de Zwitserse horlogemaker Richard Mille. De amateurs van het genre zullen ervan smullen…

Enkele weken na de Grand Prix Formule 1 in ons land, keert de historische versie van de discipline terug naar Francorchamps. De eenzitters uit de jaren ’60, ’70 en ’80 zien we in de manche van de FIA Masters Historic Formula One Championship waar een landgenoot, Loïc Deman, aanspraak op de titel maakt. Hij doet het met een Tyrrell 010, ooit in de handen van de Fransman Jean-Pierre Jarier, en de Ier Derek Daly, die we vooral kennen van zijn vlucht door de lucht tijdens de start van de Grand Prix van Monaco 1980!

Met 650 bolides van gisteren en eergisteren aan de start, drie dagen schitterende ambiance in de paddock en heel wat mooie wagens naast de piste, zijn de Spa Six Hours een jaarlijks hoogtepunt voor de vele clubs en gepassioneerden, onder de hoede van de BFOV, die zijn tenten opslaat… in de salons van Eau Rouge. Vergeet dus niet de datum van 16, 17 en 18 september in de agenda aan te kruisen. Er is geen reden om deze meeting op het mooiste circuit van de wereld te missen…  

Spa Six Hours Press
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit op maandag 5 september 2016.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons