van der Horst

Toekomst GP Groot-Brittannië in gevaar door hoge kosten

toeschouwers F1 GP van Groot-Brittannië 2016
toeschouwers F1 GP van Groot-Brittannië 2016
Het bestuur van Silverstone overweegt om de Grote Prijs van Groot-Brittannië te schrappen vanwege de hoge kosten die gemoeid zijn met de organisatie van de wedstrijd, dat meldt het Britse ITV nadat het een brief onder ogen kreeg gestuurd door John Grant, de voorzitter van de BRDC (British Racing Drivers' Club, eigenaar van het circuit) naar de clubleden. De BRDC heeft nog tot 2026 een contract, maar overweegt om een clausule te gebruiken om onder het contract uit te komen.
  • St. Paul
De brief werd, volgens ITV, gestuurd op 19 december en drukt de wens van Grant uit om de Grote Prijs van Groot-Brittannië (BGP) dit jaar te behouden, waarbij hij zijn leden vertelt dat "de raad van bestuur overweegt om voor de Grote Prijs van Groot-Brittannië van dit jaar (zoals contractueel vereist) de intentie kenbaar te maken om de ontbindingsclausule van het contact in te roepen eind 2019."

F1 GP van Groot-Brittannië 2016
F1 GP van Groot-Brittannië 2016
"Dit is geen eenvoudige beslissing en we zullen alle gevolgen overwegen alvorens we tot een besluit komen halfweg dit jaar", aldus de brief. "Het is algemeen geweten dat geen enkel Europees circuit geld verdient met het organiseren van een GP. We geloven dat Silverstone het beter doet dan de meeste andere circuits [...], maar ondanks dat (zelfs in een goed jaar) de BGP niet genoeg geld opbrengt om de kosten te dekken, is onze grootste zorg altijd het risico op een slecht jaar geweest. [...] Jullie raad van bestuur wil de BGP voor veel jaren behouden, maar enkel als het steek houdt. We moeten bovendien onze club bechermen tegen het risico van enkele slechte jaren."

De brief vermeldt tevens dat de BRDC de komst van Liberty Media als een mogelijkheid ziet om veranderingen teweeg te brengen die de F1 kunnen verbeteren en door de jaren heen misschien een betere verdeling qua winst voor promotoren (als de BRDC) kan opleveren. Met dat statement is waarschijnlijk ook de ware oorzaak achter de brief duidelijk; het pokerspel kan beginnen...

Foto's: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op vrijdag 6 januari 2017.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons