Tours: Gabillon domineert ingekorte finale – zware crash Goossens en Kumpen

Fréderic Gabillon
Frédéric Gabillon won de eerste van de twee finalewedstrijden dit weekend op de Tours Speedway. De Fransman startte op pole en gaf dat voordeel niet meer af. Hiermee behaalde hij al zijn vijfde overwinning in Tours. Achter de Fransman was het Alon Day die op plek twee eindigde en de Nederlander Loris Hezemans palmde het laagste trapje van het podium in. Stienes Longin probeerde na een slechte herstart terug op het podium te geraken, maar kwam net te kort en eindigde op P4, net voor de Brit Alex Sedgewick. Terwijl de halve finales relatief rustig verliepen, moest de safety car maar liefst viermaal uitrukken in de finale en werd de race na 30 minuten afgevlagd. De wedstrijd werd ook even stilgelegd nadat Marc Goossens en Anthony Kumpen crashten na een herstart. Goossens raakte Kumpen tussen twee bochten waardoor de PK Carsport-Chevrolet vol in de muur schoot en zwaar beschadigd geraakte.
Oval World Challenge @ Tours
In de eerste halve finale was het Gabillon die van op pole weg schoot. Goossens, die van op een tweede plek aan de buitenkant moest starten, kon niet verhinderen dat Alon Day hem voorbijstak in de eerste reeks bochten en viel terug naar de derde plek. Vanaf dan controleerde de Fransman de race en reed hij zonder problemen naar de winst, voor Day en Goossens. Tijdens de tweede halve finales waren het de PK-Carsport jongens met Stienes Longin op kop die het snelste weg waren bij de start. De NASCAR-legende Bobby Labonte probeerde in de eerste bochten voorbij Anthony Kumpen te geraken, maar faalde. Labonte klampte in het begin nog aan, maar na een tiental ronden reed de Amerikaan de pits in en om op te geven met een koppelingsprobleem. Hiermee lag de weg open voor beide PK Carsport-Chevrolets en zo pakte Stienes Longin zijn eerste overwinning in Elite 1 voor Anthony Kumpen. Romain Ianetta eindigde op plaats drie na een hevige strijd met Lucas Lasserre.

In de finale, waar Labonte niet aan de start kwam, voerden de Fransman en de Israëlier hetzelfde nummertje op als in de halve finale en verwezen zo Stienes Longin naar plaats drie. Kumpen, die van P4 startte, kon niet verhinderen dat The Goose hem voorbijstak en hij zo terugviel naar P5. Al na drie ronden moest de safety car voor de eerste maal uitrukken nadat er brokstukken op de baan lagen. Bij de herstart opteerden Gabillon en Day ervoor om te starten langs de binnenkant terwijl Longin en Kumpen de buitenkant verkozen. Wederom waren de Fransman en de Israëlier het snelste weg voor Longin. Achter het trio kon Kumpen voor Goossens blijven, maar na contact crashten beide wagens tussen bocht twee en drie waarbij de wagen van Kumpen vol in de muur ging. Aangezien de schade groot was, besloot de wedstrijdleiding de wedstrijd voor 20 minuten stil te leggen.

Frederic Gabillon
Na nog twee safety car procedures werd het duidelijk dat de 50 rondjes niet gingen afgewerkt worden. Bij de laatste herstart was het weer Gabillon die sneller was dan Day. Longin opteerde bij de laatste herstart om langs de binnenkant te starten, nadat hij een zestal plaatsen verloor door bij de vorige langs de buitenkant te starten. Een goede keuze van onze landgenoot, die zo kon oprukken naar P4 achter Loris Hezemans. Hij kon de Nederlander niet meer inhalen en viel zo net naast het podium. Onze andere landgenoot Jerry De Weerdt eindigde op een 15de plek, net naast het Challenger-podium.

Aangezien Gabillon de snelste chrono heeft geklokt mag hij morgen op pole starten in de eerste halve finale om 15:25 terwijl Kumpen de pole krijgt in de tweede race om 16:00, al valt het nog af te wachten hoe groot de schade is. Om 16:40 zal dan de finale worden verreden.