van der Horst

Zwitsers Formula Student-team verbreekt wereldrecord 0-100km/u

Het Zwitserse AMZ-team van de recordpoging
Het Zwitserse AMZ-team van de recordpoging
Het Zwitserse Formula Student-team van de AMZ, oftewel Akademischer Motorsportverein Zürich, heeft deze week het wereldrecord 0-100km/u scherper gesteld. Het team gebruikte daarvoor een militaire luchthaven in Dübendorf waarop de bolide, grimsel gedoopt, minder dan 30 meter nodig had om een spurtje van stilstand tot 100 km/u te trekken in 1,513 seconden. Daarmee verpulverde daarmee het vorige record van 1,779 seconden behaald door de universiteit van Stuttgart.
  • St. Paul
Het Zwitserse AMZ-team net voor de start van de recordpoging
Het Zwitserse AMZ-team net voor de start van de recordpoging
Zoals steeds werden twee runs gedaan in tegenovergestelde richting, waarna het gemiddelde werd genomen. Nadat men in de ochtend reeds bij de eerste poging een nieuwe recordtijd reed, werkte men nog een aantal extra runs af waarbij onder andere de ophanging en tractiecontrole werd gefinetuned om zo de getallen na de komma nog wat omlaag te krijgen. In de namiddag, bij optimale banden- en baantemperatuur werd vervolgens de ultieme run afgelegd die leidde tot het wereldrecord van 1,513 seconden.

Het Zwitserse team had in het verleden het record reeds in handen, maar speelde dit zoals gemeld kwijt. Om opnieuw bovenaan de tabellen te komen postvatten, werkten de ingenieurs (in spe) hard, waaronder ook in de windtunnel. Dat ook de PR-kant van het team goed draait, valt op te maken uit onderstaande video die men vrijgaf ter gelegenheid van de prestatie. De eigenlijke recordpoging start rond 2:55, knippert u alvast niet met de ogen, want dan is het voorbij...

Formula Electric Belgium - Umicore Isaac
Formula Electric Belgium - Umicore Isaac
Deze zomer neemt het Zwitserse team de handschoen op tegen andere teams, waaronder het Belgische Formula Electric Belgium dat onstond uit de fusie tussen de teams van Formula Group T en Thomas More Innovation. Het team stelt overigens over exact één week zijn nieuwe bolide voor, de Umicore Isaac. Ook Nederland is met drie teams vertegenwoordigd, met name TU Delft, HARD uit Groningen en URE uit Eindhoven.



Foto's: AMZ & Formula Electric Belgium



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op donderdag 23 juni 2016.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons