van der Horst

Wie klopt Team Peugeot Hansen op het F1 Circuit de Barcelona Catalunya?

Timmy Hansen & Petter Solberg
Timmy Hansen & Petter Solberg
Na 26 jaar ontvangt Spanje terug het internationale rallycross gebeuren met de 10de manche van het WK. Het is geleden van eind de jaren ’80 dat er ooit drie EK wedstrijden werden betwist op het Circuit de Sils in het gelijknamig Catalaans dorpje. De Fin Matti Alamäki won er eenmaal met zijn Lancia Delta S4 en tweemaal met zijn Peugeot 205 T16 tijdens de memorabele Groep B periode.
Start finale WorldRX Lohéac 2015
Start finale WorldRX Lohéac 2015
Nu is het terug Catalonië dat de huidige rallycross tenoren mag ontvangen en meteen op het legendarische F1 Circuit de Barcelona Catalunya. Het was promotor IMG die eind vorig jaar tijdens een speciale persconferentie naar buiten kwam met dit project en de organisatoren steken niet onder stoelen of banken dat ze dit evenement willen laten uitgroeien tot één van de populairste op de kalender. In ieder geval lijken zijn er alvast in geslaagd om een prachtige track te ontwerpen voor dit spiksplinternieuwe circuit dat zich in het amfitheater bevindt: snelle stukken, het nodige bochtenwerk, een jump en een joker op het einde. Spektakel gegarandeerd!

Timmy Hansen & Davy Jeanney - Team Peugeot Hansen
Timmy Hansen & Davy Jeanney - Team Peugeot Hansen
Naast het WK telt deze manche ook mee voor het EK Rallycross waardoor er maar liefst 43 Supercars aan de start verschijnen. Na de wedstrijd in Lohéac is de puntenkloof tussen “Mr. Hollywood” Petter Solberg en de winnaar in Frankrijk, de Zweed Timmy Hansen opnieuw wat geslonken wat de spankracht van het kampioenschap ten goede komt.


Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Petter Solberg - Citroën DS3 SuperCar
Bij Team Peugeot Hansen, momenteel aan de leiding in het teamklassement, loopt de laatste tijd alles op wieltjes met drie overwinningen op rij en vier op vijf wedstrijden: Davy Jeanney in Canada en Duitsland en Timmy Hansen in Frankrijk en Noorwegen. De piepjonge zoon van meervoudig Europees kampioen Kenneth Hansen is goed op dreef. Moeilijk te voorspellen wie een einde kan maken aan deze zegereeks. Petter Solberg leek in Lohéac net dat tikkeltje snelheid te kort te komen terwijl het Team EKS met Mattias Ekström en Anton Marklund nu echt wel bij de top komt aankloppen. Voor regerend kampioen en leider in de tussenstand Petter Solberg is het reeds zes wedstrijden geleden dat hij nog eens als eerste onder de geblokte vlag reed in de finale.

Reinis Nitiss - Ford Fiësta Supercar
Reinis Nitiss - Ford Fiësta Supercar
Ook de Brit Liam Doran is snel onderweg, maar hij wordt nog steeds achtervolgd door de pechduivel. Als deze in Spanje een keer niet van zich laat horen zou de “British Bomb” wel eens kunnen verrassen. Andreas Bakkerud en Reinis Nitiss (OlsbergsMSE AB) lijken met de Ford Fiësta dan weer wat te moeten gaan inboeten wat pure kracht betreft. Na Groot-Brittannië en Canada maakt de Amerikaanse Top Gear presentator Tanner Foust zijn wederoptreden in een Volkswagen Polo van Marklund Motorsport. DTM ster Timo Scheider vervangt dan weer René Münnich die verplichtingen heeft in een wedstrijd bij de TCR International Series in Singapore. Henning Solberg, broer van, maakt zijn opwachting in de nu al legendarische VW Beetle uit de Eklund stal.

Tommy Rustad - VW Polo Supercar
Tommy Rustad - VW Polo Supercar
De Noor Tommy Rustad komt naar Spanje met slechts 6 punten voorsprong op de Fransman Jérôme Grosset-Janin voor de op een na laatste manche van het EK bij de Supercars. Enkel deze 2 piloten zullen ook strijden voor de titel want de rest van de concurrentie volgt reeds op geruime afstand. Benieuwd of de enige Belg in het gezelschap, Koen Pauwels met zijn nieuwe Ford Focus opnieuw een plaatsje in de halve finales kan versieren. Dit moet zeker lukken voor Jean-Baptiste Dubourg na zijn glansprestatie tijdens het WK in Frankrijk waar hij met een derde plaats op het ereschavot mocht staan. De Zweedse “amazone” Ramona Karlsson slaagde er met haar nochtans snelle VW Scirocco nog niet in om potten te breken. Stilaan zal dit toch eens moeten gaan gebeuren voor alle mensen die investeerden in haar Crowdfunding Project. Misschien een iets te agressieve rijstijl?

Nog even vermelden dat de deelnemers van het EK en het WK hun reeksen door elkaar afwerken maar dat de halve finales en finales gescheiden worden. Dus een finale voor het EK en eentje voor het WK.

Ulrik Linnemann - Peugeot 208 Super1600
Ulrik Linnemann - Peugeot 208 Super1600
“Never Give Up” Deen Ulrik Linnemann was onfeilbaar in de Super 1600 klasse in Lohéac wat hem op 9 puntjes brengt van de Let Janis Baumanis. Ook Andréa Dubourg en het bonte duo Italianen Mirko Zanni en Davide Medici, beiden met een Renault Clio, strijden nog volop mee voor de eindstrijd die zal eindigen ergens midden oktober in Italië. Barcelona vormt de voorlaatste manche van dit EK. Goed nieuws trouwens van onze landgenoot Davy Van Den Branden die zijn kapotte motor na Frankrijk tijdig hersteld kreeg en reeds een eerste maal kon testen afgelopen weekend op het BK in Maasmechelen.

Ook de RX lite categorie is van de partij met de enige Spaanse inschrijving uit een totaal van 75 piloten in de verschillende klassen, nl. Laia Sanz Plagiribert. Deze jongedame won reeds 13x het WK Trial en nam al verscheidene keren deel aan de Dakar Rally.

Naast dit alles racen er nog eens 20 lokale helden voor de overwinning in het Catalaans Car Cross kampioenschap, bij ons niet gekend maar vergelijkbaar met autocross.

Tekst: David Labeeuw
Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op donderdag 17 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spain.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons