van der Horst

12H Brno: Bohemia Energy racing with Scuderia Praha blijft ongeslagen

Scuderia Praha - Ferrari 488 GT3
Scuderia Praha - Ferrari 488 GT3
De Bohemia Energy racing with Scuderia Praha-Ferrari 488 GT3 (#11, Jiří Písařík / Josef Kral / Matteo Malucelli) blijft met zijn derde opeenvolgende overwinning bij het evenement ongeslagen bij de Hankook 12H BRNO. Na 321 ronden op het 5,403 kilometer lange Automotodrom Brno kwam Matteo Malucelli als winnaar over de eindstreep en completeerde daarmee niet alleen de hattrick van het team bij het evenement, maar ook de derde opeenvolgende zege in het European Championship 2019 na eerdere successen in Mugello en Spa-Francorchamps.
  • Hamofa Performance
Podium 2019 12H Brno GT Series
Podium 2019 12H Brno GT Series
Ondanks een dominant optreden in het eerste deel van de race op vrijdagmiddag had de Ferrari te maken met slechtere wegligging in de koelere temperaturen na de hervatting van de wedstrijd op zaterdagochtend. Daarop kon de Herberth Motorsport-Porsche 991 GT3 R (#91, Daniel Allemann / Ralf Bohn / Robert Renauer) de leiding overnemen. Naarmate de omstandigheden beter werden, kon de Ferrari het gat weer verkleinen, ook na een kortstondige regenbui. Een langzame pitstop voor de Herberth-Porsche net voor aanvang van het laatste uur van de race bracht de Ferrari terug aan de leiding. 

De derde overwinning voor eigen publiek was voor Jiří Písařík zichtbaar een emotionele aangelegenheid. “Je kunt je niet voorstellen hoe nerveus ik vanmorgen en gisteren was”, zei de Tsjechische rijder tegen Joe Bradley van Radiolemans.com. “Normaal gesproken zijn er niet zoveel mensen als we ergens racen. Maar bij de thuisrace ken je iedereen en dat maakt de overwinning zo bijzonder.”Bohemia Energy racing with Scuderia Praha heeft nu een voorsprong van twee punten als leider in de GT-tussenstand van het  European Championship.

2019 Hankook 12H Brno
2019 Hankook 12H Brno
Ondanks dat het team naast de algehele overwinning greep, won Herberth Motorsport in ieder geval voor de tweede keer op rij de klasse A6-Am in de 24H SERIES. Drie ronden daarachter behaalde de CP Racing-Mercedes-AMG GT3 (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster) de eerste algemene podiumplaats van het seizoen in de 24H SERIES. Eigenlijk leek de Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS (#88, Jürgen Häring / Taki Konstantinou / Tim Müller / Markus Winkelhock) vrijwel zeker van deze klassering, maar door problemen met de stuurinrichting viel het winnende team van de Hankook 24H DUBAI 20 minuten voor het einde van de race uit.

Een sterke comeback van de OLIMP Racing-Audi R8 LMS Evo 2019 (#8, Marcin Jedlinski / Mateusz Lisowski / Karol Basz) werd beloond met de vierde plaats algemeen en de tweede positie in A6-Pro, terwijl de MDC-Sports-Mercedes-AMG GT3 (#4, Manuel Zumstein / Adrian Zumstein / Philipp Zumstein) niet alleen de top vijf algemeen, maar ook het podium in A6 completeerde.

De RTR Projects-KTM X-BOW GT4 (#224, Tomas Enge / Sergej Pavlovec / Jan Krabec / Eike Angermayr) sloot een sterk optreden in Brno af met de indrukwekkende negende plaats algemeen en de overwinning in de GT4-klasse. Het regerend 24H TCE SERIES-kampioensteam Hofor Racing by Bonk Motorsport behaalde de tweede podiumplaats van het jaar met de BMW M4 GT4 (#50, Martin Kroll / Thomas Jäger / Michael Fischer / Gustav Engljaehringer / Michael Bonk). Een andere titelverdediger, 24H GT SERIES European Champion PROsport Performance (#1, Rodrigue Gillion / Nico Verdonck / Akhil Rabindra), completeerde het GT4-podium met de nieuwe Aston Martin Vantage AMR GT4 en voert het European Championship in de GT4-klasse aan.

De Speed Lover Porsche 991-II Cup (#978, Dominique Bastien / Sven Van Laere) behaalde dankzij een spectaculaire manoeuvre in de slotfase de winst in de 991-klasse, voor DUWO Racing (#909, Andrey Mukovoz / Sergey Peregudov / Stanislav Sidoruk), dat als tweede in de klasse de eerste van de beide Porsche Lorient Racing-Porsche 991-II Cups (#911, Jean-François Demorge / Gilles Blasco / Lionel Amrouche / Frédéric Ancel) voor wist te blijven. Het laatstgenoemde team nam wel de leiding in de tussenstand van het European Championship in de 991-klasse over.


Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing behaalt derde seizoenszege 

Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing - Volkswagen Golf GTI TCR
Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing - Volkswagen Golf GTI TCR
De Autorama Motorsport by Wolf-Power Racing Volkswagen Golf GTi TCR (#112, Fabian Danz / Kari-Pekka Laaksonen / Antti Buri) heeft bij de Hankook 12H BRNO zijn derde overwinning in de 24H TCE SERIES powered by Hankook van dit jaar behaald, ondanks gebrek aan grip dat alle topteams in de TCE-divisie gedurende de gehele race parten speelde. Na 295 ronden op het 5,403 kilomter lange Automotodrom Brno kwam Antti Buri als winnaar aan de finish. Het Zwitserse team is in elke race van de 24H TCE SERIES dit jaar op het podium geëindigd en heeft als leider in het TCE European Championship nu een voorsprong van negen punten.

“Het seizoen tot nu toe verloopt echt briljant”, verklaarde Kari-Pekka Laaksonen tegen Joe Bradley van Radiolemans.com. “Deze race was echt opwindend, het was van begin tot eind heel close tussen de TCR-auto’s. Niemand wist wie de overwinning zou gaan binnenhalen. Ik geloof dat we allemaal problemen hadden met bandenslijtage. We hebben geprobeerd, een aantal stints wat te verlengen en brandstof te besparen. Dat is wat vandaag het verschil gemaakt heeft.”

Podium 2019 12H Brno TCE Series
Podium 2019 12H Brno TCE Series
De NKPP Racing by Bas Koeten Racing-CUPRA TCR (#175, Gijs Bessem / Harry Hilders) beleefde met de tweede plaats algemeen een succesvolle terugkeer in de 24H TCE SERIES. Eveneens met een CUPRA TCR eindigde Red Camel-Jordans.nl (#101, Ivo Breukers / Luc Breukers / Rik Breukers) op een fel bevochten derde plaats. Het team van vader en twee zoons had in de beginfase comfortabel het TCE-veld aangevoerd, maar slaagde er niet volledig in om handlingproblemen te verhelpen, die ook tijd in de pits kostten.

De Lestrup Racing Team-Volkswagen Golf GTi (#110, Stefan Nilsson / Peter Fahlström / Marcus Fluch / Emil Sällberg) zette met de vierde plaats algemeen in de TCE-divisie zijn sterke prestaties in de 24H TCE SERIES van dit jaar voort. Daarbij profiteerde het Zweedse team wel van een merkwaardig incident, waarbij de AC Motorsport-Audi RS3 LMS (#188, Stephane Perrin / Vincent Radermecker / James Kaye) in de laatste ronde van de race in de vangrails eindigde. De Audi werd niettemin als vijfde geklasseerd.

De Team ABBA Racing-BMW M3 V8 GTR (#334, Richard Neary / Sam Neary / Charles Lamb) sloot een lastig weekeinde met de overwinning in SP3 af. Het team voerde op vrijdag de TCE-divisie aan, maar verloor daarna meer dan een uur vanwege oververhitting en problemen met de versnellingsbak.

Synchro Motorsport - Honda FK8-Civic Type-R
Synchro Motorsport - Honda FK8-Civic Type-R
Voormalig 24H TCE SERIES-kampioensteam Synchro Motorsport behaalde met de Honda FK8-Civic Type-R (#676, Alyn James / Daniel Wheeler) bij de Hankook 12H BRNO de eerste A3-klassezege van het seizoen, ondanks een gebroken aandrijfas in de slotfase. Met dit resultaat klimt het Britse team op naar de leiding in de klasse A3 van het European Championship.


De Hofor Racing by Bonk Motorsport-BMW M240i Racing Cup (#869, Axel Burghardt / Jurgen Meyer / Nicole Holzer / Martin Kroll) sloot de terugkeer in de klasse A3 af met de tweede plaats. De laatste podiumplaats in de klasse A3 ging naar de Winkler Tuning-BMW E46 123D meanwhile (#666, Michael Winkler / Michael Rienhoff), ondanks dat deze auto op vrijdag slechts drie ronden afgelegd had.

De volgende ronde van de 24H SERIES powered by Hankook is de Hankook 24H PORTIMAO van 5-7 juli. De Portugese wedstrijd is de vierde race van het European Championship 2019, maar telt ook mee voor het Championship of the Continents 2019. Daarna is er de 21e editie van de jaarlijkse Hankook 24H BARCELONA. Nadere informatie is te vinden via www.24hseries.com.

Persbericht 24H Series powered by HankookSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op zaterdag 25 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 12H Brno.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons