van der Horst

12H Epilog Brno: Pole voor Matteo Malucelli en Scuderia Praha-Ferrari

Scuderia Praha - Ferrari 458 GT3
Scuderia Praha - Ferrari 458 GT3
In een kwalificatie die tot het uiterste toe spannend bleef, zorgde de Italiaanse coureur Matteo Malucello voor succes voor het Tsjechische team Scuderia Praha door met de Ferrari 458 van het team (#11, Jiri Pisarik/Jaromir Jirik/Matteo Malucelli/Peter Kox) de pole-position te veroveren voor de Hankook 12H EPILOG BRNO, de finale van de 24H SERIES powered by Hankook, die morgen plaatsvindt.
  • Powercars
Met zijn snelste rondetijd van 2:00,918 minuten had Malucelli een voorsprong van 0,397 seconden op de Duitser Thomas Jäger, die de Ram Racing-auto (#30, Tom Onslow-Cole/Paul White/Thomas Jäger)  als snelste van de in totaal zeven Mercedes-Benz SLS AMG GT3’s in het startveld als tweede kwalificeerde. Mercedes-Benz-teams bezetten de volledige tweede startrij, met de Nederlander Christiaan Frankenhout als derde algemeen met de snelste van de beide Hofor Racing-auto’s (#10, Kenneth Heyer/Christiaan Frankenhout/Sebastian Asch/Chantal Kroll/Michael Kroll), gevolgd door de Duitser Lance David Arnold met de SPS automotive performance-Mercedes-Benz (#33, Valentin Pierburg/Lance David Arnold/Alex Müller).    

Ram Racing-Mercedes Benz SLS AMG GT3
Ram Racing-Mercedes Benz SLS AMG GT3
Dichte mist zorgde er in de ochtend voor dat er in het eerste uur van de optionele testsessie niet gereden kon worden. Hoewel het zicht later iets beter werd en de nodige, zij het beperkte, actie op de baan mogelijk maakte, bleven de omstandigheden gedurende de volledige eerste dag van de Hankook 12H EPILOG BRNO lastig. Eencijferige temperaturen, regelmatig inzettende lichte regenval en een vochtige baan als gevolg daarvan maakten het voor de rijders lastig. Dat leidde ook in de kwalificatie tot diverse auto’s die van de baan raakten, waaronder de Senkyr Motorsport-BMW Z4 (#32, Tomas Erdelyi/Robert Senkyr/Markus Palttala/Lennart Marioneck/Ralf Oeverhaus), die lange tijd bovenaan de ranglijst stond met een tijd van 2:01,793 minuten, in de beginfase van de sessie gereden door Markus Palttala. Eerder in de middag al had het Tsjechische team Senkyr Motorsport in de vrije training de snelste tijd gerealiseerd, maar na de excursie in de kwalificatie slaagde geen van de rijders van het team erin, de tijd van Palttala nog te verbeteren, terwijl de bovengenoemde Mercedes-Benz- en Ferrari-rijders wel sneller gingen. Daarmee start de BMW dus als vijfde voor de race van morgen.

Uiteraard start de Leipert Motorsport-Lamborghini Huracan (#22, Isaac Tutumlu Lopez/Vadim Gitlin/Adrian Watt) vanaf de pole-position in de SPX-klasse, omdat het de enige deelnemer in deze klasse is. Met een tijd van 2:03,552 minuten kwalificeerde Isaac Tutumlu Lopez, de Spaanse rijder met Koerdische wortels, de auto als negende algemeen. De Duitser Christian Engelhart, routinier in de Porsche Supercup en de Duitse Porsche Carrera Cup, behaalde met de MRS GT Racing-Porsche 991 Cup (#20, Charles Putman/Charles Espenlaub/Christian Engelhart) de pole-position in de 997-klasse.  

Hofor Racing - Mercedes-Benz SLS AMG
Hofor Racing - Mercedes-Benz SLS AMG
Ook in de klasse SP2 behaalde een Italiaanse rijder met een Ferrari van Scuderia Praha de pole, want hier zette Matteo Cressoni met de 458 Challenge (#44, Dusan Palcr/Josef Jakubik/Ludomik Jakubik/Matteo Cressoni) de snelste tijd. De snelste rijder in de klasse SP3 was Cor Euser met de Lotus Evora GT4 van zijn eigen team (#160, Hal Prewitt/Cor Euser/Danny van Dongen). En dat was niet het enige succes voor Cor Euser Racing, want in de klasse A5 behaalde Ricardo van der Ende de pole-position met de BMW M3 van het team (#83, Hal Prewitt/Jacky van der Ende/Ricardo van der Ende). Phil Quaife zette de SEAT Leon Cup Racer van Memac Ogilvy Duel Racing (#95, Ramzi Moutran/Nabil Moutran/Sami Moutran/Phil Quaife) op de pole-position in A3T, terwijl de Duitser Georg Braun met de Lubner Motorsport-Renault Clio (#127, Daniel Bohr/Roger Voegeli/Jens Lohnig/Georg Braun) de pole-position in de klasse A2 voor zich opeiste.     

Morgen, zaterdag 10 oktober, rijden de auto’s vanaf 11.00 uur naar de startopstelling. De race start op het middaguur en duurt tot middernacht. Motors TV zendt bijna tien uur van de race live uit (11.30-13.00 en 16.20-0.30 uur). Gedurende de hele race zijn live-timing en een live-stream met commentaar van Radiolemans.com beschikbaar via www.24hseries.com. Ook is er gedurende de hele race een DVB-T-signaal beschikbaar. Er zijn regelmatige updates via Twitter (@24HSeries) en Facebook (24H Series). Nadere informatie over de Hankook 12H EPILOG BRNO en de 24H SERIES powered by Hankook is te vinden via: www.24hseries.com.

24HSeries by CreventicDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op vrijdag 9 oktober 2015.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons