van der Horst

12H Sebring: Audi autoritair aan de leiding - Belgen goed mee na 1H racen

Audi's onderweg naar de startgrid
Audi's onderweg naar de startgrid
Na een uur racen in de 12H van Sebring heeft Audi reeds zwaar beslag gelegd op de top-posities. Het is de #1 Audi vertrokken van op de pole die met Benoit Tréluyer de touwtjes stevig in handen heeft. De R18 e-tron quattro laat de zusterwagen van Tom Kristensen achter zich. Klaus Graf sluit in de Muscle Milk HPD de voorlopige top-3 af.
BMW Team RLL - BMW Z4 GTE
BMW Team RLL - BMW Z4 GTE
Met nog 11H te gaan is er zeker nog niets gezegd, al zijn er wel een paar slachtoffers van het eerste uur: de Delta Wing ligt al hopeloos achter met problemen aan de versnellingsbak, de #3 Corvette kwam in aanraking met de Core Autosport FLM en moest binnenkomen voor een 'Stop and Go' penalty. Even later reed de #3 C6 ZR1, die aan haar laatste seizoen begint, de box in met nog onduidelijke problemen. 

De race zelf startte goed voor de Audi's. Beiden konden zich uit de voeten maken uit het geharrewar waarin de Muscle Milk HPD en de beide Rebellion Lola-Toyota's verwikkeld waren. Klaus Graf won uiteindelijk dat gevecht nadat Nick Heidfeld 2 maal in de fout ging aan boord van de #12 Rebellion. Andrea Belicchi ligt op een vijfde plaats, voor de Dyson Racing Lola van Chris Dyson.

In de LMP2 klasse leidt de Level 5 Motorsports HPD van Ryan Hunter-Reay voor de Zytek Z11SN van Tom Kimber-Smith. David Brabham, die aan het stuur van de prachtige Extreme Speed Motorsports HPD zit, ligt op een derde plaats in de klasse. 

Corvette Racing - Chevrolet Corvette C6 ZR1
Corvette Racing - Chevrolet Corvette C6 ZR1
Oliver Gavin bewijst dat hij nog steeds een van de snelste GT-piloten van het pak is. De Corvette #4 piloot stuifde van bij de start weg en zag ver achter zich een lange sliert van concurrenten elkaar het leven zuur maken. Gavin heeft na een uur reeds meer dan 30 seconden voorsprong op de tweede, de Paul Miller Racing Porsche RSR van Marco Holzer, op zijn minst een opmerkelijke prestatie. Olivier Beretta, die lang op een tweede plaats lag in de Risi Ferrari, heeft een voorlopige derde plaats in handen. Marc Goossens doet het bijlange van slecht met de SRT Viper, hij zit ondertussen onder de achterspoiler van de Risi Ferrari.

JDX Racing - Porsche 911 GT3 Cup
JDX Racing - Porsche 911 GT3 Cup
De BMW van Maxime Martin heeft een voorlopige vijfde plaats in de klasse in handen. De BMW Z4 GTE met Bill Auberlen achter het stuur lijkt in eerste instantie niet het tempo van de toppers te kunnen volgen, de race is echter nog lang voor onze jonge landgenoot en zijn ploegmaten. In de LM GTC klasse doet Jan Heylen het fantastisch. De Limburger heeft het eerste uur afgehaspeld op een derde plaats en moet enkel Jeroen Bleekemolen (P2) en Andy Lally (P1) voor zich laten.

Stand na 1 uur

Pos.KlRijderWagenTijd
1P1Benoit TreluyerAudi R18 e-tron quattro35 ronden
2P1Tom KristensenAudi R18 e-tron quattro12.46s
3P1Klaus GrafHPD ARX-03c1 ronde
4P1Nick HeidfeldLola B12/602 ronden
5P1Andrea BelicchiLola B12/602 ronden
6P1Chris DysonLola B12/602 ronden
7P2Ryan Hunter-ReayHPD ARX-03b3 ronden
8P2Tom Kimber-SmithZytek Z11SN3 ronden
9P2David BrabhamHPD ARX-03b3 ronden
10P2Anthony LazzaroHPD ARX-03b3 ronden
11P2Scott TuckerHPD ARX-03b3 ronden
12PCPierre KafferORECA FLM093 ronden
13PCKyle MarcelliORECA FLM094 ronden
14PCTristan NunezORECA FLM094 ronden

Foto's: ALMS.comDit artikel werd gepubliceerd door Olivier Gouters in American Le Mans Series op zaterdag 16 maart 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Sebring.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons