van der Horst

12H Sebring: België boven in GTD-klasse

Laurens Vanthoor, Lars Kern en Zach Robichon
Laurens Vanthoor, Lars Kern en Zach Robichon
De Mobil 1 12 Hours of Sebring werden zaterdagavond verreden en we zagen twee Belgen op het podium eindigen. Laurens Vanthoor, Zach Robichon en Lars Kern namen met hun Pfaff Motorsports Porsche 911 GT3 R de winst in GTD mee naar huis en dat nadat het trio helemaal achteraan moest starten in de race. Aan de meet bleef het Canadese team, de Wright Motorsports Porsche van ondermeer onze landgenoot Jan Heylen voor. In de overige klassen vielen er toch nog een aantal verrassingen te noteren, waaronder de algemene winst van de JDC-Miller Motorsports Cadillac en de zege van de WeatherTech Racing Porsche in GTLM.
  • Dreamdrive
Wright Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Wright Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Vier uur hadden Vanthoor, Robichon en Kern nodig om naar de kop door te stoten, maar vanaf dan waren zij steevast vooraan terug te vinden. Hun voornaamste tegenstanders waren dan al Jan Heylen, Trent Hindman en Patrick Long, die met de blauwe Wright Motorsports Porsche geregeld de koppositie overnamen. Al moesten deze laatsten zich geregeld terugvechten na een aantal penalty's en konden zij op het einde nooit een vuist maken tegen Vanthoor, die hiermee zijn eerste klassewinst ooit nam in Sebring. Voor Porsche was het tevens de 100ste klassezege. Derde in GTD eindigde de Heart of Racing Aston Martin van Roman de Angelis, Ian James en Ross Gunn.

JDC-Miller Motorsports - Cadillac DPi-V.R
JDC-Miller Motorsports - Cadillac DPi-V.R
Sébastien Bourdais, Tristan Vautier en Loic Duval werden met de JDC-Miller Motorsports Cadillac de toch wel onverwachte winnaars. Het Franse trio moest zich namelijk terug opwerken nadat hun wagen op twee uur van het einde aangetikt werd bij het uitkomen van de pits door de Action Express Racing #31. Dat lukte, al had Bourdais in de laatste twintig minuten het nog lastig, gezien zijn achtervleugel schade had opgelopen. De Fransman hield stand en hield de Mazda van Harry Tincknell, Oliver Jarvis en Jonathan Bomarito achter zich. Derde eindigde de Meyer Shank Racing Acura, voor merkgenoten en Rolex 24-winnaars van Wayne Taylor Racing. Voor Action Express Racing werd het een weekend om te vergeten. De polesittende #31 was al vrij vroeg uitgeteld voor de winst door mechanische problemen en moest na de crash met de winnaars de handdoek in de ring gooien. De andere wagen van het team kwam als derde over de meet, maar werd achteraan gezet omdat Simon Pagenaud vijftig seconden over de maximum stinttijd ging.

WeatherTech Racing - Porsche 911 RSR
WeatherTech Racing - Porsche 911 RSR
Nog verrassender was de uitslag in GTLM. Niet de fabriekswagens van Corvette of BMW gingen met de winst lopen, maar het was Mathieu Jaminet, Matt Campbell en Cooper MacNeil die de privé-gerunde Porsche van WeatherTech Racing als eerste over de meet lieten bollen. Het trio kon profiteren van problemen bij beide fabrieksteams, waardoor zij met een ronde voorsprong eindigden op de #25 BMW Team RLL van Connor de Philippi, Philipp Eng en Bruno Spengler. Dat trio had nochtans zicht op de winst, maar een aanrijding met de #3 Corvette zorgde ervoor dat zij in de finale tien minuten, een drivethrough penalty moesten afwerken en zo de winst mis liepen. De #24 zusterwagen werd derde, terwijl de Corvettes op plaatsen vier en vijf eindigden. LMP2 werd gedomineerd door de PR1/Mathiasen Motorsports Oreca van Mikkel Jensen, Ben Keating en Scott Huffaker, terwijl de winst in LMP3 naar de CORE Autosport Ligier van Colin Braun, Jon Bennett en George Kurtz ging.

Foto's: Porsche AG - IMSASchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zondag 21 maart 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mobil 1 12 Hours of Sebring.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons