van der Horst

12H Sebring: ESM Ligier wint 36H van Florida

Tequila Patron ESM - Ligier JSP2
Tequila Patron ESM - Ligier JSP2
Na de 24 Hours of Daytona heeft Tequila Patron ESM ook de 12 Hours of Sebring gewonnen. Pipo Derani was wederom de man die het mogelijk maakte. De Braziliaan lag aan de leiding voor de laatste ronde van pitstops, maar viel vervolgens terug naar de vierde plaats doordat, in tegenstelling tot bij de concurrentie, er nieuw rubber werd gemonteerd op zijn Ligier JS P2. Derani, die de wagen deelde met Scott Sharp, Ed Brown en Johannes van Overbeek, kreeg echter vleugels en kon op 12 minuten van het einde bij de laatste restart beide Action Express Racing Corvette DP’s inhalen om met een voorsprong van net geen drie seconden de finishlijn te overschrijden. ESM is daarmee het eerste team dat er sinds 1998 in is geslaagd om de 24 Hours of Daytona en 12 Hours of Sebring achtereenvolgens te winnen, ook wel de 36 uren van Florida genaamd.
De Action Express Corvette DP’s reden het merendeel van de wedstrijd aan de leiding, maar moesten in het laatste kwartier echter de duimen leggen voor de jonge Braziliaan die zowel de #31 van Dane Cameron als de #5 van Felipe Albuquerque verschalkte. De wedstrijd kon echter bezwaarlijk de 12 Hours of Sebring genoemd worden, aangezien een onweersstorm de race voor ruim twee uur stillegde. 

De Visit Florida Racing Corvette DP van onder meer onze landgenoot Marc Goossens was lange tijd in de strijd voor de zege, maar viel vooraan weg toen The Goose op een uur van het einde spinde op het moment hij aan de leiding lag. De blauwe Corvette DP werd uiteindelijk vijfde. Opmerkelijk was het sterke debuut van de DragonSpeed Oreca 05 LMP2 van Nicolas Lapierre, Nic Minassian en Hendrik Hedman die op minder dan vijf seconden nog vierde werd. De Michael Shank Racing Ligier JSP2 reed telkens in de kijker als Olivier Pla het stuur nam, maar de wagen viel in extremis nog van het podium met ophangingsproblemen.

Ook in GTLM kregen we dezelfde winnaars als in Daytona, al was het verschil deze keer wel wat groter dan slechts een paar duizendste van een seconde. De Corvette C7.R #4 van Oliver Gavin, Marcel Fassler en Tommy Milner haalde het met vier seconden voorsprong op de BMW M6 GTLM #25 van Bill Auberlen, Bruno Spengler en Dirk Werner. Het podium werd vervolledigd door de Porsche 911 RSR van Earl Bamber, Fred Makowiecki en Michael Christensen, terwijl Ferrari en Ford er vijf merken in de top vijf van maakten. Opmerkelijk was het incident waarbij de twee GTLM-leiders elkaar na 8 uur wedstrijd uitschakelde (zie video).

In GT Daytona (GTD) schonk Scuderia Corsa de nieuwe Ferrari 488 GT3 meteen de zege in het eerste competitieweekend van de wagen. Het trio Nielsen/Balzan/Segal haalde in de laatste 10 minuten nog de overwinning binnen dankzij een inhaalmanoeuvre van Alessandro Balzan op de Turner Motorsport BMW M6 GT3 van Jens Klingmann. De Magnus Racing Audi R8 LMS GT3 van Daytona winnaars Marco Seefried, Andy Lally en John Potter deed opnieuw een goede zaak voor het kampioenschap met een derde plaats.

--- UITSLAG 12H SEBRING 2016 (PDF) ---
 
Foto: ESMDit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zondag 20 maart 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mobil 1 12H Sebring.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons