van der Horst

12H Sebring: Kortnieuws richting het aankomende weekend

SunEnergy1 Racing - Mercedes-AMG GT3
SunEnergy1 Racing - Mercedes-AMG GT3
Dit weekend staat de Mobil 1 12 Hours of Sebring op het programma. In tegenstelling tot vorig jaar, toen het noodgedwongen moest verhuizen naar november, kan IMSA al voor een tweede maal op rij, een manche starten op de datum dat op voorhand was aangegeven: deze zaterdag om 15:10 uur. Ondertussen zijn er nog veel nieuwtjes op te rapen in de paddock. Autosport.be somt ze voor u op.
  • Powercars
WIN Autosport - Duqueine D08-M30
WIN Autosport - Duqueine D08-M30
*** Terwijl er origineel 36 wagens waren aangekondigd, is er toch nog ééntje bijgekomen. WIN Autosport zet namelijk een Duqueine D08 - M30 in voor Matt Bell, Rodrigo Sales en Niklas Krütten. Vooral die laatste is een nieuwe naam in het endurance-gebeuren. Krütten komt namelijk over van de single seaters, waarbij hij vorig jaar nog in de Euroformula Open uitkwam, en was nog in het verleden één van de tegenstanders van Charles Weerts in F4 UAE, toen de Audi-piloot de titel behaalde.

*** Wat wel opvallend is op de deelnemerslijst: geen enkele Ferrari te bespeuren. Tijdens de Rolex 24 at Daytona waren er nog drie 488's present in GTLM en GTD, maar zowel AF Corse, Risi Competizione als Scuderia Corsa ziet af van een deelname in Sebring. Dat is voor het eerst in 20 jaar dat er geen wagen met het Steigerende Paardje aanwezig is.

Nieuwe livery Corvette Racing
Nieuwe livery Corvette Racing
*** Corvette pakt dit weekend uit met een speciale livery voor hun wagens. Beiden C8.R's zijn namelijk compleet in het grijs getooid. Dit is voor hun samenwerking van 25 jaar met Mobil 1 te vieren. Hiermee breken ze hun normale trend, waarbij de Corvette normaal geel getint is, al liet het team wel weten dat dit maar een eenmalige livery is. De laatste keer dat men een speciale livery voorstelde, dateert uit 2019. Toen nam Corvette Racing deel aan het FIA WEC in Shanghai met de "Redline" livery.

*** Ben Keating gaat weer een druk jaar tegemoet. Terwijl de Texaan een seizoen afwerkt met de Aston Martin in het FIA WEC, gaat hij dit combineren met een zitje in het LMP2 kampioenschap in IMSA, samen met PR1/Mathiasen Motorsports. Daar zal Keating het stuur delen met Mikkel Jensen, die vooral zijn strepen verdiende in de European Le Mans Series en Michelin Le Mans Cup. Dit weekend wordt het duo bijgestaan door Scott Huffaker met het oog op de Michelin Endurance Cup.

*** Dit weekend kent de GTD een wijziging naar hun kwalificatiesessie toe. De teams moeten namelijk twee piloten selecteren die de wagen zullen besturen tijdens de 30 minuten die zij krijgen. De eerste vijftien minuten worden afgewerkt door de piloot die uit de bronzen of zilveren categorie komt en daarmee ook de startplaats verzekerd. De professionele piloot de andere vijftien minuten zal afwerken samen met de GTLM wagens. Diegene die daar het snelste uitkomt krijgt ook de extra punten van de kwalificatie. Al de andere klassen houden het normale format aan.

*** GRT Grasser Racing Team moet het dit weekend doen zonder Mischa Goikhberg. De Amerikaan is namelijk geraakt door een tot nu toe onbekende ziekte, waardoor hij verstek moest geven voor dit weekend. Goikhberg zal vervangen worden door Stephen Simpson, zijn voormalige ploeggenoot ten tijde dat zij uitkwamen in de DPi.

*** Ook Jan Heylen ziet wat wijzigingen in de originele line-up bij Wright Motorsports. Ryan Hardwick, die tot tweemaal toe crashte in Daytona met twee verschillende wagens, heeft besloten om toch nog deze ronde uit te zitten en pas terug te racen tijdens de manche in Mid-Ohio. Hierdoor mag Trent Hindman net zoals tijdens de Rolex 24 at Daytona weer opdraven met de Porsche 911 GT3-R, terwijl jongeling Max Root naast de Gelenaar zal plaatsnemen in de Michelin Pilot Challenge.

Max Root pakt pole in Michelin Pilot Challenge
Max Root pakt pole in Michelin Pilot Challenge
*** Root bleek uiteindelijk een gouden zet voor Wright Motorsports. De jonge Amerikaan zette namelijk de Porsche 718 Cayman GT4 op pole voor hun twee uur durende race in de Michelin Pilot Challenge met een 2:11.322 en was bijna een seconde sneller dan de AWA McLaren GT4. Onze andere landgenoot Denis Dupont zag zijn ploeggenoot Rory van der Steur richting een zesde plaats rijden met hun Hyundai TCR. De race gaat vanavond van start om 20:35 uur.

Seb Priaulx - Kelly-Moss Road and Race
Seb Priaulx - Kelly-Moss Road and Race
*** Naast de IMSA WeatherTech Sportscar Championship en de IMSA Pilot Challenge komt ook de Idemitsue Mazda MX-5 Cup in actie en krijgen we het debuut van Porsche Carrera Cup North America. Hiermee zien we ook het debuut van de nieuwe Porsche 911 GT3 Cup type 992, die eind vorig jaar voor het eerst voorgesteld werd. Het kampioenschap kan met 34 deelnemers, waaronder elf wagens uit de vorige generatie, al van een geslaagd debuut spreken qua aantal. Topfavoriet voor de titel bij de Pro's is Seb Priaulx, zoon van voormalig touring car-piloot Andy Priaulx.

Foto's: IMSA - Corvette Racing - Michelin

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op vrijdag 19 maart 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mobil 1 12 Hours of Sebring.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons