van der Horst

12H Sebring: Nissan-ESM wint na prangend spektakel - Vanthoor derde in GTLM

Tequila Patron ESM - Nissan DPi
Tequila Patron ESM - Nissan DPi
Waar de autosportliefhebber tijdens de 24 Uur van Daytona nog op zijn honger bleef zitten, bracht de 12 Uur van Sebring, tweede manche van het IMSA WeatherTech Sportscar Championship, wel een prachtig kijkstuk. De ESM-Nissan DPi van het drietal Pipo Derani, Johannes van Overbeek en Nicolas Lapierre trok in de tweede racehelft definitief het laken naar zich toe. Laurens Vanthoor werd derde met zijn Porsche in GTLM, Alessio Picariello (Land Audi) viel net naast het podium in GTD.
  • Hamofa Performance
De 66ste editie van de 12 Uur van Sebring begon bijzonder dramatisch voor de latere winnaar: de tweede Nissan DPi van Extreme Speed Motorsports, in de startfase bestuurd door Olivier Pla, maakte al in de eerste bocht contact met polesitter Tristan Vautier (Spirit of Daytona Cadillac DPi). De Japanse constructeur zag zijn winstkansen meteen gehalveerd, maar eindigde twaalf uur later - vooral dankzij een alweer ontketende Pipo Derani - toch nog helemaal bovenaan.

Al snel werd duidelijk dat de Amerikaanse prototypes, en dus niet de LMP2-wagens als de Oreca of de Ligier, zouden strijden voor de overwinning in Florida. Cadillac was opnieuw ijzersterk, maar miste wat rauwe snelheid en kwam daardoor niet verder dan een tweede (Wayne Taylor Racing #10) en een derde podiumplaats (Action Racing Express #31). De aangename verrassing kwam op naam van Mazda en Joest Racing, die zonder een mislukte laatste pitstop ook op het ereschavot hadden kunnen staan. Ook beide Acura speelden een hoofdrol, maar verdwenen halfweg uit de race na een aanrijding (#6) en motorproblemen (#7).

Belgen net niet in GT

Porsche Motorsport - Porsche 911 RSR
Porsche Motorsport - Porsche 911 RSR
GTLM was zoals zo vaak de meest fel betwiste categorie van het IMSA WeatherTech Sportscar Championship, zo bewijst onder meer de aanrijding tussen de BMW #24, die in de beginfase kon wegrijden van de concurrentie, en de Ford #66. Waar Porsche met de moed in de schoenen vertrok uit Daytona, was de 911 RSR plots wel bijzonder competitief in Sebring, al hadden de troepen van Laurens Vanthoor enkele uren nodig om helemaal vooraan post te vatten. De Limburger (#912) werd uiteindelijk derde, achter de BMW #25 van polesitter De Phillippi en winnaars Fred Mako, Patrick Pilet en Nick Tandy (#911).

Land Motorsport- Audi R8 LMS GT3
Land Motorsport- Audi R8 LMS GT3
De GTD-categorie werd opnieuw gewonnen door een Lamborghini, al was dat ditmaal het exemplaar van Paul Miller Racing (Sellers-Snow-Lewis). Alessio Picariello (Land Motorsport Audi #29) strandde aan de voet van het podium in een categorie waarin maar liefst elf wagens binnen dezelfde ronde eindigden.

De derde manche van het IMSA WeatherTech Sportscar Championship vindt plaats op 14 april in Long Beach, al zijn alleen de Prototypes en de GTLM-wagens daar aan het werk te zien.

Foto's: IMSA - Jake Galstad - LAT Images, Porsche Motorsport, Audi AG  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons