van der Horst

12H Sebring: Porsche verlaat IMSA met een 1-2

Porsche pakt 1-2 in GTLM
Porsche pakt 1-2 in GTLM
De 12 Hours of Sebring vormde afgelopen nacht de finale van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship en betekende tevens ook het einde van de aanwezigheid van het officiële Porsche team in GTLM. De Duitse constructeur wilde afscheid nemen in stijl en deed dat ook met een 1-2. De #911 van Nick Tandy, Frederic Makowiecki en Earl Bamber name de eerste plek in, terwijl diezelfde Bamber de #912, waar ook Laurens Vanthoor en Neel Jani op geposteerd waren, negen seconden later als tweede over de meet reed.
  • De Swert Opticiens
Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
Porsche toonde zich nochtans niet de sterkste tijdens de race. Die eer ging eigenlijk naar de BMW Team RLL #25, maar een aanrijding met een wagen uit de GTD-klasse zorgde ervoor dat de BMW de pits moest opzoeken, waardoor Porsche een vrijgeleide kreeg richting de overwinning. Er was eveneens een beetje geluk bij voor Vanthoor, die op drie uur van het einde van de race nog in aanvaring kwam met één van de Corvettes. Voor hen bleef het gelukkig bij cosmetische schade waardoor de Porsche nog als tweede kon aantikken. Derde eindigde de BMW Team RLL #24 van Jesse Krohn, John Edwards en Augusto Farfus, die tevens de Michelin Endurance Cup mee naar huis neemt. Kampioen Corvette daarentegen kende een totale off-dag met beide wagens die pas als vijfde en zesde aantikten.

Mazda Motorsports - Mazda RT24-P
Mazda Motorsports - Mazda RT24-P
Bij de DPi werd het een heuse uitputtingslag en niet alleen voor de overwinning, maar tevens voor de titel. De Acura Team Penske van Hélio Castroneves, Ricky Taylor en Alexander Rossi stond in het eerste uur al achter de muur na een technisch probleem, waarbij 11 ronden verloren gingen en dus ook het uitzicht op de titel. Toch kreeg het vervolg nog een twist nadat de tweede in de stand, de Wayne Taylor Racing Cadillac van van der Zande/Briscoe/Dixon in aanraking kwam met een Mazda, waardoor de Cadillac ook een vijftal ronden verloor. Hierdoor stegen de kansen van de Action Express Racing Cadillac, waarop Pipo Derani nog kampioen kon worden, maar ook zij verloren tijd en zo ging de titel alsnog naar het afscheidnemende Team Penske van Castroneves en Taylor met één punt verschil. Wayne Taylor Racing neemt wel de Endurance Cup mee naar huis. De overwinning zelf ging naar de Mazda Motorsport van Bomarito/Tincknell/Hunter-Reay, wat overigens hun eerste overwinning was in een race langer dan zes uur.

Wright Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Wright Motorsports - Porsche 911 GT3 R
Toch was er ook een Belgisch succes. Bij de GTD-klasse ging de overwinning namelijk naar de Wright Motorsports Porsche van Ryan Hardwick, Patrick Long en onze landgenoot Jan Heylen. Aan het einde hielden zij de Heart of Racing Aston Martin van Roman de Angelis, Ian James en Darren Turner achter zich. De Meyer Shank Racing Acura van Mario Farnbacher, Matt McMurry en Shinya Michimi eindigde als derde en dat was genoeg om de titel binnen te halen, nadat hun uidagers - beide AIM Vasser Sullivan Lexus' - in de openingsfase al uitgeteld werden. In LMP2 werd de klasse gedomineerd door PR1/Mathiasen Motorsports van Simon Trummer, Patrick Kelly en Scott Huffaker. Het trio had maar liefst twee ronden voorsprong op de Tower Motorsports by Starworks Oreca van Farano/Jensen/Heinemeier Hansson.

Foto's: Porsche AG - IMSA



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons