van der Horst

12H Spa: De pole voor de Haas RT Audi R8 LMS GT3 Evo II

Stéphane Perrin, Frédéric Vervisch, Mathieu Detry en Olivier Bertels
Stéphane Perrin, Frédéric Vervisch, Mathieu Detry en Olivier Bertels
De kwalificatie voor de 12H Spa, de tweede Europese manche van de 24H Series, werd betwist onder afwisselende weercondities. De sessie startte op een natte piste die al snel opdroogde maar op het einde begon het opnieuw te regenen. Het gemiddelde van de snelste tijden in de drie sessies bepaalde de pole en daarin was de Haas RT Audi R8 LMS GT3 Evo II van Mathieu Detry, Stéphane Perrin, Frédéric Vervisch en Olivier Bertels de beste met een tijd van 2:29.351. Vervisch toonde zich tevens de snelste over de drie sessies.
  • LTF
Haas RT - Audi R8 LMS GT3 Evo II
Haas RT - Audi R8 LMS GT3 Evo II
Na een eerste zege in de 12H Mugello heeft de Haas RT Audi nu ook een eerste pole te pakken en dat op het thuiscircuit. Twee andere Audi’s GT3 volgen op de tabellen met de Saintéloc Junior Team R8 LMS (Erwan Bastard/Paul Evrard/Antoine Doquin) voor het exemplaar van Scherer Sport (Michael Doppelmayr/Pierre Kaffer/Elia Erhart/Swen Herberger). De Heart of Racing by SPS Mercedes-AMG GT3 (Ian James/Gray Newell/Roman De Angelis) start van op de vierde plaats en is de eerste wagen in de GT3-Am klasse. De Land Motorsport Audi R8 LMS GT3 Evo II #55 (Stefan Wieninger/Tim Müller/Christopher Mies) sloot de top vijf af. Regerend kampioen, de Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 R van Daniel Allemann, Ralf Bohn, Alfred Renauer, Robert Renauer en Laurin Heinrich, was goed voor de zesde chrono.
 
Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Snelste wagen in de 992 klasse was de Porsche 911 GT3 Cup van Red Camel-Jordans.nl (Ivo Breukers/Rik Breukers/Luc Breukers) die zelfs de zevende chrono algemeen liet optekenen. Tweede in de klasse was de Red Ant Racing Porsche #903 (Ayrton Redant/Yannick Redant/Kobe de Breucker) die van op de tiende plaats zal starten. Daarachter volgde de PK Carsport Porsche van Bert Longin, Stienes Longin en Peter Guelinckx, die primus waren in de 992-Am klasse. De tweede Red Ant Racing Porsche (Sam Dejonghe, Philippe Wils en John de Wilde) was goed voor de zevende chrono in zijn klasse, de wagen van SpeedLover (Nicko Verdonck, Olivier Dons, Rodrigue Gillion en Kurt Hensen) pakte de twaalfde plaats.

VDS Racing Adventures - MARC II Mustang
VDS Racing Adventures - MARC II Mustang
VDS Racing Adventures maakte een opvallende comeback in de serie door met de MARC II Mustang (Raphaël van der Straten/Nathan Vanspringel/Nick Geelen) de pole in de GTX klasse te pakken tevens goed voor een vijftiende tijd algemeen. De tijd van de Mustang was zo maar even 1,5 seconde minder dan die van de snelste Vortex V8. Ook de twee aanwezige Lamborghini’s Super Trofeo, de Audi TTRS als de Lotus ExigeV6 konden niet tippen aan de tijden van de rode bolide.  
 
Xwift Racing Events - Toyota GR Supra GT4
Xwift Racing Events - Toyota GR Supra GT4
De eerste plaats bij de GT4’s was voor de Senkyr Motorsport BMW M4 GT4 van Tomas Erdelyi, Richard Gonda, Robert Šenkýř en Petr Svantner voor de Lionspeed GP powered by SRS Team Sorg Rennsport Porsche Cayman GT4 RS Clubsport en de Atlas BX Motorsport Mercedes-AMG GT4. De Toyota GR Supra GT4 van Xwift Racing Events (Pieter Denys/Steven Dewulf/Tim de Borle/Gavin Pickering) maakt zijn entree in de serie met de vierde chrono en gaat de TCL Motorsport by AR Performance BMW M4 GT4 (Gary Terclavers/Kenny Terclavers/Lars Zaenen) vooraf.
 
Roma Racing by BMW Team Van Der Horst - BMW M2 CS Racing
Roma Racing by BMW Team Van Der Horst - BMW M2 CS Racing
Bij de TCR’s was de pole voor de Wolf-Power Racing Audi RS 3 LMS TCR van Marcus Menden en Rob Huff terwijl de snelste TC bolide de Hofor Racing by Bonk Motorsport BMW M2 CS Racing (Martin Kroll/Michael Bonk/Alexander Schmidt), niet onverwachts trouwens gezien de wagen alleen is zijn klasse. In de TCX-special touring klasse was de SRS T eam Sorg Rennsport Porsche 718 Cayman GT4 CS een maat te sterk voor de Roma Racing by BMW Team Van Der Horst BMW M2 CS Racing (Mauro Mercuri/Paul Roosen/Johan Lambregs).

Foto's: Niels Vaeck
 

 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in 24H Series op vrijdag 5 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 12H Spa.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons