van der Horst

12H Spa: Phoenix Racing wint op strategie - klassewinst voor Wim Spinoy

Phoenix Racing - Audi R8 LMS GT3 EVO II
Phoenix Racing - Audi R8 LMS GT3 EVO II
De Hankook 12H Spa kende zijn slot zondag met de laatste 6,5 uren die nog moesten afgewerkt worden en het was Phoenix Racing dat uiteindelijk met de zege ging lopen. Michael Doppelmayr, Pierre Kaffer, Elia Erhart en Patryk Kupinski verzekerden zich van de zege in het laatste uur na een strategische race en wonnen uiteindelijk met een ronde voorsprong op de CP Racing Mercedes en de WTM Racing Ferrari. Aan Belgische zijde kregen we een aantal podiums in de klasse, waarbij de familie Redant en Wim Spinoy op het hoogste schavot mochten plaatsnemen.
Speedlover - Porsche 911 GT3 Cup
Speedlover - Porsche 911 GT3 Cup
De drie wagens die gisteren nog in dezelfde ronde bleven zouden ook zondag de hele dag de strijd om de algemene winst kleuren. Er was ook een constante wissel van kopposities na pitstops of code 60's, maar tijdens het laatste uur viel alles min of meer in zijn plooi. Terwijl Phoenix Racing en WTM Racing net voor een code 60 konden pitten en dus konden voltanken, had CP Racing minder geluk door tijdens de neutralisatie te stoppen. Hoewel ze toch de tweede plaats behielden, kregen ze maar een halve tank mee en dat kostte hen uiteindelijk de overwinning. Maar ook WTM Racing zou wegvallen voor winst, nadat de wagen op tien minuten van het einde van de race de pits inreed. Dit omdat hun amateurpiloot acht minuten tekort kwam op zijn minimum rijderstijd. Hierdoor kon Phoenix Racing onbedreigd naar de meet en de zege rijden.

Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup (992)
In 992-AM klasse was het uitkijken naar wat de familie Redant deed, nadat zij gisteren als leider de dag afsloten. De rode Red Ant Racing Porsche bleef zijn eigen strategie volgen, maar verloor de leiding aan HRT Performance. In het laatste uur plakten beide wagens aan elkaar, maar  zo'n tien minuten voor het afvlaggen moest Yannick Redant nog de pits opzoeken voor extra benzine. De Belgische Porsche behield wel de tweede plaats achter het Finse trio Burri/Laaksonen/Rautiainen, tot na de race. De maximale rijtijd van Burri werd overschreden, waardoor zij bestraft werden en de familie Redant toch op de hoogste trede mochten staan. Ook de Speed Lover Porsche met Olivier Dons, Dominique Bastien en John de Wilde reed nog een dijk van een wedstrijd en eindigde als derde. Philippe Wils en Kurt Hensen kenden nog wat problemen met hun Red Ant Racing Porsche, maar besloten de wedstrijd wel als vijfde.

Team ACP - Tangerine Associates - BMW M4 GT4
Team ACP - Tangerine Associates - BMW M4 GT4
Bij de GT4's ging de winst naar de Team ACP - Tangerine Associate BMW van Catesby Jones, Wim Spinoy en Steven Thomas. Zij bleven constant op kop draaien, al moesten ze uitkijken voor de ALFAB Racing McLaren die op de loer lag. Toen deze laatste wagen uitviel, overigens met een brandje in de pitbox, lag de weg naar de zege open voor de twee Amerikanen en onze landgenoot. De CWS Engineering Ginetta eindigde als tweede, terwijl de Veidec Racing by JJ Motorsport BMW van Recep Sari/Hakan Sari/Arthur Peters het podium vervolledigde.

Xwift Racing - Ligier JS2 R
Xwift Racing - Ligier JS2 R
In TCX lag de COGEMO / TLRT BMW met onder meer Benjamin Lessennes op een mooie tweede positie, totdat de wagen de strijd moest staken. Hierdoor schoof de Xwift Racing Ligier met Steven Dewulf, Pieter Denys en Tim de Borlé aan het stuur door naar de podiumplekken. Op de winst, die overigens naar de Valluga Racing Porsche ging, kon men geen aanspraak maken, maar het trio eindigde ondanks de problemen gisteren toch nog op een mooie tweede plaats. De AC Motorsport Audi nam niet meer deel aan het tweede deel van de race vandaag.

Foto's: Kurt Vanhoenacker - Thomas SmetsDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in 24H Series op zondag 24 april 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 12H Spa.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons