van der Horst

12H Spa: Scuderia Praha behaalt zege, PROsport Performance wint de titel

Bohemia Energy racing with Scuderia Praha - Ferrari 488 GT3
Bohemia Energy racing with Scuderia Praha - Ferrari 488 GT3
De Bohemia Energy racing with Scuderia Praha-Ferrari 488 GT3 (#11, Jiří Písařík / Josef Kral / Matteo Malucelli) heeft de overwinning in de tweede editie van de Hankook 12H SPA behaald, maar kon de PROsport Performance-Mercedes-AMG GT3 (#85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster / Adam Christodoulou) niet van de titel in het Europees Kampioenschap 2018 afhouden.
  • STX Motorhomes
Finish 2018 Hankook 12H Spa
Finish 2018 Hankook 12H Spa
Matteo Malucelli reed na 237 ronden op het 7,004 kilometer lange Circuit de Spa-Francorchamps als winnaar over de eindstreep. Daarbij had de Ferrari van het Tsjechische team er met een dominante voorstelling maar liefst 206 ronden lang het veld aangevoerd. De winst was voor het team de derde zege van het jaar in de 24H SERIES powered by Hankook, maar de zesde plaats algemeen en de derde plaats in de klasse A6-Am was voor PROsport Performance genoeg om de Europese GT-titel in de wacht te slepen.
 
“Man, mijn hart sloeg de hele dag op volle toeren”, zei een dolblije Charles Putman van PROsport tegen Bruce Jones van radiolemans.com. “Eerder op de dag zag het er wat lastig voor ons uit, maar we bleven vechten, stukje bij beetje, zoals we al het hele jaar doen. En het was close! Met een verschil van zo’n 20 seconden had het alle kanten uit kunnen vallen. Het was een geweldig jaar!”
 
“Het was erg lastig, al vanaf de start”, zei Josef Kral van Scuderia Praha tegen Bruce Jones. “Er waren zoveel code-60’s, een ongelooflijk aantal! Maar we hadden een probleemloze race, maakten geen fouten en dit succes betekent veel. Ik hoop dat we volgend jaar tegen nog meer GT3-auto’s kunnen strijden.”
 
Achter de winnende Ferrari behaalde de  vanaf de GT-pole vertrokken SPS automotive performance-Mercedes-AMG GT3 (#16, Valentin Pierburg / Tim Müller / Lance-David Arnold) de winst in de klasse A6-Am na een strijd in de slotfase met de Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS (#34, Johannes Dr. Kirchhoff / Max Edelhoff / Elmar Grimm / Ingo Vogler). Het laatstgenoemde team had voorafgaand aan de Belgische race ook nog titelkansen, maar kwam uiteindelijk drie punten tekort.
 
Podium 2018 Hankook 12H Spa GT Series
Podium 2018 Hankook 12H Spa GT Series
Het uittredend 24H GT SERIES-kampioensteam Hofor-Racing (#1 Michael Kroll / Chantal Prinz / Alexander Prinz / Kenneth Heyer / Christiaan Frankenhout) eindigde keurig als tweede in A6-Pro en als vierde algemeen, voor Manthey Racing (#912, Edward Lewis Brauner / Jürgen Häring / Sven Müller), dat de ontwikkeling van de Porsche 911 GT3 R volgens 2019-specificatie voortzette. Als negende algemeen completeerde de MP Motorsport-Mercedes-AMG GT3 (#19, Daniel de Jong / Henk de Jong / Bert de Heus) het podium in de klasse A6-Pro.
 
Bij zijn Europese racedebuut behaalde de MARC II Mustang V8 de eerste SPX-klassezege dankzij VDS Racing Adventures (#58, Raphaël van der Straten / José Close / Joel Vanloocke), voor het nieuwe SPX-kampioensteam Speed Lover (#78, Dominique Bastien / Jaime Carbo Fernandez / Bob Wilwert). Verderop completeerde de tweede MARC II Mustang V8, ingezet door MARC Cars Australia (#51, Jake Camilleri / Hadrian Morrall / Keith Kassulke), het podium in de klasse, ondanks een crash in de vangrails zo’n 90 minuten voor het einde.
 
In de 991-klasse behaalde de EBIMOTORS Porsche 991-I Cup (#73, Lin Lino Curti / Carlo Curti / Marco Frezza) de derde klassewinst van het seizoen, net voor QSR Racingschool (#94, Rodrigue Gillion / Nico Verdonck / Raf van Belle / Tommy Gråberg) dat in de beginfase de klasse had aangevoerd. De laatste podiumplaats in de klasse was genoeg voor Porsche Lorient Racing (#64, Philippe Polette / Frederic Lelievre / Pascal Gibon / Lionel Amrouche) om de Europese titel in de 991-klasse binnen te halen.
 
In GT4, eindigde de  Fox Motorsport-Audi R8 LMS GT4 (#47, Jamie Stanley / Ben Clucas / Andrew Perry) voor de MARC Cars Australia-BMW M4 GT4 (#250, Daren Jorgensen / Brett Strom / Jon Miller) en de Gamsiz Motorsport BMW M4 GT4 (#256, Hakan Sari / Recep Sari) en behaalde zo de tweede klassezege van het seizoen. De QSR Racingschool-Mercedes-AMG GT4 (#254, Mario Timmers / Bert Redant / Michiel Verhaeren / Jimmy de Breucker) haalde weliswaar de eindstreep niet, maar won toch de Europese GT4-titel.
 
 
Spanning tot het einde in TCE met nipte overwining voor CWS Engineering
 
CWS Engineering - Ginetta G55
CWS Engineering - Ginetta G55
De CWS Engineering-Ginetta G55 (#178, Colin White / James May) eindigde uiteindelijk bovenaan in een TCE-strijd bij de Hankook 12H SPA die tot aan het einde spannend bleef. Na 222 ronden op het 7,004 kilomter lange Circuit de Spa-Francorchamps kwam James May als winnaar over de eindstreep, net voor de NKPP Racing by Bas Koeten Racing-CUPRA TCR DSG (#175, Gijs Bessem / Harry Hilders). Tot aan het eind bleef het onzeker of er niet nog een snelle laatste tankstop nodig was.
 
“Er was nog voor zo’n acht seconden brandstof aan boord, dus alles moest precies goed uitkomen. En zo ging het twaalf uur lang”, zei CWS-teambaas Colin White tegen Bruce Jones van radiolemans.com. “James (May) heeft vandaag briljant gereden. Het is jammer dat zijn vader er hier vandaag niet bij kon zijn. Dit succes is ook voor hem, en voor CWS, en voor iedereen die ons hier vandaag geholpen heeft. Absoluut briljant!”
 
De derde plaats algemeen in TCE was voor de Red Camel-Jordans.nl-SEAT LCR TCR V3 DSG (#303, Ivo Breukers / Rik Breukers). Ondanks dat NKPP Racing zijn eerste klassewinst van het seizoen behaalde, kon dit het team  met de oranje SEAT toch niet van de Europese TCR-titel afhouden.
 
“Ik zweette over mijn hele lichaam”, zei Ivo Breukers van Red Camel-Jordans.nl tegen Bruce Jones. “Ik was heel blij dat ik zou finishen en ik bad dat alles goed zou aflopen. Er kan van alles gebeuren en de auto werd in de beginfase al geraakt, maar nu ben ik alleen maar blij!”
 
Podium 2018 Hankook 12H Spa TCE Series
Podium 2018 Hankook 12H Spa TCE Series
De LMS Racing by Bas Koeten Racing-CUPRA TCR DSG  (#129, Antti Buri / Olli Kangas / Kari-Pekka Laaksonen) completeerde de top drie in de TCR-klasse in de race die het team vorig jaar wist te winnen. Bas Koeten Racing bezette daarmee de eerste en derde plaats in de klasse. De JR Motorsport-BMW E46 Coupe (#118, Ward Sluys / Michael Verhagen / Ruud Olij) en de Team ABBA Racing-BMW M3 V8 GTR (#234, Richard Neary / Ian Stinton / Sam Neary) kenden tal van problemen, maar behaalden de resterende podiumplaatsen in SP3.
 
De Synchro Motorsport-Honda FK2-Civic Type-R (#76, Alyn James / Daniel Wheeler / Matt Neal) won de klasse A3, maar kwam uiteindelijk in de strijd om de Europese A3-titel ten opzichte van de PDM Motorsport-BMW Z3 M Coupé (#999, Pierre De Landsheere / Dimitri Kluyskens / Maxence Vandekerckhove) net twee punten tekort. De Dan Agro Racing-Peugeot RCZ (#185, Anders Rasmussen / Sune Marcussen / Henrik Thomsen / Nicolaj Kandborg) completeerde het podium.
 
Hofor Racing powered by Bonk Motorsport stond al voor het evenement vast alsTCE-kampioen met de BMW M235i Racing Cup (#131, Martin Kroll / Michael Schrey / Michael Fischer / Bernd Küpper / Gustav Engljaehringer) en bekroonde een succesvol seizoen met de zesde CUP1-klassezege op rij, voor Sorg Rennsport (#151, Dan Rogers / Chris Wadle / Seth Thomas) en JJ Motorsport (#156, John Landrum / Paul Dubinsky / Alastair McEwan / Rob Gill).
 
Met de race op Spa-Francorchamps is het Europese seizoen van de 24H SERIES powered by Hankook ten einde, maar van 16-18 november is er nog het laatste evenement van het jaar op het Circuit of the Americas in Austin, Texas. Nadere informatie is te vinden op www.24hseries.com.

--- UITSLAG HANKOOK 12H SPA ---

Persbericht 24H Series powered by HankookDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24H Series op zondag 14 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 12H Spa.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons