van der Horst

12H Spa: Spa kreeg première van Eurocup 3

Eurocup 3 2023
Eurocup 3 2023
Op het circuit van Spa-Francorchamps vond vorig weekend de start plaats van een volledig nieuw kampioenschap, de . Het gaat om een formuleklasse door de FIA in het leven geroepen en die zich situeert tussen de F4 en de F3. De eerste manche ooit van deze cup werd dus verreden in het voorprogramma van de 12H Spa.
Eurocup 3 2023
Eurocup 3 2023
De FIA was nooit al een fan van de Formula Regional by Alpine en daarnaast vond men dat de opstap van de formule 4 naar de formule 3 te groot was. Daarom werd de Eurocup 3 opgericht, om de rijders die uit de formule 4 komen een “goedkope” formule aan te bieden die hen beter voorbereid op de formule 3.


Tatuus Eurocup 3
Tatuus Eurocup 3
Het chassis is het Tatuus F3-T318 chassis dat ook in de Formula Regional Europe by Alpine gebruikt wordt maar met een meer geëvolueerd koetswerk en een andere motor. De motor is de Alfa Romeo 4 cylinder 1750 cc turbo ontwikkeld bij Autotecnica die 270pk lever plus een push to pass boost van een extra 25 pk. De aerodynamica van het koetswerk is ook veel meer uitgewerkt dan bij de Formula Regional by Alpine en er werd getracht de wagens een ietwat formule 1 te geven. Zo zijn de voorvleugel en de achtervleugel gekopieerd van die van de formule 1 wagens.
 
Esteban Masson - Campos Racing
Esteban Masson - Campos Racing
Het kampioenschap telt acht manches van ieder twee races, die allen op Europese bodem verreden worden. De organisatie werd in handen gegeven van Agrupación Deportiva dat ook het Spaanse formule 4 kampioenschap organiseert. Dat verklaart dat er vier manches in Spanje betwist worden en dat de meeste deelnemende teams ook uit Spanje komen. Palou Motorsport, Campos Racing, GRS Team en Drivex zijn de vier Spaanse teams die wagens inzetten in de Eurocup 3 naast het Nederlandse MP Motorsport. Ook de rijders zijn merendeel Spanjaarden maar we zien ook de Franse F4 kampioen 2021 Esteban Masson, de Canadees Nick Gilkes, de Italiaan Francesco Brasschi alsook enkele Scandinavische rijders.

Mari Boya - MP Motorsport
Mari Boya - MP Motorsport
Zo werden op het circuit van Spa-Francorchamps de twee eerste races ooit van de Eurocup 3 betwist. MP Motorsport rijder Mari Boya behaalde de pole voor beide races. Maar de eerste race, die door de regen een chaotisch verloop kende, werd op dominante wijze gewonnen door Campos rijder Fransesco Braschi. Hij had 11 seconden voorsprong op Cenyu Han (GRS) en twaalf op Suleiman Zanfari (Campos). Boya werd vierde maar nam revanche in de tweede race. Daar verloor hij bij de start de leiderspositie aan Javier Sagrera (Palou) maar herwon die al snel en werd niet meer bedreigd. Sagrera zou later de tweede plaats nog moeten afstaan aan Francesco Braschi (Campos), die nog terugkwam op Boya maar nooit echt een bedreiging vormde voor de leider. De volgende manche wordt eind mei verreden op het Motorland circuit in Spanje.

Foto's: Niels Vaeck
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Circuit Internationaal op donderdag 11 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 12H Spa.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons