van der Horst

12H Spa: The Heart of Racing by SPS Mercedes-AMG GT3 aan de leiding halfweg de race

The Heart of Racing by SPS - Mercedes-AMG GT3
The Heart of Racing by SPS - Mercedes-AMG GT3
De 12 Hours of Spa worden in twee delen verreden, een race over zes uren op zaterdag en de laatste zes uren op zondag. De wisselende weersomstandigheden boven het Ardeense circuit maakten het de rijders niet makkelijk en menigeen ging in de fout. Zo ook de Haas RT Audi R8 LMS GT3 Evo II die in de Raidillon van de baan ging en de overwinning kan vergeten. Na zes uren wedstrijd leidt de The Heart of Racing by SPS Mercedes-AMG GT3 van Ian James, Gray Newell en Roman De Angelis.
Haas RT - Audi R8 LMS GT3 Evo II
Haas RT - Audi R8 LMS GT3 Evo II
Geen tweede zege op rij dus voor de Haas RT Audi. Frédéric Vervisch was nochtans goed aan de race begonnen en nam gestart van op de pole de leiding in het begin van de race. Maar al vroeg in de race volgde er een eerste regenbui die het klassement duchtig door elkaar haalde. Verscheidene rijders kwamen in de problemen op de gladde piste. Een neutralisatie van de wedstrijd diende zich op. Op een meer dan delicate ondergrond slaagde Sam Dejonghe er in de Red Ant Racing Porsche 911 GT3 Cup op kop te zetten voor alle GT3’s, maar daarna namen de GT3’s de race terug in handen. Een sortie van een van de twee Vortex bolides zorgde voor een tweede neutralisatie. De conditie van de piste bleef verraderlijk en dat verraste ook de Haas RT Audi die in de Raidillon van de baan ging en de pits moest opzoeken voor een lange reparatie.
 
Saintéloc Junior Team - Audi R8 LMS GT3 Evo II
Saintéloc Junior Team - Audi R8 LMS GT3 Evo II
Bij het vallen van de vlag kwam de The Heart of Racing by SPS Mercedes-AMG als eerste over de finishlijn voor de Saintéloc Junior Team Audi R8 LMS GT3 Evo II van Erwan Bastard, Paul Evrard en Antoine Doquin. De Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 R van Daniel Allemann, Ralf Bohn, Alfred Renauer en Robert Renauer bezet halfwedstrijd de derde plaats. De Modena Motorsports Porsche 911 GT3 R van Francis Tjian, John Shen, Benny Simonsen en Mathias Beche en de JP Motorsport McLaren 720 S GT3 van Christian Klien, Norbert Siedler en Patryk Krupinski maken de voorlopige top vijf vol.

HRT Performance - Porsche 911 GT3 Cup
HRT Performance - Porsche 911 GT3 Cup
De Red Ant Racing Porsches 911 GT3 Cup zijn wat teruggevallen in het klassement en de wagen van Ayrton Redant, Yannick Redant en Kobe de Breucker ligt nu derde in de 992 klasse, elfde algemeen, achter de HRT Performance Porsche #930, die achtste algemeen ligt en achter de Willi Motorsport by Ebimotors Porsche #955.


Red Ant Racing - Porsches 911 GT3 Cup
Red Ant Racing - Porsches 911 GT3 Cup
De Red Ant Racing Porsches 911 GT3 Cup van Sam Dejonghe, Philippe Wils en John de Wilde heeft de leiding in de 992 AM klasse en ligt veertiende algemeen, waar de PK Carsport Porsche van Bert Longin, Stienes Longin en Peter Guelinckx de derde plaats bezet (Twintigste algemeen). Minder geluk voor de SpeedLover Porsche van Nicko Verdonck, Olivier Dons, Rodrigue Gillion en Kurt Hensen, die veel tijd verloor na een contact met een tegenstander.

VDS Racing Adventures - MARC II Mustang
VDS Racing Adventures - MARC II Mustang
In de GTX klasse heeft de VDS Racing Adventures MARC II Mustang van Raphaël van der Straten, Nathan Vanspringel en Nick Geelen, vijftiende algemeen, een riante voorsprong op zijn naaste tegenstander de GT3 Poland Lamborghini Huracan Super Trofeo.Buggyra ZM Racing - Mercedes-AMG GT4
Buggyra ZM Racing - Mercedes-AMG GT4
De Buggyra ZM Racing Mercedes-AMG GT4 van Aliyyah Koloc, David Vrsecky en Adam Lacko bezet de eerste plaats in de GT4 klasse en ligt zeventwintigste algemeen. Maar de Lionspeed GP powered by SRS Team Sorg Rennsport Porsche 718 Cayman GT4 RS Club van Daniel Miller, Patrick Kolb en José Garcia ligt slechts 45 seconden achter. De TCL Motorsport by AR Performance BMW M4 GT4 (Gary Terclavers/Kenny Terclavers/Lars Zaenen) bezet de vierde plaats terwijl de Xwift Racing Events Toyota GR Supra GT4 (Pieter Denys/Steven Dewulf/Tim de Borle/Gavin Pickering) met elektrische problemen  te kampen kreeg en de top vijf afsluit.
 
Holmgaard Motorsport - Cupra Léon Competition TCR
Holmgaard Motorsport - Cupra Léon Competition TCR
De Holmgaard Motorsport Cupra Léon Competition TCR van Jonas Holmgaard, Magnus Holmgaard, Roy Edland en Martin Vedel Mortensen heeft een ruime voorsprong in de TCE klasse op de Wolf-Power Racing Audi RS 3 LMS TCR. De RAIL EQUIP BY TOTCAR SPORT Cupra TCR bezet momenteel de derde plaats in de klasse alhoewel de wagen zijn laatste ronde in de grindbak beëindigde.

Foto's: Niels Vaeck
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in 24H Series op zaterdag 6 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 12H Spa.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons