van der Horst

12H Zandvoort: Voorbeschouwing van de organisatoren

e4d0cd31cddd79db9dc790054653199c176ec3b8.jpg
Aanstaande vrijdag en zaterdag (30 en 31 mei) is Circuit Park Zandvoort de plaats van handeling voor de eerste editie van de Hankook 12H ZANDVOORT, het derde evenement in de 24H SERIES powered by Hankook van dit jaar. Met een inschrijving van 53 auto’s mag de eerste internationale lange-afstandsrace op het voormalige Grand Prix-circuit in de duinen aan de Noordzeekust nu al een succes genoemd worden.
“We zijn bijzonder verheugd met de grote belangstelling van teams en rijders voor deze race”, zegt Gerrie Willems van het Nederlandse bureau CREVENTIC, dat in samenwerking met de Stichting Dutch National Racing Team (DNRT) en directie en medewerkers van Circuit Park Zandvoort optreedt als organisator en promotor van de race. “We hebben een internationaal veld met deelnemers en teams uit 26 landen, 18 verschillende automerken aan de start en een goede mix van GT’s en toerwagens. We verheugen ons zeer op een fantastisch evenement!”

De Mercedes-Benz SLS AMG GT3 lijkt de populairste auto in de klasse A6/GT3 te zijn, want er zijn niet minder dan vijf exemplaren van de sportwagen met vleugeldeuren ingeschreven, ingezet door drie verschillende teams. Daartoe behoort het Zwitserse team Hofor Racing, de winnaar van de 24H BARCELONA van vorig jaar. Het team brengt twee SLS AMG GT3’s aan de start met een identieke rijdersbezetting, bestaande uit de Barcelona-winnaars Michael Kroll, Roland Eggimann, Kenneth Heyer en Christiaan Frankenhout, aangevuld met het jonge Duitse talent Maximilian Buhk, die in 2012 het FIA EK GT3 en vorig jaar de Blancpain Endurance Series en de 24 Uur van Spa won.    Andere SLS AMG GT3’s zijn er voor GDL Racing en Car Collection Motorsport. De Nederlandse oud-DTM-coureur Renger van der Zande behoort tot de rijders in een van de Car Collection-auto’s. Tegenstand in de klasse A6 komt van de Ferrari 458 van Scuderia Praha (met de Nederlandse GT-routinier Peter Kox als een van de rijders), de Lamborghini Gallardo FL2 GT3 met de Nederlander Jeroen Mul in de bezetting, extra gemotiveerd na zijn twee overwinningen in de Lamborghini Super Trofeo van afgelopen weekiende, alsmede de V8 Racing-Chevrolet Corvette, de auto die dit jaar voor de race in Dubai op pole-position stond.

De klasse SP2 omvat een Porsche 997 GT3 Cup-auto, een Audi TTRS, een BMW 150 GTR, GC Automobile en Renault Mégane Trophy silhouet-auto’s en drie exemplaren van de in Australië gebouwde MARC Focus V8 die na zijn succesvolle première tijdens de 12 Uur van Bathurst nu voor het eerst buiten Australië in actie komt. In de SP3-klasse, waarin vooral GT4-auto’s rijden, komen een Porsche, een Lotus Evora GT4, een Audi R8, een BMW M235i een Ginetta en een Nissan 370Z met ondersteuning van Nissan Nederland in actie. Zoals gebruikelijk zijn BMW’s in de meerderheid in de klasse A5, maar er komt ditmaal tegenstand van een tweetal Peugeot 208 GTi’s, ingeschreven door het Franse Altran-team. De A3T-klasse bestaat uit BMW’s en SEAT Supercopa-auto’s, terwijl de klasse A2 het speelveld is van Renault Clio’s en Twingo’s, Honda Civics, een Peugeot RCZ en een Rover MG ZR. De D1-dieselklasse omvat BMW’s plus een Volkswagen en een SEAT.

Eerste race voor Hankook als titelsponsor en bandenpartner
De eerste editie van de Hankook 12H ZANDVOORT is tegelijkertijd de eerste race voor Hankook als titelsponsor en officiële bandenpartner van de 24H SERIES powered by Hankook. “De weersverwachting voor vrijdag en zaterdag is heel behoorlijk. Donderdag is een feestdag in Nederland en de meeste andere Europese landen, dus er zullen heel wat mensen in Zandvoort zijn. Ook voor de race verwachten we flink wat belangstelling”, zegt Gerrie Willems. “Met ons tweedaagse programma, dat ook in Mugello al een succes was, kunnen bezoekers twee keer de startopstelling en twee race-starts meemaken. Met de Duitse DMV-Touring Car Challenge hebben we bovendien een aantrekkelijke klasse in het voorprogramma, waarin indrukwekkende sportwagens aan de start komen.”

De activiteiten op het circuit tijdens de Hankook 12H ZANDVOORT starten op vrijdag 30 mei met de vrije training van 12.10 tot 12.40 uur, gevolgd door de kwalificatie in twee groepen van 12.50 tot 14.30 uur. De race begint om 16.00 uur en het eerste deel eindigt om 19.00 uur, waarna een parc-fermé-regeling van kracht is. De herstart van de race is op zaterdag 31 mei om 10.00 uur; de finish is om 19.00 uur met een aansluitende prijsuitreiking voor het algemeen klassement. De prijzen voor de diverse klasses zullen tijdens de strandparty/prijsuitreiking op zaterdagavond van 20.00 tot 23.00 uur worden overhandigd. De beide DMV-TCC-races worden verreden op vrijdagmiddag van 14.40 tot 15.10 uur en op zaterdagochtend van 8.30 tot 9.00 uur.

Volledige live-streaming, commentaar van experts en updates
Live-videostreaming en live-timing zijn gedurende de hele race beschikbaar via live.24hseries.com. Het commentatorenteam met de experts van Radio Show Limited, de mensen achter Radio Le Mans, zijn ook op Zandvoort aanwezig. Daarnaast zijn er regelmatige updates via Twitter (@24HSeries) en Facebook (24H Series). Nadere informatie over de Hankook 12H ZANDVOORT en de overige wedstrijden van de 24H SERIES powered by Hankook is te vinden via: www.24hseries.com.

Creventic PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Internationaal op dinsdag 27 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 12 Hours of Zandvoort.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons