van der Horst

12H Zandvoort: Ram Racing-Mercedes leidt na deel 1 van drie uren

24H Series Powered by Hankook
24H Series Powered by Hankook
De Ram Racing-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 met het startnummer 30 leidt na afloop van het eerste deel van de Hankook 12H ZANDVOORT. De eerste vier geklasseerde teams eindigden in dezelfde ronde. Zware regenval en harde wind bepaalden het grootste deel van de eerste drie uur van de race. Voor het tweede deel van de race, dat morgen plaatsvindt, behouden alle teams hun aantal afgelegde ronden, maar de onderlinge verschillen vallen weg. Daarmee beginnen de eerste vier teams zoals ze nu zijn geëindigd, op gelijke hoogte.
  • Shopa
Achter het leidende team Ram Racing eindigden nog drie Mercedes-teams, HP Racing met startnummer 2, Hofor Racing met startnummer 10 en GDL Racing met startnummer 27. Met het einde van het eerste deel begint een onderbreking gedurende de nacht. Het tweede deel met de resterende negen uren van de race begint op zaterdagochtend om 8.43 uur.

Bij de start van de race was er een wedstrijd tussen de auto’s en moeder natuur. Op het moment dat de groene vlag werd gezwaaid, gingen de hemelsluizen open, waarna een lange periode van zware, bijna dwars vallende regen volgde. Veel auto’s kwamen binnen voor een wissel op regenbanden, maar ‘professor’ Tom Coronel bleef het langste op de baan en gaf een ‘master class’ in het vinden van de juiste punten om de GDL Racing-Mercedes met het startnummer 27 op de baan te houden en een flinke voorsprong op de rest van het veld op te bouwen. Toen uiteindelijk ook hij de pits binnenkwam, vulde het team de brandstoftank, terwijl Ivo Breukers het stuurwiel overnamen. Daarmee maakte het team al voor de meeste andere een rijderswissel. Christiaan Frankenhout nam in de Hofor Racing-Mercedes met het nummer 10 de leiding, voordat dit team de tweede stop maakte, waarbij Kenneth Heyer instapte. Tom Onslow-Cole, die op dat moment de Ram Racing-Mercedes reed, verkleinde de achterstand op Breukers en nam ongeveer 40 minuten voor het einde van de drie uren de leiding. In de slotfase veroverde Bernd Schneider de tweede plaats en klom Heyer op naar de derde positie.

Xavier Maassen was een andere rijder die profiteerde van zijn baankennis en een uitstekende start kende. Hij voerde in de MRS GT Racing-Porsche met startnummer 20 zelfs korte tijd het veld aan en behield samen met teamgenoot Charles Espenlaub een voorsprong van ruim een ronde op de overige deelnemers in de 997-klasse. De APO Sport-Porsche 997 Cup met het startnummer 43 had meer dan een ronde voorsprong op zijn rivalen in de klasse SP3 na een spannende strijd met de Cor Euser Racing-Lotus Evora onder het startnummer 160. In SP2 ging de strijd tussen de beide auto’s van MARC Cars Australia, waarbij Jake Camilleri in de auto met Mazda-silhouet met het startnummer 92 uiteindelijk de overhand had. De Team Altran-Peugeot 208 GTi met startnummer 208 versloeg na een spannend duel de sterk rijdende Rimo Racing Team-BMW 330d onder Litouwse vlag met het startnummer 145. In de CUP1-klasse domineerde de Bonk Motorsport-BMW M235i Racing met het startnummer 73 van begin tot eind. In de klasse A2 was er een van de spannendste gevechten gedurende de hele verregende middag, waarbij de Presenza Racing-Renault Clio met het startnummer 112 net voor de identieke auto van het Team Sally Racing met het startnummer 126 in dezelfde ronde eindigde.

Voor de nacht worden de auto’s in het parc fermé geplaatst en mogen door de teams tot de herstart van de race niet worden aangeraakt. In totaal startten 48 teams in de race en slechts drie auto’s hadden noemenswaardige problemen. De Speedworks Motorsport-Ginetta met het nummer 169 had een defecte pomp van het differentieel en de Zest Racecar Engineering-SEAT met het startnummer 102 crashte. Dat incident, plus staand water op de baan, zorgde voor een neutralisatie van 18 minuten. Tegen het einde van de drie uren belandde de Car Collection Motorsport-Mercedes met het startnummer 5 in de grindbak van de Tarzanbocht, waarbij de auto de motorkap verloor.  

De race wordt op zaterdag om 8.43 uur hervat en eindigt om 17.45 uur. Live-streaming van de volledige race is te vinden via www.24hseries.com, met audio-commentaar via www.RadioLeMans.com. Er zijn ook regelmatige updates via Twitter (@24HSERIES) en Facebook (24H Series). Meer informatie over de Hankook 12H ZANDVOORT en de andere wedstrijden van de 24H SERIES powered by Hankook is te vinden via: www.24hseries.com.

Creventic Press  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons