van der Horst

13de zege voor Stéphane "Mr. Dakar" Peterhansel

Stéphane Peterhansel
Stéphane Peterhansel
Stéphane Peterhansel heeft zaterdag op Argentijnse bodem, in de schaduw van Buenos Aires, de 39ste Dakar op zijn naam geschreven. Het is al zijn dertiende zege, zijn zevende bij de wagens. Sebastien Loeb pakte nog de dagzege. Het werd een ware triomftocht voor de troepen van Peugeot.
De eindzege van Peterhansel kwam nooit meer in gevaar op de laatste, eerder ceremoniële, proef. De man uit Vesoul liet dan ook graag de dagzege aan zijn belangrijkste uitdager Sebastien Loeb, die de Dakar spannend hield tot de laatste dagen. Het werd een ware triomftocht voor Peugeot, want Cyril Despres zet nog een derde Peugeot 3008 DKR op het eindpodium in de Argentijnse hoofdstad.

Sebastien Loeb
Sebastien Loeb
Peterhansel wint dus zijn 13de Dakar met een voorsprong van ruim 5 minuten op Sebastien Loeb en ruim een half uur op Despres. Nani Roma en Giniel De Villiers zetten wel nog twee Toyota's binnen de top vijf. Roma deed enkele dagen geleden nog mee voor het podium maar moest uiteindelijk de rol lossen. Het Belgische Overdrive bracht zes van de acht topwagens naar de finish.

Orlando Terranova werd zesde en eerste Mini-rijder. Op plaats zeven nog een Mini, namelijk die van de Pool Jakub Przygonski en onze Belg Tom Colsoul. Het duo kende enkele moeilijke dagen maar mag fier terugblikken op hun Dakar waarbij ze aanvankelijk een top tien voor ogen hadden. 

Conrad Rautenbach
Conrad Rautenbach
De Franse alleskunner Romain Dumas werd achtste voor debutant Conrad Rautenbach. Mohammed Abu-Issa besluit de top tien.

Bij de motoren ging de dagwinst naar Gerard Farres Guell die nog op zoek ging naar de laatste podiumstek. Fransman Adrien Van Beveren eindigde op 7 seconden en moet tevreden zijn met de vierde plaats. Matthias Walkner werd knap tweede in deze Dakar terwijl Sam Sunderland zaterdag al freewheelend naar zijn eerste zege reed. Het werd een volledige top drie voor KTM. Bij de Quads was er winst voor de rus Sergey Karyakin, bij buggy's onder 1000cc won Leandro Torres.

Bij de trucks was er een Russische dubbel met winst voor Eduard Nikolaev en een tweede plaats voor Dmitry Sotnikov. Nederelander Gerard de Rooy werd derde. De Belgen Steven Rotsaert, Dave Ingels en ouderdomsdeken Noël Essers halen ook de finish van deze slopende Dakar waarin vooral het weer een hoofdrol speelde.
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zaterdag 14 januari 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons