van der Horst

Benjamin Charles Weerts (Audi): "Onze wagen is zeer sterk in natte omstandigheden"

Charles Weerts
Charles Weerts
Charles Weerts is de jongste rijder aan de start van de Total 24 Hours of Spa. Onze landgenoot promoveerde in twaalf maanden van de eenzitterij naar topteam WRT in de GT-racerij en pakte reeds een eerste zege in de felbetwiste Blancpain GT Series Sprint Cup. Hij staat dit weekend echter voor een uitdaging van formaat, want de jongeman uit Aubel heeft quasi geen ervaring met enduranceracerij en... met Spa-Francorchamps!
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
"De overstap van F4 richting de GT-racerij ging eigenlijk redelijk vlot", trapt een ontspannen Charles Weerts het gesprek af op enkele uren van de start van de 24 Hours of Spa 2019. "Het gedrag van de F4 is vergelijkbaar met dat van een GT. De GT rijdt meer als een boot, maar is toch hypersnel in de bochten. Het hardste moest ik wennen aan de zichtbaarheid. Je moet niet in een GT3 kruipen als je claustrofobisch bent... (lacht). In een F4 zie je vrij veel, in een GT3, zeker met alles wat er in en rond de cockpit hangt, is het zicht beperkt."

"Het weggedrag van de GT3 is ook wel wennen. Met een F4 is de Raidillon zonder problemen volgas, met een GT3 is het toch een uitdaging. Het niveau van de wagens is echter hoog, want bij de F4-races waren de remzones bijvoorbeeld mijn sterkste punt, terwijl de remmen in een GT3 zo krachtig zijn dat het lastig is er echt verschil te maken. Het is voor mij ook wat wennen aan Spa, want ik reed hier nog maar weinig. Twee jaar geleden had ik een F4 race, in 2018 had ik een testdag met de oude R8 LMS GT3 en dit jaar had ik ook één privé-testdag en dan de 24 Hours of Spa-testen."

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS
Er kondigt zich een zware regenbui aan voor de start, maar Weerts reed nooit eerder in de regen op Spa. "Klopt, al maak ik me weinig zorgen. Onze wagen is zeer sterk in natte omstandigheden. Regen kan dus zeker in ons voordeel spelen. We zagen in Monza en Zandvoort dat wagens die de motor vooraan hebben echter zeer sterk uit de verf kwamen. Zij hebben dus misschien nog een groter voordeel dan wij."

Charles Weerts (midden)
Charles Weerts (midden)
Of de gevoelig andere weersomstandigheden op zaterdag (in vergelijking met de trainingen eerder deze week) voor kopzorgen zorgen? "Neen. Ik denk dat het gemakkelijker is zo dan omgekeerd. Op de testdag hebben we ook wat ervaring opgedaan in koelere omstandigheden en ik denk dat het een voordeel kan zijn voor ons. Wat het voor mij ook leuk maakt, is dat er heel wat vrienden en familie aanwezig zijn. Voor hen is het wat wennen, ik probeer ze het belang van deze race uit te leggen, maar ik denk niet dat ze het volledig vatten. Het is echter wel geweldig om hun steun te hebben hier. Het is niet echt een afleiding, want vanaf het moment dat ik mijn helm opzet, zorgt de adrenaline ervoor dat mijn concentratie top is!"

Foto's: Martijn Wouters & Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Blancpain GT Endurance op zaterdag 27 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons