van der Horst

Hongarije: Ricciardo wint uitzonderlijk spannende Grote Prijs

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
De Grote Prijs van Hongarije staat niet direct bekend als de meest boeiende wedstrijd. Daar is het circuit veel te bochtig en te smal voor. Met dank aan een natte baan in de aanvangsfase en twee neutralisaties was dat dit jaar echter anders. Daniel Ricciardo en Fernando Alonso verschalkten Mercedes dat onder deze omstandigheden zijn dominantie kwijt was. Lewis Hamilton werd derde en komt iets dichter in de stand op Nico Rosberg die als vierde werd afgevlagd.
De verwachte regen viel vóór de wedstrijd waardoor de baan nat lag maar er werd niet direct meer regen verwacht. Alle rijders startten op intermediates. Nico Rosberg nam na een glibberige start de leiding gevolgd door Valtteri Bottas en Fernando Alonso. Lewis Hamilton, vertrokken vanuit de pits, maakte in de tweede bocht meteen al een fout maar zonder brokken. Sebastian Vettel nam nog in de eerste ronde Alonso te grazen en maakte als derde de eerste ronde vol.
 
Nico Rosberg sloeg vervolgens op zevenmijlslaarzen een kloof op de achtervolgende Williams en Red Bull. Met meer dan een seconde per ronde reed de Duitser weg van Bottas. Lewis Hamilton was al 13de toen de baan stilaan droger werd. Dan werd de wedstrijd een eerste keer geneutraliseerd na een harde klapper van Marcus Ericsson. De Zweedse rijder verloor de controle over zijn Caterham en knalde hard de muur in. Hij bleef gelukkig ongedeerd.
 
De neutralisatie was voor de rest van het veld het sein om te pitten en slicks te schoeien, iedereen behalve de top vier en Jenson Button. Rosberg, Bottas, Vettel en Alonso kwamen pas een ronde later binnen en verloren dan ook wat plaatsen. Slechts één man waagde het om op intermediates te blijven rijden: Button. De Brit bevond zich in tweede positie achter Ricciardo. De neutralisatie werd onverwacht verlengd nadat ook Romain Grosjean zijn Lotus hard in de muur parkeerde. Na de herstart leek de gok van Button aanvankelijk te lonen want hij nam dra de leiding.
 
Enkele ronden later kwam de Brit toch binnen voor droogweerbanden en Ricciardo nam de leiding over voor Felipe Massa, Alonso, Jean-Eric Vergne en Rosberg. Intussen was Hamilton reeds achtste. Ricciardo ontwikkelde een stevige voorsprong terwijl Vergne een treintje achter hem hield. Pech voor de Australiër want hij verloor zijn voorsprong na alweer een neutralisatie, ditmaal vanwege een harde klapper van Sergio Pérez (die eerder al teamgenoot Nico Hülkenberg uit de race reed…). Ricciardo en beide Williams-rijders kwamen daarna binnen voor nieuw rubber en Alonso nam de leiding vóór Vergne, Rosberg, Vettel en Hamilton.
 
Rosberg kwam pitten en wat later maakte Vettel een spectaculaire spin, de Duitser kon wel doorrijden. Hamilton deed vervolgens wat Rosberg maar niet lukte: Vergne inhalen. De Brit was zo tweede en kon jacht maken op Alonso. Na een volgende reeks pitstops had Ricciardo terug de leiding voor Alonso, Hamilton en Rosberg. Bij Mercedes gaf men Hamilton tot tweemaal toe het bevel om Rosberg te laten passeren. De Duitser reed op zachte banden en moest sowieso nog eens binnenkomen, in tegenstelling tot de Brit. Hamilton weigerde in te gaan op de teamorders en bleef op P3. Nadat Ricciardo en Rosberg hun laatste pitstop hadden gemaakt kregen we  nog een erg mooi slot.
 
Hamilton kwam ietsjes dichter op leider Alonso terwijl Ricciardo en Rosberg met verse banden seconden per ronde wonnen. Al snel werd het een driestrijd voor de zege tussen Alonso, Hamilton en Riccardo. Rondenlang slaagde de Brit er maar niet in om de Spanjaard in te halen en dus blikte de Australiër ze maar allebei in! Vooral zijn inhaalmanoeuvre op Alonso was wereldklasse. Ricciardo snelde daarop gemakkelijk naar zijn tweede zege terwijl Mercedes, met Rosberg ondertussen onder Hamiltons versnellingsbak, er maar niet in slaagde om de Ferrari in te halen. In de laatste ronde duwde Hamilton Rosberg ei zo na nog van de baan. Massa werd vijfde vóór Kimi Raikkonen. De overige punten gingen naar Vettel, Bottas, Vergne en Button. Hamilton verkleint zijn achterstand in het WK tot 11 punten. Ferrari is bij de constructeurs voorbij Williams en is weer derde.

Uitslag Grote Prijs van Hongarije:

01. Daniel Ricciardo (Red Bull) 70 ronden
02. Fernando Alonso (Ferrari) +5.225
03. Lewis Hamilton (Mercedes) +5.857
04. Nico Rosberg (Mercedes) +6.361
05. Felipe Massa (Williams) +29.841
06. Kimi Räikkönen (Ferrari) +31.491
07. Sebastian Vettel (Red Bull) +40.964
08. Valtteri Bottas (Williams) +41.344
09. Jean-Eric Vergne (Toror Rosso) +58.527
10. Jenson Button (McLaren) +1:07.280
11. Adrian Sutil (Sauber) +1:08.169
12. Kevin Magnussen (McLaren) +1:18.465
13. Pastor Maldonado (Lotus) +1:24.024
14. Daniil Kvyat (Toro Rosso) op 1 ronde
15. Jules Bianchi (Marussia) op 1 ronde
16. Max Chilton (Marussia) op 1 ronde

Foto: Racing International Photography



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons