van der Horst

24H Le Mans: Nabeschouwing Maxime Martin

Maxime Martin heeft zijn derde deelname aan de 24 Uur van Le Mans niet tot een goed einde kunnen brengen. De Brusselaar kwam uit voor het Franse Thiriet by TDS Racing in een LM P2 Oreca Nissan, maar ondanks een zeer strakke race en een quasi zekere zesde plaats in de hardbevochten klasse LM P2 liep het op het einde van de wedstrijd nog fout. Op een klein uur van de finish werd zijn Franse teamgenoot Ludovic Badey verrast door een plotse regenvlaag. Hierdoor crashte de wagen in de rail en het avontuur was meteen over.
Samen met de Fransen Pierre Thiriet en Ludovic Badey startte Maxime Martin woensdag aan het sportieve en menselijke avontuur dat Le Mans is. "Alles leek redelijk goed te verlopen, tot onze teamgenoot Pierre van de baan ging tijdens de eerste kwalificatiesessie 's avonds", vertelt Maxime Martin. "De wagen was behoorlijk vernield en het was voor ons voorlopig over, maar niet voor het team. De jongens van Thiriet by TDS zijn ontzettend hard beginnen werken en hebben ons een schitterende nieuwe wagen bezorgd. Hoed af voor hun
werk. Het nadeel aan de crash was tevens dat we ver achteraan dienden te starten, waardoor we meteen aan inhaalrace dienden te beginnen."

Zaterdag om 15u00 ging de 81ste editie van 's werelds grootste race van start en Martin reed meteen een ontzettend knappe eerste deel van de race, ondanks de steeds wisselende weersomstandigheden. Hij klom op naar de top-5 van de klasse en dat vanaf een plek ver in het klassement.

"We wisten toen al dat we qua pure snelheid zouden te kort komen tegen de latere winnaars. Een derde, vierde plaats was het hoogst mogelijke geweest, maar door een probleem met de remmen, verloren we in de loop van de race enkele ronden. Vanaf dan vochten we ons terug naar een zesde positie, die we tot kort voor het einde nog stevig in handen hadden", blikt  Martin nog terug. "De condities waren al heel de race echter zeer verraderlijk, met regenbuien die bovendien niet over heel de piste constant waren. Je kon van droog naar nat en weer naar droog rijden in één ronde! Het was onzettend moeilijk en een schuiver loerde
om iedere bocht."

In één van de laatste regenbuien liet Ludovic Badey zich jammer genoeg verrassen en de race was over. "Dat had ieder van ons kunnen overkomen. Ik had iedereen van het team die finish zo hard gegund."
Uiteraard werd de race in Le Mans overschaduwd door het tragische ongeval van de Deense Aston Martin-rijder Allan Simonsen. "Wat met Allan gebeurd is, treft ons allemaal. Ik wil dan ook mijn medeleven uitdrukken aan zijn familie en vrienden, want dit is een onvoorstelbaar gegeven. Iedereen van de grote autosportfamilie leeft met hen mee."

Maxime Martin pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24 Heures du Mans op dinsdag 25 juni 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • Circuit Zolder DTM

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons