van der Horst

24H Le Mans: 24H Le Mans: Nabeschouwing ProSpeed Competition

De vijfde plaats van ProSpeed Competition in de klasse LM GTE Pro van de 82ste editie van de 24 Hours of Le Mans is op zich al zeer mooi resultaat, maar het avontuur van de Amerikaan Cooper MacNeil en de Nederlander Jeroen Bleekemolen, maar ook van heel het technische team van het Belgische Porsche team is er één voor het geschiedenisboek van de grootste autosport ter wereld. Na een ongeval eerder tijdens de week, werd de wagen heropgebouwd, kon Bret Curtis niet de start nemen en werkte voor het eerste in tien jaar een duo de 24 Uur van Le Mans af. De vijfde plaats aan de finish was dan ook een zege waard. De vaste WK-rijders François Perrodo, Emmanuel Collard en hun teamgenoot, de Finse Belg Markus Palttala streden voor een plek in de top 10 van de LM GTE Am, tot een afgebroken wiel een einde aan hun avontuur maakte.
  • MF Racing
Na de trainingen en kwalificaties van de 82ste editie van de 24 Uur van Le Mans werd duidelijk dat Bret Curtis om medische redenen niet van start kon gaan, maar het vinden van een vervanger was om reglementaire redenen onmogelijk. MacNeil en Bleekemolen weigerden de handdoek in de ring te gooien, net zo min als de technische crew van ProSpeed Competition. Zij werkten letterlijk dag en nacht om de WeatherTech Racing Porsche 911 GT3 RSR aan de start te brengen en slaagden daar ook in. De auto reed vlekkeloos, op twee lekke banden na, en het avontuur kenden een schitterend einde om 15u00 bij de finish.

Rudi Penders (ProSpeed Competition Team Principal) “De #75 Triskell Art Car kende pech, wat we echt betreuren, zeker na alles wat we hier samen met het team, de rijders, de medische staf, Porsche en de partners beleefd hebben… Maar ik verlaat enorm fier de omloop aan de Sarthe, na een week die ProSpeed Competition misschien nooit meer zal beleven. Laat ons even stilstaan bij wat ons technisch team verwezenlijkt heeft. Sommige jongens zijn sinds vrijdag niet meer gaan slapen, hebben uren gewerkt aan de #79 Porsche van MacNeil en Bleekemolen en er zijn dan vol tegen aan gegaan tijdens de race. Onze strategen hebben de auto telkensmaximaal op de piste gehouden en de rijders hebben een foutloos parcours afgelegd. Dit is de emotie die van autosport een sportief, maar vooral een menselijk avontuur maakt. Onze vijfde plaats is ook ons beste resultaat in Le Mans.”

Cooper MacNeil - USA (Rijder - Porsche 911 GT3 RSR #79 – LMGTE Pro) “Hier finishen was een droom, na een wedstrijd die we met twee afwerkten. Zoiets is onze de afgelopen vijf jaar enkel voorgedaan door André Lotterer, die hier voor de derde maal wint en… een Nederlander Charles Zwolsman. Van een Nederlander gesproken, mijn teamgenoot Jeroen Bleekemolen heeft maar liefst 14 uur in de wagen gezeten, iets wat eigenlijk niet meer van deze tijd is… Ik moet ook de jongens van ProSpeed Competition
bedanken, voor alles deze week!”

Markus Palttala - FIN (Rijder - Porsche 911 GT3 RSR #75 – LMGTE Am) “Jammer dat we niet eindigen, maar met deze emoties, kan ik niet anders zeggen dan dat ook wij deel uitmaakten van een ongelofelijk avontuur.”

ProSpeed PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in 24 Heures du Mans op dinsdag 17 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons