van der Horst

24H Le Mans: Michelin heeft prijzenpot van 1 miljoen euro klaar

Michelin - Beter op weg
Michelin - Beter op weg
Michelin heeft voor de editie 2014 van de 24 Uren van Le Mans een vette prijzenpot opgebouwd. De Franse bandenspecialist zal in het kader van de Michelin Total Performance Award maar liefst 1 miljoen euro schenken aan de winnaar van de etmaalrace in de Sarthe, daarbij in het achterhoofd houdend dat deze winnaar een aantal voorwaarden moet vervullen. De ultieme bedoeling van Michelin is om de ontwikkelingsgraad de hoogte in te jagen, daarbij niet alleen aandacht schenkend aan pure snelheid en grip, maar ook aan milieuvriendelijke aspecten.
Porsche 919 Hybrid #14
Porsche 919 Hybrid #14
Voor Michelin zijn de ontwikkelingen voor op en rond het circuit direct gerelateerd aan de innovaties die het merk doorvoert voor de consumenten. Daarom wil Michelin ook de snelheid waarmee deze innovaties op de markt komen verhogen en om dat in te verf te zetten, roept het merk de Michelin Total Performance Award in het leven. Om aanspraak te maken op de Michelin Total Performance Award en bijhorend prijzengeld van 1 miljoen euro, moet het winnende team vijf verwachtingen inlossen.

Voorwaarde 1: de beste na 24 uur

De enige die aanspraak kan maken op de Michelin Total Performance Award is de winnaar van de 24 Heures du Mans 2014.

Voorwaarde 2: de beste over één ronde

Een tweede voorwaarde om de prijzenpot in de wacht te slepen is dat de winnaar van de race eveneens de snelste ronde in de wedstrijd moet laten optekenen.

Voorwaarde 3: gaan waar niemand ooit voorheen ging

Gijs Van Lennep - Vic Elford
Gijs Van Lennep - Vic Elford
De beste na 24 uur racen, voorwaarde 1, maar dit dient te gebeuren in een nieuw afstandsrecord. Dat record staat met 5410,713 km momenteel op naam van het Audi-trio Bernhard/Dumas/Rockenfeller die in 2010 met hun Audi R15 het bijna vier decennia oude record (5335,313 km) van Dr. Helmut Marko en Gijs Van Lennep broken.

Voorwaarde 4: de vinger op de knip, less is more

Nissan Motorsports Global - Nissan ZEOD RC
Nissan Motorsports Global - Nissan ZEOD RC
Winnen en meer ronden afleggen dan ooit voordien, maar dat met minder brandstof te gebruiken. Niet zomaar minder brandstof dan vorig jaar, neen, als de winnaar van de 24 Uren van Le Mans dit jaar met de checque van 1 miljoen euro huiswaarts wil keren, moet deze vijftien procent minder brandstof gebruiken dan het gemiddelde van alle LMP1's die in 2013 de race uitreden.

Voorwaarde 5: goed geschoeid

Niet alleen minder brandstof verbruiken, maar ook zuinig omspringen met banden. Het is reeds enige tijd mogelijk om meerdere stints af te werken op Michelin-rubber, maar om als winnaar uit de bus te komen, mogen er slechts 9 sets banden gebruikt worden.

Pittig detail: de voorwaarden lijken vrij streng, maar Bibendum kondigde aan ook volgend jaar de uitdaging overeind te houden, mocht dit jaar niemand aanspraak maken op de prijzenpot...

Foto's: Racing International Photography & Martijn WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in 24 Heures du Mans op zaterdag 14 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Heures du Mans.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons